BACK TO
TOP
Βαμβάκι

Μαζικές πωλήσεις έριξαν το βαμβάκι που «βλέπει» άνοδο

Στις τελευταίες δύο εβδοµάδες το χρηµατιστήριο βάµβακος καταγράφει τις σηµαντικότερες απώλειες από τις αρχές Μαρτίου 16’, όταν είχε αρχίσει η αγορά την ανοδική της πορεία, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Agrenda.

Νέο παγκόσμιο συμβόλαιο βάμβακος

6
0
Να σηµειωθεί πως οι τιµές των συµβολαίων ∆εκεµβρίου 16’ το τελευταίο πεντάµηνο ενισχύθηκαν πάνω από 20 σεντς/λίµπρα (σχεδόν 40 λεπτά/κιλό), χωρίς µέχρι πρότινος να έχουν καταγράψει ιδιαίτερα γυρίσµατα / διορθώσεις. Η µεταβλητότητα είναι υψηλή και αυτό το φαινόµενο είναι σύνηθες κατά τους καλοκαιρινούς µήνες, λόγω της αβεβαιότητας στις σοδειές του βόρειου ηµισφαιρίου.

Η µακροχρόνια άνοδος στην αγορά βασίστηκε σε τρεις παράγοντες:  Τα θεµελιώδη στοιχεία είναι ευνοϊκότερα για τις τιµές,    η Κίνα δείχνει να επιστρέφει στην αγορά.    οι κερδοσκόποι διέγνωσαν ανοδικές ευκαιρίες
Όλες οι επίσηµες εκθέσεις συµφωνούν πως η νέα σοδειά είναι ελλειµµατική σε ίνα, δηλαδή η παγκόσµια παραγωγή είναι µικρότερη της αντίστοιχης ζήτησης. Αυτός είναι και ο λόγος της διαρκούς µείωσης των τελικών αποθεµάτων. Στην τελευταία έκθεση προσφοράς-ζήτησης βάµβακος του αµερικάνικου υπουργείου είχαµε άλλη µια µείωση στα τελικά αποθέµατα, αλλά η σοδειά των ΗΠΑ ενισχύθηκε προκαλώντας αρνητική δυναµική στις τιµές. Παράλληλα, οι κερδοσκόποι οι οποίοι έχουν στηρίξει σε µεγάλο βαθµό το ράλι, βρήκαν την ευκαιρία να ρευστοποιήσουν ένα κοµµάτι της θέσης τους λαµβάνοντας σηµαντικότατα κέρδη. Υπό την πίεση των µαζικών πωλήσεων οι τιµές σηµείωσαν χαµηλό στα 66,88 σεντς/λίµπρα όταν το πρόσφατο υψηλό είναι τα 77,10 σεντς/λίµπρα. Βέβαια, φάνηκε πως στα 68 σεντς υπάρχει σηµαντικό σηµείο στήριξης από την φυσική αγορά, µε αποτέλεσµα οι τιµές ∆εκ 16 να επιστρέψουν γρήγορα στα 69 σεντς.

Τα σενάρια καταστροφολογίας των τιµών και επιστροφής σε χαµηλότερα επίπεδα δεν κρίνονται ως πολύ πιθανά, καθώς η ζήτηση στην φυσική αγορά υφίσταται και στηρίζει το χρηµατιστήριο. Είναι αξιοσηµείωτη η µεγάλη επιστροφή της Κίνας, η οποία έχοντας χτίσει τεράστια κρατικά αποθέµατα, ήταν υποτονική στις αγορές στις τελευταίες σεζόν. Πλέον, οι πλειστηριασµοί των Κινεζικών αποθεµάτων εξελίσσονται ικανοποιητικά, ενώ η κυβέρνηση αποφάσισε την επέκταση του προσράµµατος κρατικών πωλήσεων ως τον Σεπτέµβρη. Το κεφάλαιο «Κίνα» ίσως να έχει την µεγαλύτερη σηµασία για την πορεία των τιµών στην νέα σοδειά. Η καλλιέργεια βάµβακος έχει µειωθεί σηµαντικά σε σχέση µε τα προηγούµενα χρόνια και οι απώλειες στις εκτάσεις σύµφωνα µε αναλυτές ίσως είναι µόνιµες.

Το USDA εκτιµά την νέα κινεζική παραγωγή στα 22 εκατ. δέµατα ενώ η κατανάλωση φτάνει τα 35 εκατ. δέµατα. Το έλλειµµα που δηµιουργείται φυσικά θα καλυφθεί εν µέρει από τα κρατικά αποθέµατα αλλά και εισαγωγές. Αύξηση των εξαγωγών Αµερικάνικης σοδειάς σηµαίνει στήριξη των τιµών και του χρηµατιστηρίου.  Μεσοπρόθεσµα οι τιµές λογικά θα διατηρήσουν την µεταβλητότητα τους και προς τις δύο κατευθύνσεις ανάλογα µε τις ειδήσεις για την πορεία των σοδειών του βόρειου ηµισφαιρίου.  
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία