BACK TO
TOP
Σιτηρά - Ρύζι

Οι προβλέψεις της Copa Cogeca για τα δημητριακά

Καλή ευρωπαϊκή σοδειά δημητριακών για το έτος που διανύουμε, αν και με κάποιες ανησυχίες ως προς την ποιότητα και μία σχετικά σταθερή προοπτική για την επόμενη χρονιά «βλέπει» η Copa-Cogeca για τα έτη 2010-2011 και 2012-2013, σύμφωνα με τους υπολογισμούς που ανακοίνωσε.

Υψηλές τιμές στα δημητριακά και το 2012 βλέπει ο FAO

0
0

Το σύνολο πάντως της καλλιεργήσιμης έκτασης δεν θα φτάσει τα επίπεδα του 2008. Η Copa-Cogeca προειδοποίησε ότι οι τιμές των εισροών συνεχίζουν να πιέζουν τους ευρωπαίους παραγωγούς και υποστηρίζει ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια στην αγορά των λιπασμάτων.

Η γνώμη αυτή προήλθε από την αξιολόγηση της κατάστασης της ομάδας εργασίας δημητριακών της Copa-Cogeca. Ο υπεύθυνος της ομάδας εργασίας Ian Backhouse υπογράμμισε ότι «τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα χρόνια η παραγωγή δημητριακών της ΕΕ βρίσκεται στο μέσο όρο των τελευταίων 5 ετών με συνολικό ύψος περίπου 283 εκατ. τόνους αλλά υπάρχουν κάποιες ανησυχίες για την ποιότητα που διαφοροποιείται ανάμεσα στα κράτη μέλη ως αποτέλεσμα των κακών καιρικών συνθηκών. Οι προβλέψεις για την επόμενη παραγωγή είναι σταθερές με το σύνολο της καλλιεργήσιμης έκτασης να υπολογίζεται σε 55,75 εκατομμύρια εκτάρια κάτι που σημαίνει ότι δε θα φτάσουν τα επίπεδα του 2008. Για το καλαμπόκι η καλή φετινή του χρονιά έχει ενθαρρύνει τους αγρότες να διατηρήσουν την ίδια καλλιεργήσιμη έκταση για το 2012. Η ισορροπία της αγοράς  επίσης αναμένεται να συνεχίσει να είναι «σφικτή».

Ο Ian Backhouse τόνισε επίσης «Επιπλέον υπάρχει αβεβαιότητα στην προοπτική των δημητριακών, καθώς οι ευρωπαίοι αγρότες συνεχίζουν να πιέζονται από το υψηλό κόστος των εισροών και ειδικά από τις υψηλές τιμές των λιπασμάτων που προσεγγίζουν τα ύψη ρεκόρ του 2009 παρά το ότι υπήρξε μία χαλάρωση της πίεσης στην τιμή του πετρελαίου. Η Copa- Cogeca κατά συνέπεια κάνει έκκληση για περισσότερη διαφάνεια στην αγορά λιπασμάτων και πιστεύει ότι απαιτείται περισσότερος ανταγωνισμός σε αυτή τη μονοπωλιακή παγκόσμια αγορά». 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία