BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Στα 12 κιλά το στρέμμα η υποχρέωση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού

Στη «σολομώντειο» λύση των 12 κιλών το στρέμμα, δείχνει να καταλήγει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης σε ότι αφορά το ελάχιστο όριο πιστοποιημένου σπόρου σκληρού σίτου (καρτελάκι), προκειμένου οι καλλιεργητές να είναι δικαιούχοι της προβλεπόμενης από τη νέα ΚΑΠ συνδεδεμένης ενίσχυσης.

Στα 12 κιλά το στρέμμα η υποχρέωση χρήσης πιστοποιημένου σπόρου σκληρού

2
0

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα καθορίζει τις λεπτομέρειες επί του θέματος και η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα κινείται σε μια λογική σταδιακής αύξησης της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου με στόχο τα 16 κιλά από το 2019. Ειδικότερα, για τα έτη 2015 και 2016 (δηλαδή από φέτος) το ελάχιστο όριο θα είναι στα 12 κιλά το στρέμμα, τα έτη 2017 και 2018 θα είναι 14 κιλά το στρέμμα και από το 2019 και στη συνέχεια θα είναι σταθερά στα 16 κιλά το στρέμμα.   

Μια πρώτη ιδέα για τα παραπάνω έδωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Δημήτρης Μελάς, κατά τη διάρκεια της ενημερωτικής ημερίδας με θέμα: Αγροτική επικαιρότητα – Ενημέρωση για τη νέα ΚΑΠ, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 19 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Κιλκίς.

Μάλιστα, όπως αποκάλυψε κατά την ημερίδα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, η σχετική ΚΥΑ που θα το προσδιορίζει αναμένεται να δημοσιευτεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας, ξεκαθαρίζοντας το τοπίο για τους καλλιεργητές αναφορικά με το καθεστώς που θα ισχύσει για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις.

Να σημειωθεί ότι πριν λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος είχε ανακοινώσει τη διατήρηση του καθεστώτος των 10 κιλών ανά στρέμμα, όταν ένα λίγες  µέρες νωρίτερα ο γενικός γραµµατέας ∆ηµήτρης Μελάς, δήλωνε, σε εκδήλωση της ΕΑΣ Θεσσαλονίκης στις 3 Οκτωβρίου, ότι «η χρήση 16 κιλών ανά στρέµµα, πιστοποιηµένου σπόρου, είναι µια απαίτηση που πρέπει να θεωρείται ως δεδοµένο».

Σε διαφορετικό μήκος κύματος, ο κ. Κουκουλόπουλος ανέφερε προ ολίγων ημερών ότι: «Για τη διατήρηση και βελτίωση της ποιοτικής παραγωγής του σκληρού σίτου της χώρας είναι αναγκαία η χρήση πιστοποιηµένου σπόρου. Στα πλαίσια αυτά δεν είναι δυνατόν να γίνουν δεκτά αιτήµατα καλλιεργητών για χρήση µικρότερης ποσότητας σπόρου σκληρού σίτου ανά στρέµµα από όση µέχρι σήµερα προϋπέθετε η καταβολή του ποιοτικού παρακρατήµατος, µε βάση το άρθρο 68 του καν. 73/2009. Άρα η ελάχιστη ποσότητα παραµένει στα επίπεδα των 10 κιλών/στρέµµα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία