BACK TO
TOP
Μοντέρνες Καλλιέργειες

Μόνο για προσωπική χρήση η συλλογή αρωματικών φυτών στα Χανιά

Στην απαγόρευση της συλλογής μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης για μια πενταετία σε όλη την περιφέρεια Χανίων θα προχωρήσει η Περιφερειακή Ενότητα.

Πώς γίνεται σωστά η συλλογή του τσαγιού και της ρίγανης

6
0

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, απαγορεύεται:
Α) η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών, παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου ή πόας
Β) η συλλογή για εμπορία μαλοτήρας, ματζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο NATURA 2000.

Ωστόσο επισημαίνεται ότι επιτρέπεται η συλλογή αυτών των αρωματικών φυτών μόνο για προσωπική χρήση, με προσεκτική κοπή των βλαστών και για ποσότητες έως 500 γραμμαρίων για κάθε άτομο και για κάθε ένα από τα παραπάνω είδη.

Επιπλέον επισημαίνεται ότι επιτρέπεται, σε περιοχές εκτός του δικτύου NATURA 2000, η συλλογή για εμπορία μόνο με άδεια της δασικής υπηρεσίας, τονίζοντας ότι η ποσότητα που εγκρίνεται για κάθε άδεια εξαρτάται από τις διαθέσιμες ποσότητες των φυτών στη συγκεκριμένη περιοχή και τις ζητούμενες ποσότητες συλλογής.

Αναφορικά με το φυτικό είδος δίκταμο, όπως επισημαίνεται στην σχετική ανακοίνωση, απαγορεύεται η συλλογή, η μεταφύτευση, η εκρίζωση, η κοπή, η μεταφορά, η πώληση και η αγορά ή εξαγωγή εκ της χώρας.

Οι παραβάτες αυτής της Δασικής Διάταξης, συλλέκτες, πωλητές και γενικώς εμπορευόμενοι τα ανωτέρω είδη τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες ποινικές διατάξεις των άρθρων 268, 271 και 287 του Ν.Δ 86/69 «Περί Δασικού Κώδικα», άρθρου 28 του Ν. 1650/86 «Για την προστασία του Περιβάλλοντος» ως και άρθρου 57 του Ν. 2637/98 «Σύσταση Οργανισμού Πιστοποίησης κ.λ.π».

Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική ανακοίνωση



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία