BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Πήραν φωτιά τα σκληρά σιτάρια

Oι τιµές εξαγωγής στην ελληνική αγορά για τα σκληρά σιτάρια έχουν πάρει φωτιά. Κατά πολλούς πλέον φτάνουµε σε σηµεία υπερβολής και σπέκουλας, εποµένως ίσως και να είναι ευκαιρία για κάποιον να πουλήσει µέρος των αποθεµάτων του.

Κρατιέται ψηλά το σιτάρι, μειωμένα τα στοκ

0
0
Οι τιµές ενισχύθηκαν απότοµα κατά 20-30 ευρώ ο τόνος µέσα σε ένα δεκαήµερο. Οι δουλειές που κλείστηκαν µπορεί να µην είναι πολλές, αλλά αυτό ενδεχοµένως να είναι επιλογή των πωλητών, καθώς προτιµούν να δουν την αγορά να ισορροπεί. Τα επίπεδα που φαίνεται να πληρώνονται από τους πελάτες του εξωτερικού βρίσκονται στα 340 ευρώ ο τόνος FOB για τα καλά φετινά σιτάρια. Στις τιµές παραγωγού δεν έχουµε για την ώρα µεγάλες αλλαγές, απλά  πλέον τα 30 λεπτά πληρώνονται ευκολότερα.

Στη λίστα της Φότζια τα σκληρά σιτάρια βιώνουν το απόλυτο ράλι, µε τις τιµές να ενισχύονται κατά 40 ευρώ/τόνο σε µια εβδοµάδα! Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 365 µε 370 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 350 µε 355 ευρώ ο τόνος.

Στη Γαλλία οι τιµές, για τους ίδιους λόγους έλλειψης ποσοτήτων, ιδιαίτερα ποιοτικών σκληρών, έπιασαν τα 405-415 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Στην ΕΕ τα σκληρά φέτος εκτιµώνται ότι θα είναι 10% µειωµένα, ενώ στις ΗΠΑ 1,5%. Στον Καναδά όµως εστιάζεται το µεγαλύτερο πρόβληµα, όπου λόγω των καιρικών συνθηκών αναµένεται µείωση της παραγωγής κατά 27%! Ως αποτέλεσµα η παγκόσµια παραγωγή σκληρού είναι µειωµένη κατά 13% από πέρσι. Αυτοί είναι και οι βασικοί λόγοι της συνεχιζόµενης ξέφρενης ανοδικής πορείας.

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο  τα νέα είναι λίγο πιο ενθαρρυντικά. Οι αµερικανικές εξαγωγές βελτιώνονται, ενώ προσφάτως έχουν προκύψει δυσοίωνα νέα σχετικά µε τις καιρικές συνθήκες στη Ρωσία, οι οποίες στηρίζουν τις τιµές. Ο παγωµένος καιρός επηρεάζει τις χειµερινές ποικιλίες, φέρνοντας ένα άσχηµο ξεκίνηµα. Αρκετοί αναλυτές τονίζουν ότι τα φετινά χαµηλά τα έχουµε δει, οπότε λογικά µπορούµε να ισχυριστούµε πως η αγορά έχει προεξοφλήσει την πληθώρα δηµητριακών.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία