BACK TO
TOP
Green reports

Εξαιρούνται τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από την αύξηση έκτακτης εισφοράς

Την εξαίρεση των αγροτικών φωτοβολταϊκών καθώς και εκείνων των μη διασυνδεδεμένων νησιών προβλέπει τροπολογία που κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε τα μεσάνυχτα της Κυριακής από τη Βουλή. Την εξέλιξη αυτή που είχε προαναγγείλει με δημοσίευμά του το Agronews επιβεβαιώνει και ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ η οποία αναφέρει: «Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατατέθηκαν σχετικές τροπολογίες και τονίσθηκαν για μία ακόμη φορά τα προβλήματα και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τον εξορθολογισμό του συστήματος. Τελικά έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών καθώς και αυτά των μη διασυνδεδεμένων νησιών»

Εξαιρούνται τα αγροτικά φωτοβολταϊκά από την αύξηση έκτακτης εισφοράς

3
1

Την εξέλιξη αυτή που είχε προαναγγείλει με δημοσίευμά του το Agronews επιβεβαιώνει και ανακοίνωση που εξέδωσε η ΔΗΜΑΡ η οποία αναφέρει:  «Σε ότι αφορά τις ρυθμίσεις για θέματα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατατέθηκαν σχετικές τροπολογίες και τονίσθηκαν για μία ακόμη φορά τα προβλήματα και οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τον εξορθολογισμό του συστήματος. Τελικά έγιναν αποδεκτές οι προτάσεις της ΔΗΜΑΡ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών καθώς και αυτά των μη διασυνδεδεμένων νησιών»

Έρχεται νέα δίμηνη παράταση

Επιπλέον, από το βήμα της Βουλήςστην Επιτροπή Οικονομικών  ο υφυπουργός Ενέργειας, Ασ. Παπαγεωργίου προανήγγειλε ότι θα δοθεί μια ακόμα παράταση δύο μηνών για τα φωτοβολταϊκά των κατ' επάγγελμα αγροτών (σ.σ. τον περασμένο Νοέμβριο είχε δοθεί παράταση τεσσάρων μηνών). Ειδικά για τους επαγγελματίες του αγροτικού τομέα θα ισχύσει το καθεστώς που θεσμοθετήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο.
 
Επιπλέον, όπως είχε αποκαλύψει το Agronews την Παρασκέυή, ανέφερε ότι σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών επιχειρείται να βρεθεί μια οικονομικώς αποδοτική λύση τόσο για το ΦΠΑ όσο και για τον φόρο που πληρώνουν ειδικά οι αγρότες αλλά και οι υπόλοιποι παραγωγοί που είναι στις ΑΠΕ.

Μετά το Πάσχα το νέο νομοσχέδιο για τις ΑΠ

Έξάλλου, ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε ότι αμέσως μετά το Πάσχα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο που

 θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις και μέτρα για εξυγίανση της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  προσθέτοντας πως το συνολικό κυβερνητικό σχέδιο θα ολοκληρωθεί με την αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου μέσω της ΡΑΕ το Μάιο. 
  
«Σας υπενθυμίζω ότι η Αργεντινή πτώχευσε γιατί κατάρρευσε η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ προσέθεσε πως «επεξεργαζόμαστε τρόπους για να κλείσει το έλλειμμα, να επιβιώσει η αγορά και να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα ο τελικός καταναλωτής» και ανέλυσε τα μέτρα που αφορούν:
 
- την εισφορά για νέες εγκαταστάσεις που είναι μετά την 1η Ιαναουρίου του 2013 με νέα ποσοστά.
- εγγυητική επιστολή ώστε να μην δεσμεύεται ο ηλεκτρικός χώρος από εκείνους που δεν έχουν διάθεση να επενδύσουν αλλά να εμπορευθούν την άδεια.
- μη παράτασης του τέλους διακράτησης σε πολύ μικρό διάστημα.
- αναστολής φωτοβολταϊκών μέχρι το τέλος του 2013.
- αλλαγή υπολογισμού της τιμής ώστε να πάνε με την μέση τιμή κόστους των θερμικών μονάδων. 
 



Tην Παρασκευή το Agronews μετέδιδε:

Σκληρό παζάρι για την εισφορά στα αγροτικά φωτοβολταϊκά

Υπό αναθεώρηση τίθενται οι διατάξεις του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών που αφορούν τα φωτοβολταϊκά των επαγγελματιών αγροτών και οι οποίες, όπως φαίνεται, αποτελούν το αντικείμενο ενός σκληρού πολιτικού πόκερ.

Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των αγροτών οι οποίοι προχώρησαν την Παρασκευή σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αποκλεισμό του υπουργείου Περιβάλλοντος (ΥΠΕΚΑ) και υπό τις έντονες πιέσεις βουλευτών της επαρχίας, ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασ. Παπαγεωργίου δεσμεύθηκε να αποσύρει τη διάταξη που προέβλεπε «σκόντο» 2% στην αύξηση της έκτακτης εισφοράς στο 35% και 32% -αναλόγως της ημερομηνίας σύνδεσης- και να την καταθέσει ξανά το Σάββατο (ημερομηνία ψήφισης του νομοσχεδίου) βελτιωμένη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, αναζητείται φόρμουλα ώστε η επιβάρυνση που θα προκύψει για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών να είναι χαμηλότερη. Αυτό μπορεί να γίνει είτε μέσω μιας μεγαλύτερης έκπτωσης ειδικά για τα αγροτικά «100άρια» είτε μέσω ενός νέου, κλιμακωτού τρόπου υπολογισμού της έκτακτης εισφοράς σε συνάρτηση με την ισχύ της μονάδας. Η τελευταία λύση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι εκείνη που προκρίνεται αυτή τη στιγμή.

 

Το χρονικό

Στο σχέδιο νόμου που δόθηκε τη δημοσιότητα την Παρασκευή και στο οποίο συμπεριλήφθηκαν –ως ρυθμίσεις για τη μείωση του ελλείμματος του ειδικού λογαριασμού του ΛΑΓΗΕ και, επομένως, ως προαπαιτούμενα για την εξασφάλιση των δόσεων της τρόικας- αναφερόνταν ότι η έκτακτη εισφορά διαμορφωνόταν ως εξής:

-Σε 37% και 34% αντίστοιχα ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους κατά το χρονικό διάστημα από 1 Ιανουαρίου του 2013 έως και 30 Ιουνίου του 2013 και για τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν χώρα μετά την 1η Ιανουαρίου του 2013.
Ειδικά, όμως, για τους σταθμούς των κατ’ επάγγελμα αγροτών υπό την προϋπόθεση ότι η συνολική εγκατεστημένη ισχύς δεν υπερβαίνει τα 100 kW «τα ποσοστά της περίπτωσης αυτής μειώνονται κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες».

-Σε 42% και 40% αντίστοιχα ειδικά για τους φωτοβολταϊκούς σταθμούς που τίθενται σε δοκιμαστική λειτουργία ή ενεργοποιείται η σύνδεσή τους μετά την 1η Ιουλίου του 2013.


Συγκέντρωση διαμαρτυρίας αγροτών έξω από το ΥΠΕΚΑ

Nωρίτερα την Παρασκευή, παραγωγοί απ’ όλη την Ελλάδα πραγματοποίησαν, όπως είχαν προαναγγείλει, συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος με κεντρικό σύνθημα «είμαστε αγρότες και όχι επενδυτές».

Το προεδρείο της ΕΑΣ Αγρινίου, μάλιστα, είχε συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό ΠΕΚΑ, κ. Παπαγεωργίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Agronews, o κ. Παπαγεωργίου δεσμεύθηκε να αποσύρει τη διάταξη για την έκτακτη εισφορά και να την επαναφέρει το Σάββατο  με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών.

Επίσης, δεσμεύθηκε να «ξαναδεί» με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα το θέμα του ΦΠΑ που πληρώνουν οι παραγωγοί που έχουν ήδη συνδεθεί καθώς επίσης και για την κατάργηση του φόρου που επιβάλλεται σήμερα επί του ειδικού τέλους.

 
Aιχμηρές δηλώσεις Καραμίχα

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα με την απόφαση που έλαβε πριν δύο χρόνια να τοποθετήσουν οι αγρότες φωτοβολταϊκά συστήματα αποσκοπούσε στο να στηρίξει εταιρείες εισαγωγών φωτοβολταϊκών πάνελ, προκειμένου να πουλήσουν σε ακριβότερες τιμές τα συστήματά τους, δήλωσε μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτος Καραμίχας.

Ο κ. Καραμίχας, μάλιστα, ζήτησε συγγνώμη γιατί υποστήριξε το πολιτικό σύστημα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

26-04-2013 11:37George

Συγγνώμη αλλά αυτό το άρθρο είναι για τα σκουπίδια όταν δεν γνωρίζουμε ένα αντικείμενο προσπαθούμε να ενημερωθούμε για αυτό και γράφουμε κάτι σωστό ή δεν γράφουμε τίποτα για αυτό. Πάντως σίγουρα δεν γράφουμε αρλούμπες απλά για να γράψουμε κάτι και να παραπληροφορησουμε. Η ανευθυνότητα δεν έχει όρια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία