BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Τελεσίγραφο ως 12 Γενάρη στην ΕΒΖ δίνουν οι αγρότες

Προθεσμία μέχρι τις 12 Ιανουαρίου, προκειμένου να έχουν μια ξεκάθαρη απάντηση για το πότε θα πληρωθούν ή να έχει κλειστεί ένα ραντεβού για συνάντηση στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων (Οικονομικών, Αγροτικής Ανάπτυξης) έδωσαν οι τευτλοπαραγωγοί στη διοίκηση της ΕΒΖ, αλλιώς θα επαναλάβουν την περσινή τους διαμαρτυρία με κατάληψη των κεντρικών γραφείων της βιομηχανίας.

Ορόσημο για παραγωγούς και ΕΒΖ η 31η Ιανουαρίου

0
0

Να σημειωθεί ότι πέρυσι σε ανάλογη περίπτωση έμειναν στο χώρο οι παραγωγοί περίπου 20 ημέρες.

«Μας δώσανε ψίχουλα, ήτοι 2 εκατ. ευρώ, -εκκρεμούν άλλα 8 εκατ. ευρώ- και μας εμπαίζουν» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος τευτλοκαλλιεργητών Κεντρικής Μακεδονίας, Παύλος Μπογιαννίδης, και πρόσθεσε ότι εάν στα συμβόλαιο που θα υπογραφούν δεν παρέχεται εγγράφως εγγύηση πληρωμών τότε είναι αποφασισμένοι να μην καλλιεργήσουμε ξανά τεύτλα
Σημειώνεται ότι ο συνολικός αριθμός των τευτλοπαραγωγών το 2015 ανερχόταν σε 1.200 (λιγότεροι κατά 800 συγκριτικά με πρόπερσι και έναντι των 8.000 που υπήρχαν τα παλαιότερα χρόνια), ενώ η παραγωγή διαμορφώθηκε στους 4,5-5 τόνους


Νωρίτερα το Agronews έγραφε τα εξής:

Στον αέρα ακόμα οι πληρωμές των τευτλοπαραγωγών

Σε τεταμένο κλίμα ξεκίνησε λίγο μετά τις 11 το πρωί της Τρίτης 5 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη η σύσκεψη εκπροσώπων τευτλοπαραγωγών από την Ορεστιάδα, τις Σέρρες, το Πλατύ, τη Δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία, με τη διοίκηση της ΕΒΖ, προκειμένου να ενημερωθούν τί θα γίνει με την πληρωμή της σοδειάς, που παρέδωσαν, προ σχεδόν τριμήνου, καθώς τα χρήματα που πήραν τις προηγούμενες ημέρες από τη βιομηχανία, ως προκαταβολή, θεωρούνται ψίχουλα.

Στη σημερινή σύσκεψη, που συμμετέχουν περίπου 40 άτομα, δεν υπάρχουν ακόμα καθαρές δεσμεύσεις για το πότε θα πληρωθούν οι καλλιεργητές, αν και υπάρχουν προφορικές δεσμεύσεις ότι γίνεται προσπάθεια – σε συνεργασία με το υπουργείο Ανάπτυξης- να ξεκινήσει από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ένα πρόγραμμα πληρωμών.

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της βιομηχανίας Δημήτρης Γιαννακίδης χαρακτήρισε κόκκινη γραμμή την ημερομηνία της 31ης Ιανουαρίου, όχι μόνο για την πληρωμή των παραγωγών, αλλά και για την ίδια την εταιρεία, καθώς μέχρι τότε –όπως είπε- θα πρέπει να έχουν ληφθεί οι σχετικές αποφάσεις, γιατί διακυβεύεται και η βιωσιμότητας της ΕΒΖ.

Ωστόσο, όλα αυτά για την ώρα, δεν ικανοποιούν τους παραγωγούς, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι θα καθορίσουν τη στάση τους για το τι θα κάνουν μετά τη λήξη της σημερινής σύσκεψης.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία