BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Λίγα περιθώρια στην εξαγωγή σκληρού σιταριού

O αλωνισµός των ποτισµένων χωραφιών για τα σκληρά σιτάρια θα ξεκινήσει κοντά στα µέσα Ιουνίου, δηλαδή λιγάκι πιο όψιµα από το σύνηθες. Οι κουβέντες γύρω από τις τιµές όπου θα ανοίξει η αγορά στα σκληρά έχουν ενταθεί, µε τις εκτιµήσεις των περισσότερων να τοποθετούνται υψηλότερα από το περσινό ξεκίνηµα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Με 25 λεπτά πληρώνουν το σκληρό οι μυλωνάδες

0
0
Εν τω µεταξύ, η εξαγωγή δεν είναι δυναµική, µε αποτέλεσµα οι τοπικοί έµποροι να προβληµατίζονται µε τις τιµές στα αλώνια. Ενδεικτική απόδειξη των στενών δυνατοτήτων αποτελεί η πρόσφατη σηµαντικότατη πώληση µεγάλου εµπορικού οίκοι στην ιταλική αγορά. Πουλήθηκαν 20.000 τόνοι νέας καλλιέργειας (χωρίς αναφορά συγκεκριµένης σοδειάς) στην τιµή των 278 ευρώ ο τόνος παραδοτέα στην Ιταλία. Αυτή η τιµή, αν αφαιρέσουµε τα µεταφορικά κόστη µεταφράζεται στα 260 ευρώ ο τόνος FOB ελληνικό λιµάνι.

Στη λίστα της Φότζια έχουµε στάση αναµονής µέχρι να βγει η νέα σοδειά. Οι τιµές της φετινής σοδειάς (2013-2014) έµειναν σταθερές. Τα καλής ποιότητας (ειδικό βάρος 80 kg/hl, πρωτεΐνη 12%, υαλώδη 80%) κυµαίνονται στα 295-300 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι, ενώ η αµέσως επόµενη ποιότητα στα 280-285 ευρώ ο τόνος παράδοση σε ιταλικό λιµάνι. Στο Μιλάνο υπήρξε µικρή άνοδος (+2 ευρώ) µε τις τιµές για τις καλές ποιότητες να κυµαίνονται µεταξύ 294-302 ευρώ ο τόνος (-5 ευρώ από την προηγούµενη εβδοµάδα). Τα γαλλικά σκληρά της νέας σοδειάς βρίσκονται στα 275 ευρώ ο τόνος παραδοτέα σε γαλλικό λιµάνι ενισχυµένα κατά 5 ευρώ

Στο χρηµατιστήριο του Σικάγο, εκεί που βλέπαµε την αγορά από τις αρχές Μαΐου να αφυπνίζεται, στις τελευταίες συνεδριάσεις σηµειώθηκε απότοµη πτώση σε όλα τα δηµητριακά. Βασικός λόγος ήταν η ραγδαία άνοδος του δολαρίου έναντι του ευρώ και η έλλειψη ανταγωνιστικότητας της σοδειάς των ΗΠΑ. Οι ευρωπαϊκές σοδειές φαίνονται πιο ελκυστικές, λόγω του φτηνότερου ευρώ, ενώ παράλληλα η αµερικανική σοδειά εξελίσσεται άκρως ικανοποιητικά, προµηνύοντας επαρκής προσφορά.

Στη Γαλλία η µείωση ήταν ηπιότερη, καθώς οι ευρωπαϊκές σοδειές είχαν υποτιµηθεί ήδη λόγω της µείωσης του ευρώ. Οι τιµές συµβολαίων ∆εκεµβρίου 15 κυµαίνονται 180 ευρώ ο τόνος.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία