BACK TO
TOP
Fresher

Μηλεώνας «Μade in Italy»

Βασισµένος στην ιταλική τεχνογνωσία ο ∆. Παπαδηµητρίου και οι συνεργάτες του ένωσαν προ 7ετίας µηχανολογικό εξοπλισµό και εκτάσεις φτιάχνοντας έναν µηλεώνα «πρότυπο» στις Καρυές ∆οµοκού.

Μηλεώνας «Μade in Italy»

2
0
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του περιοδικού Fresher Σεπτεμβρίου 2014, η οµόρρυθµη εταιρία µε το όνοµα «Μήλα ∆οµοκού» συστήθηκε το 2007 από µια παρέα πέντε νέων αγροτών, οι οποίοι αποφάσισαν να φύγουν από το πρότυπο του µικρού επιχειρηµατία-αγρότη και να συνεργαστούν ώστε να δηµιουργήσουν τη µεγαλύτερη παραγωγή µε το όσο δυνατότερο µικρότερο κό. Αποτέλεσµα αυτής της προσπάθειας ήταν η δηµιουργία ενός µηλεώνα 300 στρεµµάτων, η οποία βασίστηκε στην επιστηµονική γνώση και άποψη του γεωπόνου Κωνσταντίνου Παπαϊωάννου και στην τεχνογνωσία των Ιταλών, την οποία απέκτησαν οι εταίροι πραγµατοποιώντας επαγγελµατικά ταξίδια στη γείτονα χώρα.

Αν και η περιοχή δεν είχε παράδοση στις δενδρώδεις καλλιέργειες, οι 5 εταίροι ακολούθησαν τον τοµέα των οπωροκηπευτικών και όχι των φυτικών καλλιεργειών, γιατί όπως σηµειώνει ο επικεφαλής της οµάδας ∆ηµήτριος Παπαδηµητρίου στο Fresher «η δηµιουργικότητα του αγρότη πλέον φαίνεται στο τι παράγει, στο τι δίνει στον κόσµο να φάει. Όχι στο φτιάχνουµε µια µάζα και κοιτάζουµε να την ξεφορτωθούµε»
Αρχικά για την πρώτη εγκατάσταση η οµάδα των αγροτών επιδοτήθηκε για το 50% του φυτικού κεφαλαίου από τα Σχέδια Βελτίωσης, ενώ από εκεί και πέρα ενισχύθηκε από το αντιχαλαζικό του ΕΛΓΑ, µε το κόστος να φτάνει τα 4.100 ευρώ το στρέµµα.

Όπως σηµειώνει ο κ. Παπαδηµητρίου «το κόστος ήταν µεγάλο καθώς τα αντιχαλαζικά ήρθαν όλα εισαγωγή από την Ιταλία και το φυτικό κεφάλαιο και οι κολώνες, καθώς δεν υπήρχαν, εδώ. Τώρα σιγά-σιγά ίσως να µπαίνουν στην αγορά κάποιες εταιρείες εδώ για να κάνουν τη συγκεκριµένη δουλειά.

Έτσι πλέον σε έκταση 300 στρεµµάτων φιλοξενούνται περί τις 95000 µηλιές καλυπτόµενες από αντιχαλαζικά δίκτυα σε διάταξη υπέρ πυκνής φύτευσης, η οποία είναι και η πλέον ενδεδειγµένη για την καλλιέργεια οπωροκηπευτικών, καθώς εξασφαλίζονται οι τρεις συντελεστές: µεγαλύτερες αποδόσεις στο στρέµµα, καλύτερης ποιότητας προϊόν, χαµηλότερο κόστος, σύµφωνα µε το γεωπόνο της οµάδας κ. Παπαϊωάννου. Παράλληλα, η άρδευση γίνεται από ιδιόκτητες γεωτρήσεις µε σύστηµα στάγδην άρδευσης για εξοικονόµηση νερού και παροχή θρεπτικών στοιχείων


Fuji η πιο εµπορική ποικιλίαΠιο συγκεκριµένα στο κτήµα έχουν φυτευτεί η πρώιµη ποικιλία Gala,Jonagored που δίνει τα γλυκόξινα µίλα, µε «σταρ» ανάµεσά τους τη Fuji, η οποία εκτείνεται σε 100 στρέµµατα και είναι η πιο εµπορική, ενώ έχει µπει τα τελευταία τέσσερα-πέντε χρόνια στην ελληνική αγορά, µε τον κ. Παπαϊωάννου να δηλώνει χαρακτηριστικά πως «Όποιος φάει Fuji δεν τρώει άλλο µήλο κι αυτό τα λέει όλα». Επιπλέον στην καλλιέργειά των Fuji βοηθά και το µικροκλίµα της περιοχής που τους δίνει ιδιαίτερη γεύση, ξεχωρίζοντάς τα από τα εισαγόµενα ίδιας ποικιλίας
Εκτός από τις µηλιές, στο κτήµα καλλιεργούνται ακόµα σε πειραµατικό στάδιο αχλάδια της ποικιλίας Abate και πραγµατοποιείται η από κοινού φύτευση κερασιών Regina-Kordia-Ferrovia, µε σκοπό στο µέλλον το κτήµα να επεκταθεί περαιτέρω στην αγορά οπωροκηπευτικών

Ολοκληρωµένη διαχείρησηΑναφορικά µε τις εισροές, στόχος όπως αναφέρει ο κ. Παπαδηµητρίου είναι η ισορροπία της φύσης, περιορίζοντας τη χρήση φυτοπροστατευτικών µε την τοποθέτηση πλακέτας ανά δέκα δέντρα, τα οποία εκπέµπουν φερορµόνες οι οποίες αποτρέπουν την ανάπτυξη καρπόκαψας στο µήλο. Αν και το κόστος της διαδικασίας αυτής που ονοµάζεται κοµφούζιο, είναι κάπως µεγάλο, έτσι αποφεύγεται η χρήση των εντοµοκτόνων συµπεριλαµβανοµένων και άλλων πλεονεκτηµάτων όπως της απουσίας τετράνυχου και άλλων ασθενειών.
Έτσι, λοιπόν, γίνεται ολοκληρωµένη διαχείριση, µε αποτέλεσµα οι εκµεταλλεύσεις να είναι πιστοποιηµένες µε GLOBAL GAP καθώς τα υπολλείµατα στην παραγωγή είναι σχεδόν µηδενικά

Στα µελλοντικά σχέδια τις εταιρείας περιλαµβάνονται οι εξαγωγές, µε τους ιδιοκτήτες της να βρίσκονται σε συζητήσεις µε αγορές του εξωτερικού, χωρίς όµως να έχουν πάρει την τελική απόφαση για την χώρα-στόχο που θα διοχετεύσουν τα προϊόντα τους. Όσον αφορά την εγχώρια αγορά, τα µήλα τους διατίθενται εξολοκλήρου σε επιχειρήσεις λιανικής πώλησης νωπών φρούτων, κυρίως όµως σε super market πανελλαδικά, όπου και αναµένεται να πετύχουν καλή τιµή και φέτος

Όσον αφορά τη συγκοµιδή αυτή γίνεται µε το χέρι χρησιµοποιώντας παράλληλα ένα παλετοφόρο, ενώ στα άµεσα σχέδια βρίσκεται η αγορά µηχανήµατος συλλογής µήλων το οποίο βοηθάει όχι µόνο στη συλλογή αλλά και στην ποιότητα του µήλου καθώς δεν χτυπιούνται και δεν έχουν µώλωπες

Το όραµα που απέδωσε καρπούςΉταν Σεπτέµβριος του 2007 όταν µία παρέα 5 νέων αγροτών µε εκτατικές καλλιέργειες από τις Καρυές ∆οµοκού, µετά από πέντε χρόνια ανταλλαγής ιδεών και προσπαθειών, αποπειράθηκε να ενώσει τις δυνάµεις της και να «τρέξει» το φιλόδοξο σχέδιο καλλιέργειας πυκνής φύτευσης, που αποτελεί σήµερα το καµάρι των µηλιώνων της Φθιώτιδας. Το όραµα για να προχωρήσουν στην δηµιουργία της από κοινού εκµετάλλευσης στην παρέα, που αποτελείται από τους κ. κ. Ευάγγελο ∆ιτσούδη, Γεώργιο ∆ιτσούδη, ∆ηµήτρη Γκαραγκάνη, ∆ηµήτρη Παπαδηµητρίου και τον συνονόµατό ξάδελφό του, έβαλε ο γεωπόνος κ. Κωνσταντίνος Παπαϊωάννου ο οποίος µε την τεχνογνωσία του υπήρξε και ο καθοδηγητής της προσπάθειας
Έτσι ξεκίνησε η κατασκευή των εγκαταστάσεων και στις 24 Φεβρουαρίου του 2008 άρχισε η φύτευση του µηλεώνα η οποία και ολοκληρώθηκε τέλη Απρίλη της ίδιας χρονιάς, σε µία έκταση 300 στρεµµάτων, η οποία στέκει αναλείωτη ως σήµερα. Έξι χρόνια µετά την επένδυση ύψους 1.250.000 ευρώ, τα δένδρα βρίσκονται σε πλήρη παραγωγή παράγοντας πάνω  από 1.000 τόνους ετησίως, η µέθοδος της πυκνής φύτευσης δικαιώνει απόλυτα τους παραγωγούς, ενώ έχουν φτάσει στην πλήρη απόσβεση της επένδυσής τους

Το 2008 καταστράφηκε το 25% της επιχείρησηςO ι αλλαγές που ετοιµάζονται από πλευράς καλλιέργειας αφορούν κυρίως τους επικονιαστές, καθώς το 10% της εκµετάλλευσης, δηλαδή περίπου 9,5 χιλιάδες δέντρα έχουν αυτή τη θέση µειώνοντας την παραγωγή.
Έτσι σχεδιάζονται να µπούνε δέντρα της ιδίας ποικιλίας ώστε να µπουν επικονιαστές δίπλα από τις κώλωνες που θα είναι καλλωπιστικά φυτά που θα είναι µόνο για γονιµοποίηση και δεν πιάνουν χώρο
Επίσης στο ξεκίνηµα του εγχειρήµατος η επιχείρηση είχε να αντιµετωπίσει αρκετές δυσκολίες, κυρίως από θέµα καιρού. Χαρακτηριστικά το 2008, η οποία ήταν και η χρονιά που έπαιρναν παραγωγή, κοντά στο ξεκίνηµα της επιχείρησης ένας ανεµοστρόβιλος ισοπέδωσε 60 στρέµµατα, δηλαδή γύρω στο 25% της επιχείρησης
Από κει και πέρα όλα αυτά τα χρόνια έγιναν προσπάθειες µέσω του ΕΛΓΑ να υπάρξει κάποια αποζηµίωση, αλλά δυστυχώς έγινε η αποζηµίωσης της συγκεκριµένης παραγωγής εκείνης της χρονιάς και τίποτε άλλο. Όµως σύµφωνα µε τον κ. Παπαδηµητρίου γίνονται προσπάθειες και βρίσκεται σε συζητήσεις µε την ηγεσία του Οργανισµού, µήπως υπάρξει κάποια αποζηµίωση και µπορέσουµε να το στήσουµε πάλι το κτήµα. Ο σχεδιασµός των 60 αυτών στρεµµάτων περιλαµβάνει αχλάδια, όµως αν τελικά τα πειραµατικά δεν πιάσουν τις απαιτούµενες αποδόσεις, τότε θα τοποθετηθούν εκεί µηλιές

«Κλειδί» η συνεργασίαΑπαραίτητη για να συνεχίσει να αναπτύσσεται η εταιρεία κρίνεται από τους εταίρους της η συνεργασία, καθώς και τα πέντε µέλη της οµάδας είναι υπεύθυνα για τον τοµέα τους, ενώ ως εξίσου σηµαντική κρίνεται η επιστηµονική γνώση από τους γεωπόνους. Όπως λέει ο κ. Παπαδηµητρίου «παντρεύουµε και τις δουλειές µαζί µε την επιστηµονική άποψη», ως εκ τούτου ο γεωπόνος είναι απαραίτητος ώστε να καταστεί βιώσιµη µία αγροτική εκµετάλλευση.
Επίσης κάτι άλλο που χρειάζεται είναι διάθεση, δηλαδή να πιστέψει ο αγρότης ότι πλέον γίνεται επιχειρηµατίας, ότι δεν µπορεί να τα αφήνει όλα στην τύχη και πως δεν υπάρχει ευχέρεια ξήλωνε-ράβε, βάζω δέντρα και ξαναβάζω άλλα δέντρα, «περάσανε εκείνες οι εποχές» σχολιάζει ο κ. Παπαϊωάννου
Όσον αφορά τη φετινή η παραγωγή σε µήλα αυτή αναµένεται να φτάσει τους 1.100 τόνους, ενώ στην εταιρεία απασχολούνται την περίοδο συγκοµιδής περίπου 55 εργάτες. Επιπλέον η παραγωγή σε αχλάδια και κεράσια θα φτάσει τους 2 και 6 τόνους αντίστοιχα
Συνέντευξη του ∆ηµήτριου Παπαδηµητρίου στον Γιώργο Κοντονή από το περιοδικό Fresher Σεπτεμβρίου 2014
Για ποιο λόγο ακολουθήσατε το συγκεκριµένο µοντέλο συνεργασίας;Η συνεργασία είναι βασική καθώς αν είναι ξεκινήσει κάποιος µόνος του τότε θα έχει µια πολύ µικρή µονάδα η οποία δεν µπορεί να διαχειριστεί την αγορά. ∆ηλαδή, χρειάζεται µια κρίσιµη µάζα και από κει και πέρα βασική είναι η ποιότητα και η καθαρότητα του προϊόντος.
Και ένα άλλο βασικό στοιχείο που πρέπει να προσέξει οποιοσδήποτε νέος ασχοληθεί µε αυτή την κατάσταση είναι η ισορροπία της φύσης. ∆ηλαδή δεν µπορεί να έχεις πολλές εισροές σε λιπάσµατα, φυτοπροστατευτικά ή οτιδήποτε άλλο, εδώ υπήρξε από την αρχή προσπάθεια να µάθουµε την τεχνογνωσία. Από κει και πέρα συνεχίσαµε και είµαστε πολύ ευχαριστηµένοι µε αυτό που έχουµε. Είναι αρκετά σηµαντικό να περπατά κανείς µέσα σε αυτό που έχει δηµιουργήσει

Την τεχνογνωσία την έχετε πάρει από την Ιταλία. Γιατί; Τι κάνουν καλύτερο οι Ιταλοί από µας; Οι Ιταλοί έχουν επενδύσει στη γνώση. Για παράδειγµα, υπάρχουν Ινστιτούτα τα οποία είναι µέσα σε κτήµατα, ένα ινστιτούτο που είδαµε τελευταία ήταν 140 στρεµµάτων που ασχολούνταν γύρω στους 10 γεωπόνους.
Ουσιαστικά δηλαδή οι γεωπόνοι είχαν ένα κοµµάτι, έναν τοµέα υπό την ευθύνη τους, κάνανε τα πειράµατά τους και στο τέλος της χρονιάς έβγαιναν αποτελέσµατα. Όποιο είχε αποτέλεσµα λοιπόν καλό για τον παραγωγό πηγαίνανε και το µεταδίδανε κατευθείαν στην αγορά.
Εµείς εδώ για να το πετύχουµε αυτό πρέπει να κάνουµε πειράµατα µόνοι µας, που σηµαίνει χρόνος, χρήµα και ζηµιές µέχρι να φτάσουµε στο επιθυµητό σηµείο. Κι όταν τελικά φτάσουµε εκεί οι Ιταλοί θα είναι πέντε χρόνια πιο µπροστά από µας. Άρα λοιπόν εδώ ένα βασικό αίτηµα το οποίο έπρεπε να έχουµε σαν αγρότες είναι η επένδυση στη γνώση, βασικό κοµµάτι στον αγροτικό τοµέα.

Μπορείτε να πείτε ότι είστε «πρωτοπόροι» στην Ελλάδα; Πρωτοπόροι σε σχέση µε τον εαυτό µας κατ΄ αρχάς. Αρχικά «κολυµπούσαµε σε άγνωστα νερά», βασιζόµενοι σε κάποιες σκέψεις, επειδή µας άρεσε να είµαστε αγρότες κι θέλαµε να παραµείνουµε αγρότες. Έτσι προχωρήσουµε σε άλλες δράσεις, όχι τις φυτικές καλλιέργειες οι οποίες υπήρχαν και βασιζόµενοι µόνο στις επιδοτήσεις ή οτιδήποτε άλλο, γιατί η δηµιουργικότητα του αγρότη πλέον φαίνεται στο τι παράγει, στο τι δίνει στον κόσµο να φάει, έτσι; Όχι στο φτιάχνουµε µια µάζα και κοιτάζουµε να την ξεφορτωθούµε. Φτάσαµε πλέον να έχουµε το συγκριτικό πλεονέκτηµα και να µας προτιµούν
Πάντα οι πληρωµές πάνε από µήνα σε µήνα κι από χρόνο σε χρόνο. Υπάρχουν κάποιες εκκρεµότητες για εσάς:Ευτυχώς δεν υπάρχουν εκκρεµότητες
∆ηλαδή άλλο ένα µυστικό της επιτυχίας είναι να µην έχεις συνεργάτη το κράτος;
Οπωσδήποτε. Όµως το κράτος θα πρέπει να ακολουθεί συγκεκριµένες διαδικασίες. Είναι αυτό που λέγαµε πριν, να µπει στη διαδικασία της γνώσης, ούτως ώστε να µπορέσει να µας βγάλει από µια κατάσταση πειραµατισµού στα κτήµατά µας. Και η λειτουργία ινστιτούτων τα οποία να δουλεύουν όπως πρέπει να δουλεύουν.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία