BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ζέστη και ανομβρία έκαψαν χειμερινά σιτηρά και ψυχανθή

Συναγερµό έχει σηµάνει στις τάξεις των αγροτών που έσπειραν χειµερινές καλλιέργειες κυρίως δηµητριακά και ψυχανθή το φαινόµενο των ιδιαίτερα υψηλών για την εποχή θερµοκρασιών, πέριξ των 20 βαθµών Κελσίου, και της ανοµβρίας που παρατηρείται τον τελευταίο µήνα.

Ζέστη και ανομβρία έκαψαν χειμερινά σιτηρά και ψυχανθή

4
0

Οι αγρότες παραπονιούνται πως στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν φύτρωσαν οι καλλιέργειες, µε αποτέλεσµα να χρειάζεται να γίνει επανασπορά, µε ό,τι συνεπάγεται αυτό για το κόστος. Άλλοι πάλι αναγκάζονται να ποτίσουν, όπου υπάρχει τέτοια δυνατότητα, γεγονός που θα οδηγήσει µε µαθηµατική ακρίβεια το κόστος παραγωγής σε ασυνήθιστα ύψη, δεδοµένου ότι υπό άλλες συνθήκες οι βροχές κάλυπταν τις ανάγκες ποτίσµατος.

«Η κατάσταση δείχνει στην πολιτεία, ότι οι αγρότες καλούνται να αντιµετωπίσουν πολλά θέµατα και είναι απροστάτευτοι µπροστά σε τέτοιες καταστάσεις. Από τα επτά εκατοµµύρια στρέµµατα του θεσσαλικού κάµπου, αρκετά χρησιµοποιούνται για την καλλιέργεια ψυχανθών και σιτηρών, που επιλέχθηκαν και µε βάση τα οικονοµικά δεδοµένα που αντιµετωπίζουν οι παραγωγοί», τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισµού Λαρισαίων Αγροτών, Χρήστος Σιδερόπουλος.

Εξίσου µεγάλο πρόβληµα αντιµετωπίζουν, σύµφωνα µε τους γεωπόνους και οι αγρότες µε δενδρώδεις καλλιέργειες, όπως για παράδειγµα οι αµπελουργοί, που βλέπουν άκρως πιθανό το ενδεχόµενο ακαρπίας ή µικροκαρπίας, αφού, όπως εξηγούν στην Agrenda, είναι απαραίτητες και οι χαµηλές θερµοκρασίες για να δέσουν µε τα θερµοκρασιακά σοκ οι χυµοί για την ανθοφορία και την καρπόδεση.

 

Από 1910 τέτοιες θερµοκρασίες

Εδώ κι έναν αιώνα πίσω και συγκεκριµένα από το 1910 έχουν να σηµειωθούν τέτοιες θερµοκρασίες µέσα στο καταχείµωνο και δη το ∆εκέµβριο, µε τους µετεωρολόγους, να κρούουν καµπανάκι κινδύνου, εξηγώντας πως «τέτοιες υψηλές θερµοκρασίες για µήνα ∆εκέµβρη έχουν να σηµειωθούν εδώ κι ένα αιώνα από το 1910, καθώς οι υψηλές θερµοκρασίες των 18 βαθµών µέγιστη της ηµέρας είναι κατά 5 βαθµούς υψηλότερες από τον µέσο όρο των µέγιστων του ∆εκεµβρίου.

Πλέον οι αγρότες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στον… ουρανό ποντάροντας να επαληθευτούν οι προβλέψεις της ΕΜΥ για επιδείνωση του καιρού από το νέο έτος.

 

Στέγνωσαν και οι κτηνοτρόφοι  που ψάχνουν για ζωοτροφές

Φωτιά στα µπατζάκια και των ελλήνων κτηνοτρόφων, εκτός των αγροτών, έχει ανάψει ο άνυδρος και ξηρός χειµώνας, που δεν λέει να φύγει.

Αυτό συµβαίνει γιατί όσοι απ’ αυτούς έσπειραν χωράφια µε χειµερινά σιτηρά ή ψυχανθή µε σκοπό την ιδιοπαραγωγή (κυρίως τριφύλλια, βίκο κ.λπ.), έκαναν έξοδα και παράλληλα δεν µπόρεσαν να βγάλουν για βοσκή τα ζώα, για τον απλό λόγο πως οι καλλιέργειες δεν φύτρωσαν.

Έτσι, οι περισσότεροι, αναγκάστηκαν να κρατήσουν εντός σταβλικής εγκατάστασης το ζωικό κεφάλαιο, µε αποτέλεσµα να επωµιστούν περισσότερα έξοδα για προµήθεια έτοιµων ζωοτροφών, φυραµάτων και όχι µόνον, δεδοµένου ότι τα χωράφια µε τις βοσκές ξεράθηκαν.

 

Τσιµπηµένες οι ζωοτροφές από τον συντελεστή ΦΠΑ

Το µη φύτρωµα των χωραφιών, εξήγησε στην Agrenda, κτηνοτρόφος που αναγκάστηκε να κρατήσει ενσταβλισµένα τα ζώα του, όλο το µήνα, εκτόξευσε το κόστος παραγωγής στα ύψη, δεδοµένου ότι οι ζωοτροφές έχουν επιβαρυνθεί πλέον µε αυξηµένο συντελεστή ΦΠΑ.

Μάλιστα, ο ίδιος έκρουσε καµπανάκι κινδύνου προς την κυβέρνηση συνολικά αλλά και τον αρµόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων, Βαγγέλη Αποστόλου, ότι έτσι όπως πάει η κατάσταση, µε όλα κόντρα στον παραγωγό (καθυστερήσεις πληρωµών, αποζηµιώσεων, κόστος εκτροφής, φορολογία, καιρικές συνθήκες κ.λπ.), σε λίγο θα έχει ως αποτέλεσµα να αποµακρυνθούν από τα χωριά τους και οι εναποµείναντες κτηνοτρόφοι.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία