Μάλιστα, οι φετινές εξαγωγές καλαµποκιού από την Αργεντινή αναµένεται να αυξηθούν σχεδόν κατά 20% στους 21,5 εκατ. τόνους από τους 18 εκατ. τόνους που ήταν πέρσι. Επιπλέον, το USDA σηµειώνει ότι για τη σεζόν 2016-2017 αναµένεται να δούµε εκτός από περισσότερο καλαµπόκι και σιτάρι και ηλίανθο από την Αργεντινή καθώς οι ευνοϊκότερες πολιτικές ρυθµίσεις στη χώρα επιτρέπουν στους παραγωγούς να αποµακρυνθούν από τη χρόνια µονοκαλλιέργεια της σόγιας και να µπουν και στα άλλα δηµητριακά.
Λιγότερο καλαµπόκι από Ιταλούς
Την ίδια ώρα, οι γείτονές µας Ιταλοί θα βάλουν φέτος για πρώτη φορά από το 1994 λιγότερο καλαµπόκι. Μέχρι στιγµής η µείωση των στρεµµάτων αγγίζει το 29% φτάνοντας τελικώς τα 8.230.000 στρέµµατα. Μεγαλύτερη είναι η µείωση των στρεµµάτων για το καλαµπόκι που προορίζεται για ανθρώπινη κατανάλωση (-38%), ενώ για το ενσίρωµα είναι πιο µικρή (-10%). «Η µείωση αυτή για το καλαµπόκι έρχεται ως αποτέλεσµα των χαµηλών τιµών στην αγορά και της έλλειψης βροχοπτώσεων σε ορισµένες περιοχές. Εκεί που µειώνονται οι σπορές καλαµποκιού µπαίνει σκληρό σιτάρι και σόργος», σηµειώνει η Ιταλική Αγροτική Ένωση Sementi.
Ελπίδες στις µονάδες µεθανίου
«Στην Κατερίνη αναµένεται να έχουµε τα ίδια στρέµµατα καλαµποκιού µε πέρσι. Σ’ άλλες περιοχές έχουν βάλει πιο πολλά τριφύλλια, καθώς είχαν καλύτερες τιµές πέρσι και πρόπερσι, όµως δεν µπορούµε να ξέρουµε τι θα γίνει φέτος», σηµειώνει στην Agrenda ο παραγωγός Γιώργος Παπαπαράσχος και προσθέτει ότι «το µόνο που µας σώζει φέτος είναι οι µονάδες µεθανίου που θα πάρουν ενσίρωµα καλαµποκιού, γιατί µε την αγελαδοτροφία να χάνει συνεχώς έδαφος δεν περιµένουµε µεγάλη ζήτηση από τους κτηνοτρόφους».