BACK TO
TOP
Green reports

Σχέδιο FrieslandCampina για βιοαέριο από κoπριά

Σε τουλάχιστον 1.000 φάρμες στην Ολλανδία σχεδιάζει να εντάξει η FrieslandCampina, ο μεγαλύτερος συνεταιρισμός γαλακτοπαραγωγών της χώρας, το πρόγραμμα που θα μετατρέπει τα απόβλητα σε βιοαέριο και λίπασμα.

Σχέδιο FrieslandCampina για βιοαέριο από κoπριά

0
0

Σημειωτέον, η FrieslandCampina, αγοράζει γάλα από 13.500 φάρμες, ενώ σε όλη την Ολλανδία λειτουργούν 17.000 φάρμες γαλακτοπαραγωγής.

Ο συνεταιρισμός νοικιάζει στους κτηνοτρόφους αντιδραστήρες αναερόβιας αποσύνθεσης, μέσα στην οποία παράγεται μεθάνιο, το κύριο συστατικό του φυσικού αερίου, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ηλεκτροπαραγωγή. Άλλα μηχανήματα αναλαμβάνουν στη συνέχεια να συλλέξουν το άζωτο και τον φώσφορο, αφήνοντας πίσω σκέτη οργανική ύλη που μπορεί να απλωθεί στο χωράφι με ασφάλεια.

Η κυβέρνηση επιδοτεί το πρόγραμμα με 150 εκατομμύρια ευρώ, προσφέροντας στους κτηνοτρόφους σταθερή τιμή για την παραγωγή βιοαερίου τα επόμενα 12 χρόνια.

Ο πρώτος αντιδραστήρας αναερόβιας αποσύνθεσης εγκαινιάστηκε από τον Χενκ Καμπ, τον υπουργό Οικονομικών Υποθέσεων, σε φάρμα της περιοχής Φρίεσλαντ, εκεί όπου οι αγελάδες είναι διπλάσιες από τους κατοίκους.

Στις πρώτες 20 μέρες μετά την ενεργοποίηση του βιοαντιδραστήρα, η φάρμα παρήγαγε 9,342 κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας, αρκετές για να καλύψει τις ανάγκες τριών σπιτιών για έναν χρόνο.

Αμφιβολίες, πάντως, έχουν εκφραστεί ως προς την οικονομική βιωσιμότητα του σχεδίου, δεδομένου ότι το ηλεκτρικό ρεύμα από κάρβουνο ή φυσικό αέριο πιθανότατα θα παραμείνει φθηνότερο.

Τεράστιο πρόβλημα εκπομπών ρύπων στην Ολλανδία

Να σημειωθεί ότι στην Ολλανδία παράγονται 74 εκατομμύρια τόνοι κοπριάς το χρόνο, ενώ η  πώληση μεγάλων ποσοτήτων σε άλλες χώρες δεν αρκεί για να λύσει το πρόβλημα. Σύμφωνα με το ολλανδικό υπουργείο Περιβάλλοντος, το μεθάνιο που παράγεται από τις ίδιες τις αγελάδες αλλά και από την αποσύνθεση της κοπριάς αντιστοιχεί σήμερα στο 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ολλανδία.

Πέρα όμως από τα αέρια του θερμοκηπίου, η κοπριά προκαλεί ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες αζώτου και φωσφόρου, στοιχείων που λειτουργούν ως λίπασμα για την υπερβολική ανάπτυξη του φυτοπλαγκτού σε λίμνες και ποτάμια. Κι αυτό σημαίνει ότι η κοπριά δεν μπορεί απλά να απλωθεί στο χωράφι.

Πέρυσι, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Independent, η Ολλανδία ξεπέρασε πέρυσι το όριο που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τα φωσφορικά άλατα στα ύδατα, παρόλο που εξήγαγε μεγάλες ποσότητες κοπριάς σε Γερμανία, Ουγγαρία και Πολωνία, όπου χρησιμοποιείται ως λίπασμα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία