BACK TO
TOP
Green reports

Χαμηλότερη η παραγωγή ελαιούχων σπόρων EΕ

Προβληματισμό προκαλεί στην ευρωπαϊκή αγορά η μείωση της εγχώριας παραγωγής ελαιούχων σπόρων, τη στιγμή που η παγκόσμια παραγωγή μειώνεται και οι τιμές ενισχύονται. Σύμφωνα με τις κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca η ευρωπαική παραγωγή εμφανίζει σταθεροποιητικές τάσεις και σε περιπτώσεις όπως η φετινή που η καλλιέργεια αντιμετωπίζει προβλήματα, τότε αυξάνεται η αστάθεια στις τιμές των προϊόντων.

Χαμηλότερη η παραγωγή ελαιούχων σπόρων EΕ

0
0
Συγκεκριμένα, επί του θέματος, ο πρόεδρος της ομάδα εργασίας των Copa-Cogeca για τους ελαιούχους και πρωτεϊνούχους σπόρους, Gerard Tubery, στις 30 Μαρτίου ανέφερε: «Φέτος η παραγωγή ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ-27 αναμένεται να μειωθεί ελαφρά κατά 3,3%, φθάνοντας τα 28,122 εκατομμύρια τόνους, και δείχνει μια πτωτική τάση για τα τελευταία δύο χρόνια. Δεδομένης της ξηρασίας αλλά και του παγετού, τα στοιχεία αυτά θα μπορούσαν επίσης να αναθεωρηθούν προς τα κάτω. Στην ομάδα εργασίας μας, ορισμένες αντιπροσωπείες ανέφεραν παγετό, κυρίως στην Πολωνία, τη Γερμανία και την ανατολική Γαλλία, ο οποίος θα επηρεάσει άσχημα την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης
Επίσης η Ισπανία, η Πορτογαλία, και η Γαλλία προειδοποίησαν για σοβαρή ξηρασία εφέτος που επηρεάζει τις ελαιούχες καλλιέργειές τους. Οι προβλέψεις της παγκόσμιας αγοράς προβλέπουν επίσης μείωση της παραγωγής, με τις προοπτικές συγκομιδής της Βραζιλιάνικης καλλιέργεια σόγιας στα επίπεδα του προηγουμένου έτους. Είναι συνεπώς ζωτικής σημασίας για την ΕΕ να διατηρήσει την παραγωγική της ικανότητα»
Ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, Pekka Pesonen, συμπλήρωσε: «Στα πλαίσια αυτά, πρέπει να έχουμε μια μελλοντική ισχυρή Κοινή Αγροτική Πολιτική, με μέτρα για τη διαχείριση της αγοράς».
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία