BACK TO
TOP
Green reports

Τεράστιο ενδιαφέρον για μονάδες πελετοποίησης

Το σύνολο του τομέα της βιομάζας παρουσιάζει κατακόρυφη ανάπτυξη καθώς ο αριθμός των ανθρώπων που στρέφονται στο συγκεκριμένο τύπο θέρμανσης με πέλετς πολλαπλασιάζεται καθημερινά.

Τεράστιο ενδιαφέρον για μονάδες πελετοποίησης

3
1
Ενδεικτικό της όλης στάσης των καταναλωτών και των αγροτών είναι το ενδιαφέρον που τράβηξε στη φετινή Agrotica όποιο περίπτερο είχε κάποια πρόταση ή λύση στην προμήθεια πέλετς, καυστήρων, λεβήτων και μικρών μονάδων παραγωγής και επεξεργασίας βιομάζας
Ρεκόρ επισκεψιμότητας είχαν τα δύο σημεία παρουσίας της εταιρείας Agricon, όπως είπε στην Agrenda ο επιστημονικός της συνεργάτης, Κίμων Καράτζος: «Οι επισκέπτες ενδιαφέρθηκαν κυρίως για να δημιουργήσουν τις δικές τους μικρές μονάδες πελετοποίησης και στη συνέχεια, με έναν καυστήρα πέλετ να αποκτήσουν αυτονομία στη θέρμανση και να απεγκλωβιστούν από το ακριβό πετρέλαιο»
Γενικότερα, η δημιουργία μονάδων παραγωγής pellets, νέων βιομηχανιών κατασκευής καυστήρων με την παρουσία αντιπροσωπειών λεβήτων στην ελληνική αγορά σχεδόν από όλο τον κόσμο και οι νέες θέσεις εργασίας στον αναπτυσσόμενο κλάδο οφείλονται στην άνοδο της τιμής του πετρελαίου και στην άρση της απαγόρευσης για τη χρήση καυστήρων βιομάζας στους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Βέβαια, μέχρι τώρα η τεχνολογία δεν είχε προχωρήσει τόσο πολύ, ούτε στην Ευρώπη, ώστε να μπορεί κάποιος αγρότης να αποκτήσει τη δική του μονάδα πελετοποίησης για οικιακή χρήση, όπως μας πληροφορεί ο κ. Καράτζος. Εδώ και δύο χρόνια, οι εξελίξεις διεθνώς έχουν βοηθήσει στην ευκολότερη πρόσβαση των καταναλωτών και των αγροτών σε τεχνικές επεξεργασίας βιομάζας και παραγωγής πέλετς. Σύμφωνα με τον κ. Καράτζο, με έναν σπαστήρα μικρής κλίμακας και μία μικρή πελετομηχανή το αγροτικό νοικοκυριό μπορεί να αυτονομηθεί ενεργειακά από το πετρέλαιο. Όταν τον ρωτήσαμε πόσο συμφέρει έναν αγρότη να αξιοποιήσει τα υπολείμματα της καλλιέργειάς του μας είπε ότι «είναι προτιμότερο να σπείρει μερικά στρέμματα αγριαγκινάρα. Έχει μετρηθεί ότι οι δυνατότητα θέρμανσης από το πετρέλαιο είναι 9.800 θερμίδες/λίτρο, από πέλετς αγριαγκινάρας είναι 5.000 θερμίδες/λίτρο και από πέλετς γεωργικών υπολειμμάτων είναι 2.400-3.000 θερμίδες/λίτρο».
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

25-02-2012 18:23ΙΑΠΕΤΟΣ

ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΡΟΚΑΝΙΔΙΩΝ (WOOD CHIPS) ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΟΤΕΡΟΙ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία