
Για 3η διαδοχική εβδομάδα συνεχίστηκε η διάθεση ανώριμων ακτινιδίων ποικιλίας Τσεχελίδης, όπως φαίνεται από το δελτίο τιμών της 35ης εβδομάδος, στην ολλανδική χονδρική αγορά Fruitsalesprices.com.
Οι εξαγωγές πιπεριών κινούνται με υποτονικούς ρυθμούς και από 1η Ιανουαρίου έως και τις 7 Αυγούστου ανέρχονται σε 14.650 τόνους περίπου έναντι 13.700 τ. του αντίστοιχου διαστήματος 2024 (+6,7%) σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Εξαγωγών Φρούτων Λαχανικών και Χυμών, Incofruit Hellas.
Στα όρια της υπερπαραγωγής φαίνεται να βρίσκεται η ευρωπαϊκή βιομηχανία πατάτας, με τις εκτάσεις της εν λόγω καλλιέργειας στη Γηραιά Ήπειρο να προβλέπεται ότι θα αυξηθούν κατά 770.000 στρέμματα (+5,5%) εντός του έτους, φτάνοντας συνολικά στα 14,7 εκατ. στρέμματα, σύμφωνα με έρευνα της ολλανδικής ερευνητικής εταιρείας DCA Market Intelligence.
Αφετηρία στο 1 ευρώ το κιλό, για τις ποικιλίες µε κουκούτσι και στο 1,30 ευρώ το κιλό, για τις άσπερµες, έχουν οι πρώτες τροχιοδεικτικές πράξεις στο επιτραπέζιο σταφύλι στη Βόρεια Ελλάδα, γεννώντας προσδοκίες για ανάλογη συνέχεια και στο υπόλοιπο της εµπορικής σεζόν που ξεκινά.
Δεν προλαβαίνουν να κάνουν… στάση στους συνεταιρισμούς, φέτος, οι συγκομιζόμενες παραγωγές επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών, με τη ζήτηση να μοιάζει εδώ και καιρό ακόρεστη και τους εμπόρους να διαγκωνίζονται για το ποιος θα προλάβει να πάρει το επόμενο φορτίο.
Μπροστά σε έντονα αδιέξοδα βρίσκεται η αγορά ελληνικής κομπόστας δύο εβδομάδες μέχρι την 1η Αυγούστου οπότε και θα εφαρμοστούν οι δασμοί 47% στις εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, οποία απορροφά το 20% των εξαγωγών μας και η αξία τους ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ.
O ιαπωνικός κολοσσός Mitsui & Co., Ltd. («Mitsui») ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουλίου, οι τρεις εταιρείες του χαρτοφυλακίου σπόρων λαχανικών, ISI Sementi S.p.A., Top Seeds International Ltd. και Totam Seeds B.V, θα συγχωνευθούν επίσημα υπό τη νέα επωνυμία Panora, με έδρα την Πάρμα της Ιταλίας.
H χώρα με τη μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών για το 2025 είναι η Ελλάδα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Europêch.
Αντέχει στις διαλεχτές φρέσκες ποικιλίες η τιµή για την πατάτα της Στερεάς Ελλάδας, διατηρώντας τα 35 µε 40 λεπτά το κιλό, παρά τη µεγιστοποίηση του ρυθµού συγκοµιδής, αυτό το διάστηµα.
Τον κώδωνα του κινδύνου για τον σοβαρό κίνδυνο οικονομικής καταστροφής των καλλιεργητών καρπουζιού της χώρας, και ειδικά, Μεσσηνίας, Ηλείας και Αχαΐας λόγω του αποκλεισμού των λιμανιών Πάτρας και Ηγουμενίτσας, ελέω απεργίας ΠΕΝΕΝ κρούει η ΕΘΕΑΣ. Σύμφωνα με την ΕΘΕΑΣ εισόδημα που ανέρχεται ημερησίως σε περίπου 1,5 εκατ. ευρώ σαπίζει στα χωράφια λόγω της απεργίας.
Σε μία αγορά με συμβολή ύψους 79.000 ευρώ στο ΑΕΠ ανά στρέμμα καλλιέργειας μπορεί να εξελιχθεί η υδροπονική, σύμφωνα με μελετή του ΙΟΒΕ με τίτλο «Η θερμοκηπιακή γεωργία εκτός εδάφους στην Ελλάδα: Προκλήσεις, προοπτικές και οι περιπτώσεις της Στερεάς και Βόρειας Ελλάδας» που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης την Πέμπτη 19 Ιουνίου.
Ξεπέρασαν τις δυσκολίες της πρώτης βδοµάδας και όρθωσαν ανάστηµα οι παραγωγοί φρέσκιας πατάτας µέσα στο Μάιο, µε τη συγκοµιδή στην Πελοπόννησο να βρίσκεται στο τελευταίο 20% και να ολοκληρώνεται τυπικά µέχρι τις 10 Ιουνίου. Την σκυτάλη πλέον παίρνουν σιγά σιγά οι χειµερινές φυτεύσεις στη Χαλκίδα, ενώ λίγο αργότερα θα µπουν στο παιχνίδι και οι ζώνες σε Θήβα, Κοζάνη και Νευροκόπι. Κάπως «ανεξάρτητη» πορεία φυσικά χαράσσει η περιζήτητη πατάτα Νάξου ΠΓΕ (βλ. παρακάτω).
Ξεκίνησε εδώ και κανά δεκαπενθήμερο η συλλογή στα πρώιµα υπαίθρια καρπούζια της Μεσσηνίας, ποικιλίας Μποστάνα και Σελίν, µε τις τιµές να είναι ιδιαίτερα καλές από 55 ως και 60 λεπτά το κιλό για τους πρώτους τόνους προϊόντος.
Σε κιλά αντί για τόνους ανά στρέµµα περιορίζονται φέτος οι αποδόσεις για τις κύριες µεσοπρώιµες ποικιλίες κερασιού σε Πιερία, Πέλλα, Μαγνησία, Λάρισα και Λαµία. Η διαδικασία συγκοµιδής αυτές τις µέρες εκκινεί για τα µεσοπρώιµα σε όλες σχεδόν τις ζώνες µε τις τιµές που ακούγονται να παίζουν στα 4 µε 5 ευρώ το κιλό. Σε ονοµαστικό επίπεδο, αυτά τα επίπεδα τιµής είναι ιδιαίτερα ελκυστικά και οι παραγωγοί εύχονται να… υπήρχαν και άλλες χρονιές στα τέλη Μαΐου, καθώς µονότονα τέτοια εποχή το έσοδο του παραγωγού έπεφτε έως και κάτω από τα 2 ευρώ το κιλό.
Να ενταχτούν άμεσα τα ροδάκινα στο Μέτρο 23, ή σε οποιοδήποτε άλλο μέτρο, όπως και να ονομαστεί, καθώς και να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα των παραγωγών από την παραμορφωτική ασθένεια των καρπών για όσο διάστημα χρειαστεί ώστε για να ξαναμπούν οι πληγέντες στην παραγωγή, ζητά μέσω ανοιχτής επιστολής η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ημαθίας.
Χρονιά µε ιδιαίτερα προβληµατικές αποδόσεις στους ελληνικούς οπωρώνες προµηνύεται η φετινή, ως αποτέλεσµα των αλλεπάλληλων χτυπηµάτων του καιρού τόσο τον χειµώνα όσο και την άνοιξη. Οι εαρινοί παγετοί Μαρτίου και Απριλίου αποδεκάτισαν την υπερπρώιµη και πρώιµη παραγωγή πυρηνοκάρπων, σε ποσοστό ίσως µεγαλύτερο του 70% σε ορισµένες ζώνες (π.χ. κεράσια Αλµωπίας).
Οι δυσκολίες και οι τάσεις που καθορίζουν την ευρωπαϊκή βιομηχανία καρότου βρέθηκαν στο επίκεντρο του συνεδρίου Carrot Day που διοργάνωσε η ιταλική εταιρεία Cora Seeds στα πλαίσια της έκθεσης της αλυσίδας φρούτων και λαχανικών Macfrut. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στην ανάπτυξη νέων γενετικών ποικιλιών καρότου και στην ισορροπία όσον αφορά τη βιώσιμη καλλιέργεια.
Ένα πενταετές σχέδιο επιδοτήσεων για ενίσχυση των εξαγωγών εσπεριδοειδών της χώρας προς την Ευρώπη ανακοίνωσε η κυβέρνηση του Μαρόκου. Το πρόγραμμα που θα βρίσκεται σε ισχύ ως και το 2028 περιλαμβάνει όλες τις ποικιλίες φρέσκων εσπεριδοειδών της χώρας εκτός των μανταρινιών «Nadοrcott».
Στην τελευταία στροφή πριν τη συγκοµιδή και την ξήρανση, εισέρχεται σιγά σιγά η καλλιέργεια του σκόρδου τόσο στη Βύσσα του Έβρου, όσο και στον Πλατύκαµπο της Λάρισας και, για την ώρα τουλάχιστον, τα µηνύµατα είναι ενθαρρυντικά από τους δύο βασικούς παραγωγικούς πυρήνες του προϊόντος στη χώρα.