BACK TO
TOP
Green reports

Με τιμή εκκίνησης στα 35 λεπτά το κιλό ο ηλίανθος

Εν µέσω της ασάφειας των ενισχύσεων που προκύπτουν από τη νέα ΚΑΠ, τα απρόσμενα προβλήματα από την κακοκαιρία και τις ευµετάβλητες τιµές άλλων καλλιεργειών, ο ηλίανθος αποτελεί µία από τις πλέον αξιόπιστες λύσεις προσφέροντας σταθερό εισόδηµα µέσω συµβάσεων, µε τιµή εκκίνησης στα 35 λεπτά το κιλό.

Με τιμή εκκίνησης στα 35 λεπτά το κιλό ο ηλίανθος

1
0

Ξαναβρήκε περπατησιά τα τελευταία χρόνια στη χώρα µας ο ηλίανθος και παρά τη πίεση που του ασκεί φέτος (ως ενεργειακής καλλιέργειας) το φθηνό πετρέλαιο, συνεχίζει να αποτελεί την καλύτερη επιλογή «άµυνας» για τον Έλληνα καλλιεργητή. Το µεγαλύτερο πλεονέκτηµα που διαθέτει ο ηλίανθος είναι η σταθερότητα που προσφέρει κι αυτό φτάνει και περισσεύει,  ώστε να στρέψει κόσµο στην καλλιέργεια», υποστηρίζουν οι παραγωγοί, ειδικά στις περιοχές όπου το προϊόν διαθέτει από χρόνια καλλιεργητική παράδοση.

Η μεταβλητότητα των τιµών και το γεγονός πως καλλιέργειες όπως το βαµβάκι ή το σιτάρι εξαρτώνται απ πολλούς και διαφορετικούς παράγοντες, ωθεί τους παραγωγούς στην σταθερότητα των ενεργειακών. Μαλακά και σκληρά σιτάρια πιέζονται στις διεθνείς χρηµατιστηριακές αγορές εξαιτίας του ισχυρού δολαρίου ενώ το βαµβάκι παλεύει να αντισταθεί στην πτώση. Ωστόσο, ο ηλίανθος προσδίδει ασφάλεια  τόσο από τις αποδόσεις του, όσο και από την σιγουριά των συµβάσεων.  Στα σύν και το χαµηλό κόστος παραγωγής.

Η τιμή εκκίνησης στις συµβάσεις είναι στα 35 λεπτά το κιλό, µια τιµή που συµφέρει τον παραγωγό να συνεχίσει να το καλλιεργεί, σύµφωνα µε τον Γιώργο Ποντίκα, εµπορικό διευθυντή της Syngenta Hellas. «Εξαρτάται βέβαια και από το πώς θα πληρώσει η βιοµηχανία, αλλά παραµένει η καλύτερη εναλλακτική», τονίζει στην Agrenda. Επίπεδα τιµών µεταξύ 30-40 λεπτών το κιλό στον ηλίανθο µπορεί να δώσει εισόδηµα 50-60 ευρώ το στρέµµα στον παραγωγό, όπως εξηγεί ο κ. Ποντίκας.

Η Ομάδα παραγωγών ηλίανθου του νομού ∆ράµας ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε τις συµβάσεις για το προϊόν µε την εταιρεία ΠΕΤΤΑΣ Α.Ε, µε τιµή εκκίνησης επίσης τα 35 λεπτά το κιλό. Να επισηµανθεί πως η τιµή είναι στα ίδια µε επίπεδα µε τα περσινά. Το κόστος για την ανάπτυξη της καλλιέργειας ηλίανθου κυµαίνεται από 30 µέχρι 60 ευρώ το στρέµµα, ανάλογα µε τις εισροές και τα ενοίκια. Με απόδοση που φθάνει τα 500 κιλά ανά στρέµµα, επιτυγχάνεται ένα ικανοποιητικό εισόδηµα, ενώ δεν απαιτούνται καθόλου εργατικά έξοδα.

Διόρθωση προς τα πάνω και στις ξένες αγορές

Στον Καναδά όπου η χρήση βιοκαυσίµων είναι πιο διαδεδοµένη, ελαιούχοι σπόροι όπως ο ηλίανθος και η ελαιοκράµβη που κατά κόρον χρησιµοποιούνται στην παραγωγή βιοντίζελ, διαµορφώνουν υψηλές τιµές.

«Όταν οι αγορές σε άλλα προϊόντα δεν είναι τόσο καλές όσο πέρυσι, οι παραγωγοί αρχίζουν και στρέφονται στον ηλίανθο. Οι τιµές της νέας σοδειάς είναι υψηλότερες από τις περσινές», δηλώνει ο Τζόντι Λοκ, διευθύνων σύµβουλος του οµίλου Agritel. Φέτος οι τιµές είναι στα 22-23 λεπτά ανά λίµπρα, ενώ πέρυσι την ίδια περίοδο βρίσκονταν στα 20 σεντς ανά λίµπρα. Αντιθέτως, στις ΗΠΑ, όπου η χρήση βιοκαυσίµων είναι επιβεβληµένη από την κυβέρνηση, η τελευταία έκθεση παραγωγής, προσφοράς και κατανάλωσης του USDA (WASDE) πίεσε τις τιµές ηλίανθου, αφού, σύµφωνα µε τις προβλέψεις η παραγωγή του 2014 ήταν κατά πολύ µεγαλύτερη της περσινής.

Σύµφωνα µε το USDA, η παραγωγή ηλίανθου το 2014 έφτασε τις 2,21 δις λίµπρες, σηµειώνοντας αύξηση 10% από το 2013. Πριν την δηµοσίευση της έκθεσης, οι τιµές ηλίανθου ήταν υψηλότερες. Αλλά ακόµα και µετά την µείωση που σηµειώθηκε, οι τιµές στηρίζονται από τα βιοκαύσιµα, ως εναλλακτική στην πτώση του πετρελαίου. «Με την έναρξη των συµβάσεων και την τελική εκτίµηση της περσινής σοδειάς, οι τιµές θα πάρουν συγκεκριµένη κατεύθυνση, δηλώνει ο διευθύνων σύµβουλος της Εθνικής Ένωσης Ηλίανθου.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία