BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Μεταποίηση και νέα ΚΑΠ αβάντα στην κάνναβη

Με 1.200 καταγεγραμμένα προϊόντα, και με άλλα 22.500 να βρίσκονται στα σκαριά, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα αναζητά την θέση της στις διεθνείς αγορές, ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να ξεφύγει από διάφορες αγκυλώσεις και δυσκολίες που αφορούν κυρίως στον κλάδο της μεταποίησης.

Μεταποίηση και νέα ΚΑΠ αβάντα στην κάνναβη

29
0

«Ενώ υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από τους αγρότες, το οποίο τα τελευταία τρία χρόνια είναι ιδιαίτερα αυξημένο, υπάρχουν ακόμα κάποιες στρεβλώσεις. Αυτό που ζητάμε τώρα οι παραγωγοί είναι να δοθούν κάποια αναπτυξιακά κίνητρα. Αυτό σημαίνει να εναρμονιστεί στο νομοθετικό πλαίσιο και η μεταποίηση» σχολίασε στο Agronews ο Μιχάλης Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. της ΚΟΙΝΣΕΠ KANNABIO και ιδρυτικό μέλος του συνεταιρισμού, με αφορμή την πρώτη διεθνή εμπορική και επαγγελματική έκθεση βιομηχανικής και ιατρικής κάνναβης στην Ελλάδα, «Athens Balkannabis Expo 2018» στην Τεχνόπολη.

Πρόκειται για την εμπορική έκθεση Κάνναβης που πραγματοποιείται ως τώρα στα Βαλκάνια, η οποία φιλοξενεί 120 εκθέτες και επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο και την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν δύο συνέδρια με 35 κορυφαίους ομιλητές διεθνούς κύρους από 17 διαφορετικές χώρες. Όπως υποστήριξε ο κ. Θεοδωρόπουλος «αν ενισχυθεί η μεταποίηση θα γίνει πιο εύκολο για τον παραγωγό να καλλιεργήσει για να μπει στην αγορά. Δεν είναι και ένα χρυσορυχείο η κάνναβη, αν δεν υπάρχει ουσιαστική μεταποίηση δεν θα ανέβουν και οι τιμές για τους παραγωγούς».

 

Αβαντάζ στη νέα ΚΑΠ η βιομηχανική

«Βάλαμε προδιαγραφές ώστε να γίνουμε μεγάλοι παίχτες άμεσα», υποστήριξε στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, Στρατής Ζαφείρης, λέγοντας στη συνέχεια πως «κρατάμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μας επιτρέψει να παράγουμε προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία». Μάλιστα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του Agronews, σχολίασε πως  « αυτήν την στιγμή δεν υπάρχουν ενισχύσεις, γιατί πρέπει κανείς να παράγει για τρία τουλάχιστον χρόνια, όμως έχει σημασία σε αυτήν την φάση να μπούνε μέσα αρκετοί ώστε να είναι στην νέα ΚΑΠ.

Άλλωστε έτσι όπως πάει η νεα ΚΑΠ, η κάνναβη θα έχει μεγαλύτερο αβαντάζ από άλλες καλλιέργειες που τώρα παίρνουν λεφτά, αφού υπάρχει μια στροφή από τις παραδοσιακές στις πιο καινοτόμες καλλιέργειες. Την ίδια εντύπωση έχει και ο Daniel Kruse, CEO μιας γερμανικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στον χώρο της βιομηχανικής κάνναβης, ο οποίος ανέφερε ότι αυτήν την εβδομάδα θα έχει δυο συναντήσεις στις Βρυξέλλες ώστε να συζητηθεί η θέση της βιομηχανικής κάνναβης στην επερχόμενη ΚΑΠ. 

Στον χώρο της έκθεσης βρέθηκαν διάφοροι επαγγελματίες του χώρου, ανάμεσά τους παραγωγοί, εταιρείες μεταποίησης καθώς και εταιρείες παραγωγής σπόρων από την Ιταλία, την  Ισπανία, το Άμστερνταμ και τις ΗΠΑ, οι οποίοι παρουσίαζαν τα προϊόντα τους. «Οι πύλες» της έκθεσης άνοιξαν με τους χαιρετισμούς του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, της Περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου και του Δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ενώ το Σάββατο απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους του αναπληρωτού υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Τσιρώνη, συνεργάτης του.

Για «ιστορική πρωτοβουλία που είχε καθυστερήσει δεκαετίες» έκανε λόγο σε δηλώσεις της η Ρένα Δούρου, που «έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για το στοίχημα της ανάταξης της ελληνικής οικονομίας αλλά και για το στοίχημα της ταπεινής κάνναβης στην φαρμακευτική βιομηχανία». Από την πλευρά του ο κ. Τσιρώνης υποστήριξε πως «πρέπει να πάψουμε να συσχετίζουμε την πολιτική για τα ναρκωτικά με νόμιμες χρήσεις, οι οποίες αντίθετα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμο εισόδημα στους παραγωγούς μας, πολύτιμα φάρμακα σε πάσχοντες και πολύτιμες πρώτες ύλες στην βιομηχανία μας», ενώ δεσμεύτηκε ότι «όσες ανωμαλίες προκύπτουν μέσα απ’ αυτή την μετάβαση, επειδή ακριβώς υπάρχει η πολιτική βούληση, αυτές θα ομαλοποιηθούν».

Γραπτός χαιρετισμός του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη

Αγαπητές φίλες, αγαπητοί φίλοι, εκθέτες και επισκέπτες της μεγάλης αυτής έκθεσης, σας χαιρετώ και ευχαριστώ πολύ τους διοργανωτές για την πρόσκληση, η οποία και με τιμάει πολύ. Άλλωστε, έχω παρευρεθεί από την αρχή στις περισσότερες εκδηλώσεις που είχαν σκοπό την προώθηση της αξιοποίησης αυτού του φυτού με τα πολλαπλά οφέλη, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ένα δίκαιο αίτημα ενάντια στην απαγόρευση της παραγωγής και χρήσης του. 

Είναι γεγονός ότι σήμερα, έπειτα από πολλές περιπέτειες, μπορούμε να μιλάμε πιο ελεύθερα για την κάνναβη και να εμβαθύνουμε στην έρευνα και την ανάπτυξή της, προκειμένου να καλύψουμε κενό σχεδόν ενός αιώνα, οπότε και είχε απαγορευτεί η παραγωγή της για καθαρά λόγους οικονομικού ανταγωνισμού. Η καλλιέργεια είχε μακραίωνη παράδοση στην χώρα μας πριν την απαγόρευση.

Η πορεία μέχρι το σήμερα δεν ήταν εύκολη. Ακόμα και για την αυτονόητη χρήση της βιομηχανικής κάνναβης, έπρεπε να ξεπεραστούν κατά καιρούς δεισιδαιμονίες, προκαταλήψεις, πολιτικοί τακτικισμοί και παραπληροφόρηση.

Σήμερα, με Νόμο της κυβέρνησης, καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα και ευελπιστούμε να πολλαπλασιαστούν ανάλογα με το ενδιαφέρον της κοινωνίας, το οποίο φαίνεται να είναι μεγάλο.

Κάτι επίσης πολύ θετικό που βλέπω και με χαροποιεί ιδιαίτερα, είναι ότι πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες του χώρου, στηρίζονται στις αρχές της συνεργατικής οικονομίας και στην συμμετοχή. Συνεταιρισμοί μεταποίησης προϊόντων και διανομής έχουν αρχίσει και κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους, δημιουργώντας έναν πραγματικά νεωτερικό τομέα επενδύσεων σε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε όλους τους τομείς. Από την τροφή και την ένδυση, μέχρι την στέγαση και την ενέργεια.

Και όποιες «ανωμαλίες» προκύπτουν μέσα απ’ αυτή την μετάβαση, επειδή ακριβώς υπάρχει η πολιτική βούληση, αυτές θα ομαλοποιηθούν. Αναφέρομαι στον σύντροφό μου στους Οικολόγους Πράσινους, Σεραφείμ Κανδύλα και στην πρόσφατη περιπέτειά του.

Φέτος, άνοιξε επίσης ο δρόμος και για την καλλιέργεια και χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Ο Νόμος ψηφίστηκε την 1η Μάρτη, ενώ πρόσφατα, στις 10 Μαΐου, υπογράφηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ΚΥΑ για τους όρους αδειοδότησης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών και σε αυτόν τον τομέα, της υγείας, είναι τεράστιο. Αλλά ακόμα πιο τεράστια θα είναι η ανακούφιση χιλιάδων ελλήνων ασθενών, που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να «παρανομήσουν» προκειμένου να προμηθευτούν το φάρμακό τους από άλλη χώρα της Ευρώπης όπου ήδη επιτρέπεται.

Ως ιδρυτικό μέλος των Οικολόγων Πράσινων θυμάμαι εδώ και δεκαετίες υποστηρίζαμε την άρση κάθε είδους απαγόρευσης του φυτού, τόσο μέσα από την δουλειά στο Ευρωκοινοβούλιο την περίοδο 2010-2014, όσο και μέσα από δράσεις, εκδηλώσεις και ανακοινώσεις μας. Όχι μόνο για την βιομηχανική και φαρμακευτική, αλλά και για την ευφορική χρήση του φυτού. Και δεν έχουμε αλλάξει γνώμη. Με χαρά βλέπω σήμερα, πολλά παλιά και νέα μέλη των Οικολόγων Πράσινων να πρωτοστατούν και να υποστηρίζουν με συνέπεια τον σκοπό αυτό, μέχρι την τελική νίκη.

Έχω ξαναπεί πολλές φορές, ότι το κλίμα και το γεωγραφικό ανάγλυφο της Ελλάδας είναι ιδανικό για την καλλιέργεια του φυτού και του εξασφαλίζει μεγάλες αποδόσεις. Αυτό θα πρέπει να το δούμε σαν συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας μας με αυξημένα οφέλη. Αυτό βλέπουν και οι επενδυτές. Πιστεύω αφού κάναμε, έστω και τώρα, πάλι την αρχή, οφείλουμε να γίνουμε πρωτοπόροι στον τομέα, όπως κάθε άλλη χώρα θα επιδίωκε, αν είχε ακριβώς αυτό το πλεονέκτημα.

Πρέπει λοιπόν, με ανοιχτό μυαλό, να σεβαστούμε τα επιστημονικά δεδομένα και να στηριζόμαστε στις πρόσφατες διεθνείς έρευνες και στην έγκυρη πληροφόρηση για ένα φυτό που για χιλιάδες χρόνια ήταν πηγή πολύτιμων ουσιών και πρώτων υλών. Πρέπει να πάψουμε να συσχετίζουμε την πολιτική για τα ναρκωτικά με νόμιμες χρήσεις, οι οποίες αντίθετα μπορούν να προσφέρουν πολύτιμο εισόδημα στους παραγωγούς μας, πολύτιμα φάρμακα σε πάσχοντες και πολύτιμες πρώτες ύλες στην βιομηχανία μας. Παράλληλα απαιτείται να αφήσουμε πίσω λαϊκισμούς, παραπληροφόρηση και κάθε τι που μας στοιχειώνει.

Καλή επιτυχία στα επόμενα εγχειρήματα σας και εύχομαι ακόμα πιο θετικές εξελίξεις.


Το δελτίο τύπου

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 3 Ιουνίου η BALKANNABIS EXPO 2018 στη Τεχνόπολη του δήμου Αθηναίων. Χιλιάδες επισκέπτες περιηγήθηκαν για τρεις ημέρες (1-3 Ιουνίου) στα περισσότερα από 100 περίπτερα της μεγαλύτερης διεθνούς εμπορικής έκθεσης για την κάνναβη, που πραγματοποιήθηκε στη χώρα.

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η BALKANNABIS EXPO προσέφερε στο κοινό έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση, παρουσίαση καινοτόμων τεχνολογιών και προϊόντων, δικτύωση με τις πιο δραστήριες εταιρίες, για την δυναμική ανάπτυξη του παραγωγικού και εμπορικού κλάδου, που έχει παγκοσμίως έναν κύκλο εργασιών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το αμφιθέατρο του Αθήνα 9.84 γέμισε από κόσμο (περισσότερα από 700 άτομα) που παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον επί δύο ημέρες τα διεθνή συνέδρια και τις ομιλίες περισσοτέρων από 35 καταξιωμένων ομιλητών (ερευνητών, ιατρών, επιστημόνων) απ΄όλο τον κόσμο.

Τα εξειδικευμένα σεμινάρια (masterclasses) που διοργανώθηκαν για πρώτη φορά για επαγγελματίες του χώρου της υγείας, ιατρούς, φαρμακοποιούς, θεραπευτικό προσωπικό, ασθενείς αλλά και αγρότες, καλλιεργητές και παραγωγούς, παρακολούθησαν 200 επαγγελματίες, οι οποίοι έλαβαν και το σχετικό πιστοποιητικό παρακολούθησης  

Περισσότεροι από 100 Έλληνες και ξένοι δημοσιογράφοι διαπιστεύτηκαν και κάλυψαν δημοσιογραφικά την Balkannabis Expo 2018.


Αρκετοί ήταν και οι πολιτικοί που επισκέφτηκαν την έκθεση και εξέφρασαν με τόλμη την στήριξή τους:

Σταύρος Θεοδωράκης, Επικεφαλής του Ποταμού: «Έλληνες παραγωγοί, νέοι και παλιοί επιχειρηματίες, προσπαθούν να ανέβουν στο παγκόσμιο κύμα της εμπορίας προϊόντων κάνναβης. Μόνο η αγορά της φαρμακευτικής κάνναβης υπολογίζεται σε πολλά δεκάδες δισεκατομμύρια τα επόμενα χρόνια. Οι ασθενείς που θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν κάνναβη για την πάθησή τους, στην Ελλάδα υπολογίζονται σε 200.000 και σε όλη την Ευρώπη σε 15 εκατομμύρια! Και μετά είναι τα φαγητά, τα ρούχα, τα αξεσουάρ, μια νέα παγκόσμια αγορά, και μόδα, που έχει στο κέντρο της το μέχρι χθες απαγορευμένο φυτό» δήλωσε ο Επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης μετά την επίσκεψη και την ξενάγηση του στην έκθεση Balkannabis Expo.

«Βέβαια υπάρχει και ο παλιός δρόμος. Να μην εκμεταλλευτούμε και αυτή την ευκαιρία. Να κλείσουμε τα μάτια. Και ταυτόχρονα, κάποιοι εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς, να αγοράζουν τα προϊόντα τους ιντερνετικά, ενισχύοντας τις οικονομίες των άλλων, αυτών που δεν φοβήθηκαν», κατέληξε.

Γιάννης Τσιρώνης, αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων : «Σήμερα, με Νόμο της Κυβέρνησης, καλλιεργούνται χιλιάδες στρέμματα βιομηχανικής κάνναβης στην Ελλάδα και ευελπιστούμε να πολλαπλασιαστούν», τόνισε στον χαιρετισμό που απέστειλε ο κ. Γιάννης Τσιρώνης. «Με χαροποιεί ιδιαίτερα, ότι πολλές επιχειρηματικές δραστηριότητες του χώρου, στηρίζονται στις αρχές της συνεργατικής οικονομίας και στην συμμετοχή. Συνεταιρισμοί μεταποίησης προϊόντων και διανομής έχουν αρχίσει και κάνουν δυναμικά την εμφάνισή τους, δημιουργώντας έναν πραγματικά νεωτερικό τομέα επενδύσεων σε προϊόντα υψηλής ποιότητας σε όλους τους τομείς. Από την τροφή και την ένδυση, μέχρι την στέγαση και την ενέργεια».

Αναφορικά με το νέο θεσμικό πλαίσιο ο αναπληρωτής υπουργός τονίζει:

«Φέτος, άνοιξε επίσης ο δρόμος και για την καλλιέργεια και χρήση φαρμακευτικής κάνναβης. Ο Νόμος ψηφίστηκε την 1η Μαρτίου, ενώ πρόσφατα, στις 10 Μαΐου, υπογράφηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ΚΥΑ για τους όρους αδειοδότησης. Το ενδιαφέρον των επενδυτών και σε αυτόν τον τομέα, της υγείας, είναι τεράστιο. Αλλά ακόμα πιο τεράστια θα είναι η ανακούφιση χιλιάδων ελλήνων ασθενών, που μέχρι σήμερα αναγκάζονταν να «παρανομήσουν» προκειμένου να προμηθευτούν το φάρμακό τους από άλλη χώρα της Ευρώπης όπου ήδη επιτρέπεται».

Γιώργος Πάλλης, Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτό που πρόκρινε η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο υπερψήφισε είναι ένα μοντέλο παραγωγής από ιδιώτες υπό τον αυστηρό κρατικό έλεγχο. Ναι μεν αίρεται το κρατικό μονοπώλιο, αλλά όλη η επιχειρηματική δραστηριότητα οριοθετείται, ρυθμίζεται και ελέγχεται αυστηρά από το κράτος. Με τον τρόπο αυτό πετύχαμε την επιθυμητή σύγκλιση. Το επόμενο βήμα κατά το δικό μου όραμα είναι η υποστήριξη της επιστημονικής έρευνας», επισήμανε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος υπήρξε και εισηγητής του νέου νόμου στη Βουλή, στην ομιλία του κατά τη διάρκεια του διεθνούς συνεδρίου για τη φαρμακευτική κάνναβη.

Τις εργασίες της έκθεσης «άνοιξε» την Παρασκευή το μεσημέρι η Περιφερειάρχης Αττικής κα Ρένα Δούρου.

«Εκείνο που θα ήθελα να υπογραμμίσω είναι το μάθημα που μας δίνει ένα προϊόν όπως η κάνναβη – ένα προϊόν που η καλλιέργειά του δαιμονοποιήθηκε όσο λίγες, όμως πρόκειται στην πραγματικότητα για ένα ταπεινό προϊόν με μεγάλη προστιθέμενη, κοινωνική και οικονομική, αξία. Γιατί μέσα από τις πολλές εφαρμογές του, μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα – είτε πρόκειται για τη γεωργία, τη βιομηχανία χαρτιού είτε τη φαρμακευτική βιομηχανία», επισήμανε η Περιφερειάρχης.

«Σήμερα λοιπόν με την έκθεση Balkannabis ενημερώνουμε, εκπαιδεύουμε, επιχειρούμε. Ενημερώνουμε για το εύρος των δυνατοτήτων, εκπαιδεύουμε για τον τρόπο εφαρμογής. Επιχειρούμε τη διάδοση όλων αυτών στον συλλογικό ιστό, αποκαθιστώντας την αλήθεια και προωθώντας, για παράδειγμα, το δικαίωμα των πολιτών, στην αξιοπρεπή θεραπεία», τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι η κάνναβη «μπορεί να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής της καινοτομίας, της εξωστρέφειας. Μιας νέας επιχειρηματικότητας με κοινωνικά και συλλογικά χαρακτηριστικά».


«Σήμερα, από την Αττική, από την Ελλάδα, με μια σπουδαία έκθεση, επιχειρούμε να βάλουμε τις βάσεις ενός νέου, δίκαιου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

«Βάλαμε προδιαγραφές ώστε να γίνουμε μεγάλοι παίχτες άμεσα», υποστήριξε στην ομιλία του που έγινε στην Balkannabis ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Στρατής Ζαφείρης, προσθέτοντας «κρατάμε στα χέρια μας ένα πολύτιμο εργαλείο που θα μας επιτρέψει να παράγουμε προϊόντα με μεγάλη προστιθέμενη αξία. Με τον τρόπο αυτό η φαρμακευτική κάνναβη βρήκε μια θέση κάτω από τον ελληνικό ήλιο», κατέληξε.

«Σημαντικό είναι να ξεπεράσουμε προκαταλήψεις που αδικούν και την κάνναβη, αλλά και εμάς» δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Η BALKANNABIS EXPO πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Στηρίζεται από διεθνείς φορείς, οργανισμούς και δίκτυα όπως οι International Cannabis and Cannabinoid Institute (ICCI), ENCOD, FAAAT, NoCo Hemp Expo, ICANNA.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία