BACK TO
TOP
Green reports

Ψήφο εμπιστοσύνης παίρνει ο ηλίανθος

Μια από τις ευνοημένες εαρινές καλλιέργειες αποδεικνύεται φέτος ο ηλίανθος, που πλέον φαίνεται να εδραιώνει τη θέση του. Χαρακτηριστικά είναι άλλωστε τα πρώτα στοιχεία από τις εταιρείες σπόρων, τα οποία καταγράφει το σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda και αναφέρουν ότι πουλήθηκαν μεγαλύτερες ποσότητες φέτος, γεγονός που αντανακλά και αυξημένα στρέμματα.

Ανθεκτική σόγια στην ξηρασία με γονίδιο ηλίανθου

1
1
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αφού επίσημα στοιχεία θα υπάρχουν μόνο μετά το τέλος της κατάθεσης των δηλώσεων ΟΣΔΕ, η αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αναμένεται να αγγίξει σε ποσοστό το 10%, φτάνοντας περίπου τα 850.000 στρέμματα τη φετινή σεζόν. Φαίνεται πως η έλλειψη ρευστότητας και το πλεονέκτημα του ηλίανθου ως καλλιέργεια χαμηλού ρίσκου και εισροών (το 1/3 του κόστους σε σχέση με βαμβάκι και καλαμπόκι) στρέφει αρκετούς από τους παραγωγούς στο να τον επιλέξουν.
Μόνο οι μεγάλες καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στην εξόφληση των παραγωγών από τις μονάδες παραγωγής βιοκαυσίμων και οι χαμηλότερες τιμές που προτείνουν για φέτος οι μεταποιητές, ανακόπτουν μια περαιτέρω άνοδο στην καλλιέργεια. Βέβαια, να σημειωθεί ότι, παρά τη γραμμή άμυνας των παραγωγών απέναντι στην τιμή που ανακοίνωσαν οι μεταποιητές και την ευνοϊκή συγκυρία των διεθνών χρηματιστηρίων για ανοδική πορεία όλων των ελαιούχων σπόρων, οι τιμές των συμβολαίων έμειναν τελικά στα 35 λεπτά το κιλό.
Εξαίρεση – ίσως μοναδική- αποτελούν οι συμβάσεις της Ομάδας Παραγωγών του Φωτολίβους Δράμας με εταιρεία από την Άσσηρο Θεσσαλονίκης στα 37 λεπτά το κιλό (35 λεπτά + 2 λεπτά για την Ομάδα) για 10.000 στρέμματα
Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

30-08-2012 22:21konstantinos

mporei kapoios na spasei to symboleo geia ton ilianto

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία