BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Προσπάθεια αντίδρασης στα σκληρά σιτάρια

Οι µειώσεις των τιµών σε όλους τους δείκτες τιµών σκληρού στην Ευρωπαϊκή Ένωση πέρασαν και στις τιµές της ελληνικής σοδειάς. Μέσα στο ∆εκέµβρη στη Θεσσαλία κυκλοφορούσαν τιµές µεταξύ 400 µε 410 ευρώ ο τόνος στον παραγωγό για τα ποιοτικά σιτάρια, ενώ πλέον οι έµποροι προσφέρουν τις ίδιες ποιότητες στα 390 ευρώ ο τόνος FOB, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda.

Ο παγετός ζορίζει τα σιτάρια των ΗΠΑ σιγοντάροντας τις τιμές

1
0
Η µη ανταγωνιστικότητα της σοδειάς µας είναι φανερή εδώ και εβδοµάδες, καθώς οι εξαγωγές έχουν ατονήσει. Επίσης τα σιτάρια της επόµενης σοδειάς φαίνονται αυξηµένα, γεγονός το οποίο σίγουρα θα πιέσει τις τιµές τους προς τα κάτω

Στη λίστα της Φότζια  τα σκληρά σιτάρια παρέµειναν αµετάβλητα σε σχέση µε την προηγούµενη εβδοµάδα. Τα καλής ποιότητας κυµαίνονται στα 380-385 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη στα 375 µε 380 ευρώ ο τόνος. Τα γαλλικά σκληρά αύξησαν το εύρος τιµής τους µεταξύ 390- 400 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι. Στον Καναδά επίσης σηµειώθηκε διόρθωση µε τις τιµές για την εξαιρετική ποιότητα να κυµαίνονται στα 291 δολάρια Καναδά (203 ευρώ ο τόνος λόγω ισχυρότερου δολαρίου έναντι ευρώ)

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο οι τιµές, εδώ κι ένα µήνα, µειώνονται καθώς το κλίµα για τα εµπορεύµατα δεν είναι θετικό. Τα επενδυτικά κεφάλαια είναι τοποθετηµένα περισσότερο στην πτώση, ιδιαίτερα όσο το πετρέλαιο πιέζεται και το δολάριο ενισχύεται. Η γεωπολιτική κατάσταση στη Ρωσία επίσης δεν είναι σταθερή µε αποτέλεσµα να ασκεί σηµαντική επιρροή στα δηµητριακά. Μόνο στις τελευταίες συνεδριάσεις, όπου η αγορά έπιασε τα σηµεία αντίστασης, παρατηρήθηκε µια µικρή αντίδραση σε καλαµπόκι και στάρι.

Στη σόγια όµως οι τιµές πλησιάζουν τα χαµηλότερα επίπεδα επταετίας. Στη Γαλλία, για τα µαλακά στάρια, επίσης βλέπουµε µια προσπάθεια τις τελευταίες µέρες να αντιδράσουν οι τιµές παρά την πτωτική τάση. Οι τιµές για τα συµβόλαια Μαρτίου κυµαίνονται πλέον στα 198 ευρώ ο τόνος (+4 ευρώ από την προηγούµενη εβδοµάδα).
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία