BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Γέρνει κάτω από τα 20 λεπτά το καλαμπόκι μέσα στ’ αλώνια

Μετά το άνοιγµα της αγοράς στα 21 λεπτά το κιλό για το καλαµπόκι που από τη Λιβαδειά φορτώθηκαν για µεµονωµένες φάρµες της Πελοποννήσου, όπως πρώτη είχε γράψει η Agrenda στις αρχές Σεπτεµβρίου, φαίνεται ότι τώρα οι τιµές παραγωγού ακολουθούν µια διορθωτική πορεία αν και υπάρχει εµφανής µείωση τόσο των στρεµµάτων όσο και των αποδόσεων στις κύριες καλλιεργητικές ζώνες του προϊόντος στη χώρα µας.

Γέρνει κάτω από τα 20 λεπτά το καλαμπόκι μέσα στ’ αλώνια

0
0
Συγκεκριµένα, από την περσινή σεζόν και τα 14-15 λεπτά το κιλό που έφυγαν τα περισσότερα καλαµπόκια στη Βόρεια Ελλάδα και τα 15-16 στη Θεσσαλία, τώρα οι τιµές κατά µέσο όρο βρίσκονται στο επίπεδο των 17 λεπτών το κιλό. Έτσι, αυτό το διάστηµα ακούγονται τα 16 λεπτά στη Β. Ελλάδα από 18 που ήταν στην αρχή και τα 17 λεπτά στη Νότια Ελλάδα

Την αρχή για λίγο καλύτερες τιµές παραγωγού έκανε η ΕΑΣ Βόλου, η οποία -σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση- ξεκίνησε από την Παρασκευή 16 Σεπτεµβρίου να παραλαµβάνει µε 18 λεπτά το κιλό. Πρόκειται για άνοδο τιµών της τάξης του 6% από την προηγούµενη σεζόν και τα  17 λεπτά το κιλό που έδινε ο βολιώτικος συνεταιρισµός.

Την ίδια ώρα, για µη ικανοποιητικές αποδόσεις κάνουν λόγο στο Αγρίνιο. «Βλέπουµε µια µείωση κατά 20% από πέρσι. Για παράδειγµα οι µέσες αποδόσεις είναι 1.200-1.300 κιλά/στρέµµα, όταν πέρσι ήταν 1.500 κιλά το στρέµµα. Κύριος λόγος για τις µειωµένες αποδόσεις είναι ο καύσωνας του καλοκαιριού», σηµειώνει στην Agrenda ο ∆ήµος Μπέτσικας, προϊστάµενος εργοστασίου ζωοτροφών της Ένωσης Αγρινίου




Πιο αναλυτικά, µετά και τις πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις έχει σταµατήσει ο αλωνισµός στις βασικές περιοχές (∆υτική Ελλάδα, Θεσσαλία) και αναµένεται να ξεκινήσει σε 5-6 µέρες περίπου. «Ούτε το 10% δεν είχε κοπεί στα Τρίκαλα και έπιασαν µεγάλες βροχές. Αναµένουµε ποιοτικά και ποσοτικά προβλήµατα φέτος», τονίζει ο πρόεδρος της ΕΑΣ Τρικάλων, Αχιλλέας Λιούτας. «∆εν µπορούµε να πούµε µε ακρίβεια πως θα κινηθούν οι τιµές. Πρέπει να δούµε το µεταβροχικό καλαµπόκι, να γίνουν αναλύσεις. Όµως, υπολογίζω ότι θα κινηθούµε γύρω στα 17 λεπτά το κιλό», προσθέτει ο ίδιος και συµπληρώνει ότι: «δεν υπάρχει µεγάλη ζήτηση αλλά ωστόσο έγιναν κάποιες εισαγωγές στο λιµάνι της Πρέβεζας µε 160 ευρώ ο τόνος».  

«Θα πάει καλύτερα από πέρσι, γιατί έχει λιγότερα στρέµµατα φέτος. Στην περιοχή της Φλώρινας η µείωση αγγίζει περίπου το 40%-50%», επισηµαίνει ο παραγωγός Γ. Ευθυµιάδης από το Αµύνταιο και προσθέτει: «Υπήρχαν χωριά πριν χρόνια όπως για παράδειγµα το Αντίγονο, ο Πελαργός, το Μανιάκι, που είχαν πάρα πολλά στρέµµατα µε καλαµπόκι, όµως τώρα επιλέγουν να βάλουν ηλίανθο, σκληρό σιτάρι, φασολάκι, αρακά και βιοµηχανικό ροδάκινο και κεράσια».  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία