BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Η ίνα «τραβάει» την τιμή στο βαμβάκι

Με υψηλές αποδόσεις σε ίνα και καλή παραγωγή ανά στρέμμα συνεχίζεται η συγκομιδή του βαμβακιού σε ολόκληρη τη χώρα, όπως καταγράφει το αναλυτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου.Σύμφωνα με τα στοιχεία, το φετινό ποιοτικό προϊόν έχει αλλάξει τους συσχετισμούς της αγοράς, δίνοντας έτσι ανοδική ώθηση στις τιμές παραγωγού.

Η ίνα «τραβάει» την τιμή στο βαμβάκι

0
0

Την ίδια στιγμή η χρηματιστηριακή τιμή ενισχύεται στα υψηλά ενός μήνα αφού ξεπερνά τα 86 σεντς ανά λίμπρα ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές θα προχωρήσει πέρα και από τα 90 σεντς ανά λίμπρα βραχυπρόθεσμα.

Βρείτε αποκλειστικό τετρασέλιδο φάκελο σε αυτό το φύλλο της Agrenda για τις ενισχύσεις με τη νέα ΚΑΠ. Στα 42,5 ευρώ το στρέμμα για τις καλλιέργειες και στα 11,6 για τους βοσκότοπους διαμορφώνεται το ύψος των ενισχύσεων που θα απολαμβάνουν οι Έλληνες αγρότες με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής μέχρι το 2019. Σύμφωνα με τα όσα εξετάζονται, το «παζάρι» της κατανομής των επιδοτήσεων θα παιχθεί ανάμεσα σε δύο επιλογές: Στον διαχωρισμό βοσκότοπων και καλλιεργειών, σε ορεινές και πεδινές εκτάσεις, και στη μείωση της «ψαλίδας» μεταξύ γεωργών και κτηνοτρόφων. Το τοπίο θα ξεκαθαρίσει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2014.

Διαβάστε από τη σαββατιάτικη εφημερίδα για την πληρωμή της ενιαίας ενίσχυσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ για το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτώβρη προσδιορίζεται η πληρωμή του 50% της ενιαίας ενίσχυσης, ενώ για τις αρχές του ίδιου μήνα αναμένεται η επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου και της εξισωτικής. Την ίδια ώρα τα προβλήματα με την καταγραφή των βοσκότοπων και η περικοπή κατά 4% για το αποθεματικό κρίσης μειώνουν σημαντικά το συνολικό ποσό που θα πιστωθεί στους δικαιούχους

Ακόμα, ενημερωθείτε από αυτό το φύλλο της εφημερίδας για τα νεώτερα που αφορούν την καλλιέργεια του καπνού. Όπως θα διαβάσετε στο αναλυτικό δισέλιδο που φιλοξενεί η Agrenda, στο τελευταίο χέρι ποντάρουν οι καπνοπαραγωγοί για να πιάσουν τα 5 ευρώ το κιλό, τιμή που θα τους δώσει αέρα για περισσότερα στρέμματα του χρόνου.

Επίσης, μόνο στη σαββατιάτικη εφημερίδα, ενημερωθείτε για το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας. Αυστηρούς όρους για φθηνά δάνεια και παροχή εγγυητικών για Σχέδια Βελτίωσης θέτει το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας.

 

Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής:

Ανάπτυξη

■ Σε μονόδρομο βάζει φέτος το βαμβάκι η υψηλή ποιότητα της ίνας του σελ. 38

■ Πότε και με ποιον τρόπο γίνεται η σωστή συγκομιδή των ακτινιδίων σελ. 14

■ Πληρώνουν καλά οι μεταποιητές για να εξασφαλίσουν λίγη πράσινη ελιά σελ. 6

■ Η απόδοση του φασολιού δελεάζει φέτος τον δυσαρεστημένο παραγωγό σελ. 12

■ Στο τελευταίο χέρι παίρνει τη βαθιά «ανάσα» φέτος ο καπνός σελ. 26, 31

 

Οικονομία

■ Tα ρυζοχώραφα του Βαρδάρη σαρώνει η Case IH Axial Flow 8230 σελ. 52-53

■ Πώς ένας αγρότης έσωσε το θερμοκήπιό του από εκποίηση τράπεζας σελ. 47

■ Από τους βασικούς ελαιοπαραγωγούς πιο φθηνά πουλάει ο Έλληνας σελ. 45

■ Η Eurochem Agro Ελλάς επενδύει στα σταθεροποιημένα λιπάσματα σελ. 41

■ Συνέντευξη: Ο Ηλίας Βαλογιάννης και οι παγίδες των εξαγωγών σελ. 34

 

Πολιτισμός

■ Νέος πρόεδρος στην Copa ο έμπειρος πολιτικά Άλμπερτ Ζαν Ματ σελ. 50

■ Με αναγγελία έναρξης πλέον το επάγγελμα του γεωτεχνικού σελ. 36

■ Τη Μέρκελ ψήφισε στις εκλογές το 74% των Γερμανών αγροτών σελ. 10

■ Επιστήμη και γεωργική πρακτική μαζί στο 8ο Συνέδριο της ΕΓΜΕ σελ. 53

■ Μετά το Eurobasket ο Τόνι Πάρκερ απέκτησε το μόνο που του έλειπε σελ. 56

 

Editorial

Το Ολοκληρωμένο Σύστημα Υποβολής Δηλώσεων ή αλλιώς ΟΣΔΕ δεν είναι απλά μια υποχρέωση που αναλαμβάνει η χώρα μας έναντι των κοινοτικών αρχών για την καταβολή των αγροτικών ενισχύσεων, ούτε ένας τρόπος τιμολόγησης υπηρεσιών από χρεωκοπημένες οργανώσεις και διαπλεκόμενες εταιρείες συμβούλων και πληροφορικής.

Το ΟΣΔΕ είναι ένα «εργαλείο» που έχει στα χέρια της η Πολιτεία, όχι μόνο για την απλή καταγραφή της παραγωγικής δραστηριότητας στον αγροτικό χώρο αλλά και για τον σχεδιασμό της επιχειρηματικής δράσης στο συγκεκριμένο τομέα. Άλλωστε η κοινοτική προθεσμία που προβλέπει ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων το αργότερο μέχρι τις 14 Μαΐου (κάθε έτους), δεν είναι τυχαία.

Στην Ελλάδα, όπου η σπορά των ετήσιων καλλιεργειών είναι πιο πρώιμη απ’ ότι στις χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης καλό θα ήταν να αναζητηθεί τρόπος οι δηλώσεις να γίνονται ακόμα ενωρίτερα. Έτσι, πολύ έγκαιρα η Πολιτεία θα ξέρει καλά με τι έχει να κάνει, η αγορά θα μπορεί να  προετοιμάζεται ανάλογα για την παροχή υποστήριξης, τόσο  στον τομέα των αγροτικών εφοδίων όσο και στους τομείς της μεταποίησης και διάθεσης των αγροτικών προϊόντων, ενώ τα… μέτρα τους για την προσαρμογή στις ανάγκες της αγοράς θα μπορούν να παίρνουν και οι καλλιεργητές. Η απαξίωση του ΟΣΔΕ ως εργαλείου σχεδιασμού πολιτικής και το «σκοτάδι» στα στοιχεία της αγροτικής δραστηριότητας δεν ωφελεί κανέναν εκ των συντελεστών του χώρου, παρά μόνο τους… τυφλοπόντικες!  

Agrenda

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία