BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Πρώτη φορά στα χρονικά της ΕΒΖ απλήρωτοι Δεκέμβρη οι τευτλοπαραγωγοί

Πολιτική παρέμβαση για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» και να δουν επιτέλους το χρώμα του χρήματος, επιδιώκουν οι τευτλοπαραγωγοί, καθώς η φετινή καθυστέρηση πληρωμών από την ΕΒΖ, που εκτιμάται ότι αφορά περίπου 18 εκατ. ευρώ, έχει υπερβεί κάθε προηγούμενο.

Αυξήσεις στα ζαχαρότευτλα αποφάσισε η ΕΒΖ

2
0

Οι προθεσμίες και τα χρέη τρέχουν, όπως ειπώθηκε, και, πλέον, οι παραγωγοί κινδυνεύουν άμεσα να δουν τις οφειλές τους να καθίστανται ληξιπρόθεσμες και να μπουν στη λίστα του Τειρεσία, χωρίς, στην ουσία να φέρουν ευθύνη για ό,τι συμβαίνει.

Οκταμελής αντιπροσωπεία των παραγωγών, από Ημαθία, Πέλλα και Σέρρες, βρέθηκε τη Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας και ζήτησε από τον περιφερειάρχη να μεσολαβήσει για να οριστεί άμεσα μια συνάντηση με τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών, παρουσία και στελεχών της ΕΒΖ και της τράπεζας Πειραιώς. Το ίδιο αίτημα θα διατυπωθεί και προς τον υπουργό Μακεδονίας Θράκης Γιώργο Ορφανό, με τον οποίο εντός των ημερών θα γίνει ανάλογο ραντεβού.

Με δραματικούς τόνους οι εκπρόσωποι των αγροτών εξήγησαν στον περιφερειάρχη Απόστολο Τζιτζικώστα ότι βρίσκονται σε κινητοποίηση γιατί για πρώτη φορά στα ιστορικά χρονικά της ΕΒΖ, έχει φτάσει ήδη 8 Δεκεμβρίου και δεν έχουν λάβει ούτε σεντ για την παραγωγή που παρέδωσαν στη ζαχαροβιομηχανία, από την καλλιεργητική σεζόν του 2014.

«Ακόμη και πέρυσι, που είχαμε μια μεγάλη καθυστέρηση στις πληρωμές, τέτοιο καιρό, του Αγίου Νικολάου, είχαμε λάβει τουλάχιστον το 50% των οφειλομένων», ανέφερε ο κ. Τάσος Μελετιάδης, παραγωγός και πρόεδρος του σωματείου τευτλοεξαγωγέων Κεντρικής Μακεδονίας, προσθέτοντας πως «από το Φεβρουάριο που σπείραμε, ρίχνουμε λεφτά στην καλλιέργεια, αλλά πλέον η πλάτη μας δεν αντέχει άλλο. Αν δεν πληρωθούμε το Δεκέμβριο, όλα πάνε στα ληξιπρόθεσμα. Και το ΤΟΕΒ και οι τράπεζες και οι επιταγές για καύσιμα που έχουμε δώσει σε πρατήρια».

Ο ίδιος, όπως ανέφερε, για καύσιμα έχει χρεωθεί, με πίστωση, πάνω από 18-20.000 ευρώ, καθώς έχει συγκομίσει περίπου 6.000 τόνους τεύτλων (δικά του, αλλά και ξένα), αλλά όσο δεν πληρώνεται, δεν μπορεί να κλείσει τους λογαριασμούς του και ως εκ τούτου δεν μπορεί ούτε και να καλλιεργήσει για τη νέα χρονιά.

Σε ανάλογα δυσμενή θέση βρίσκονται και οι υπόλοιποι παραγωγοί, ενώ ειδικά στους μηχανάτορες έχουν αρχίσει και παρατηρούνται εκποιήσεις τευτλοεξαγωγικών μηχανών, με αγοραστές κυρίως από Τουρκία όπου η καλλιέργεια είναι σε άνθηση, γιατί δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδά τους.

Το συνολικό ποσό της οφειλής, προς τους παραγωγούς και τους μηχανάτορες, σύμφωνα με εκτιμήσεις που δόθηκαν, υπολογίζεται σε περίπου 18 εκατ. ευρώ και μόνο ευκαταφρόνητο δεν είναι.

 

Τι θα γίνει με τα ασυγκόμιστα;

Το άλλο μεγάλο θέμα που καίει τους παραγωγούς αυτή την περίοδο είναι το τι θα γίνει με τα περίπου 2.000 στρέμματα, με σχεδόν 18.000 με 20.000 τόνους ασυγκόμιστα τεύτλα, καθώς από την ΕΒΖ τους διαμηνύθηκε αφενός ότι αν μέχρι την Παρασκευή συνεχίσει να βρέχει, τότε η μονάδα στο Πλατύ θα ολοκληρώσει τη μίνι καμπάνια και θα κλείσει οριστικά για φέτος και αφετέρου πως δεν μπορεί να αξιοποιήσει τη συγκεκριμένη παραγωγή ούτε για ζωοτροφή, γιατί το καλαμπόκι είναι πολύ πιο φθηνό φέτος.

«Ο ΕΛΓΑ μας είπε ότι θα αποζημιώσει μόνο τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα, δηλαδή περί τα 500 στρέμματα. Για τα άλλα σχεδόν 1.500 στρέμματα τι θα γίνει; Θα παρακαλάμε να πλημμυρίσουν κι αυτά;» διερωτήθηκαν οι παραγωγοί, οι οποίοι θεωρούν πως πρέπει να τους αποζημιώσει η βιομηχανία από τη στιγμή που δεν θα παραλάβει τις ασυγκόμιστες ποσότητες, γιατί εκείνη αποφάσισε να αρχίσει πιο αργά τη φετινή καμπάνια και να κλείσει και τα εργοστάσια Σερρών και Ορεστιάδας, με συνέπεια να μην απορροφάται η παραγωγή με γρήγορους ρυθμούς.

«Λυπήθηκαν αυτοί το καρφί και δεν ξεκίνησαν από τον Αύγουστο την καμπάνια για να γλιτώσουν 250.000 ευρώ προς τη ΔΕΠΑ και θα πληρώσουμε εμείς το πέταλο; Ας δώσουν τώρα 600.000 ευρώ ως αποζημίωση, με 30 ευρώ το στρέμμα για τα ασυγκόμιστα και να κλείσει το θέμα εδώ», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Τονίστηκε ακόμη πως πέραν της οικονομικής προέκτασης του προβλήματος, υπάρχει και το θέμα της διαχείρισης των συγκεκριμένων ποσοτήτων γιατί αν μείνουν μέσα στα χωράφια, καθιστούν τη γη μη καλλιεργήσιμη, ενώ αν εξαχθούν θα πρέπει να βρεθεί ο χώρος να πεταχτούν και δεν είναι καθόλου εύκολο να απορριφθούν 18.000-20.000 τόνοι τεύτλων χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία