BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Ρεκόρ «βλέπει» ο FAO στα αποθέματα σιτηρών

Η μείωση της παραγωγής σίτου από το 2016 αντανακλά τη μειωμένη προβλεπόμενη συγκομιδή στις ΗΠΑ.

Τα φυτικά έλαια στήριξαν το δείκτη τροφίμων του FAO

3
0

Ισορροπία αναμένεται στις αγορές σιτηρών το καλλιεργητικό έτος 2017-2018, με τη συνολική προσφορά να υπερβαίνει την προβλεπόμενη ζήτηση, γεγονός που θα επιφέρει αύξηση των αποθεμάτων, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τον FAO, oριακά προβλέπεται να ξεπεράσει η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών το 2017 την ποσότητα ρεκόρ που καταγράφηκε το 2016.

Αύξηση αναμένεται και για τη συνολική παραγωγή χονδροειδών σιτηρών που θα φθάσει σε ένα νέο ρεκόρ, με το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου να εμφανίζεται στη Νότια Αμερική και τη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, η παραγωγή σίτου προβλέπεται να μειωθεί ελαφρά από πέρυσι, παρά την ανοδική πορεία που φάνηκε ότι θα είχε με βάση τις εκτιμήσεις του Οκτώβρη λόγω της μεγαλύτερης συγκομιδής στη Ρωσική Ομοσπονδία. Η μείωση της παραγωγής σίτου από το 2016 αντανακλά τη μειωμένη προβλεπόμενη συγκομιδή στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς και μια πτώση των καλλιεργούμενων εκτάσεων στην Αυστραλία, ύστερα από το ρεκόρ συγκομιδής του 2016.

Επιπλέον, σταθερή αναμένεται σε γενικές γραμμές η παραγωγή ρυζιού για τη σεζόν 2017/2018.

Όσον αφορά την παγκόσμια «απορρόφηση» του προϊόντος από το καταναλωτικό κοινό, επέκταση προβλέπεται κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος καλλιέργειας. Συνολικά, η κατανάλωση δημητριακών προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,3% και η αγορά ζωοτροφών κατά 0,4%, ενώ τα σιτηρά που θα πωληθούν για βιομηχανική χρήση πιθανόν να αυξηθούν κατά 1,2%.

Σε αυτά τα πλαίσια, τα παγκόσμια αποθέματα σιτηρών στο τέλος του καλλιεργητικού έτους το 2018 εκτιμάται ότι θα προσεγγίσουν ένα νέο επίπεδο ρεκόρ. Ως αποτέλεσμα, η συνολική αναλογία αποθέματος θα παραμείνει σταθερή στο υψηλότερο σημείο την τελευταία δεκαπενταετία, το οποίο υπολογίζεται στο 27%. Ο λόγος για το σιτάρι θα αυξηθεί ελαφρώς, σε αντίθεση με τους χονδροειδείς σπόρους και το ρύζι, των οποίων η αναλογία αποθεμάτων θα μειωθεί οριακά. Τα παγκόσμια αποθέματα ρυζιού και ακατέργαστων κόκκων θεωρείται ότι θα σημειώσουν επίπεδα ρεκόρ. Η αύξηση των αποθεμάτων σιταριού και ρυζιού σηματοδοτεί σε μεγάλο βαθμό την προβλεπόμενη συσσώρευση αποθεμάτων στην Κίνα, ενώ για τους χονδρόκοκκους σπόρους η διεύρυνση αντανακλά υψηλότερα αποθέματα καλαμποκιού στα τέλη της σεζόν στη Νότια Αμερική και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Το παγκόσμιο εμπόριο σιτηρών το 2017/18 προβλέπεται να παραμείνει κοντά στον εκτιμώμενο όγκο του 2016/17, με την αναμενόμενη μείωση του εμπορίου σίτου να αντισταθμίζεται σε μεγάλο βαθμό από την μεγαλύτερη διακίνηση καλαμποκιού, σόργου και ρυζιού.

Συνολικά, λόγω του άφθονου μεγέθους των εξαγωγών, ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων εξαγωγέων το 2017/18 αναμένεται να παραμείνει άκαμπτος.

Ευγενία Σαρακατσάνη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία