BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Aύξηση στα αγροτικά τιμολόγια φέρνει το Μνημόνιο

Ζητάνε να καταργηθεί η "σταυροειδής επιδότηση" αγροτικού και οικιακού ρεύματος από εκείνο της βιομηχανίας.

Ελεύθερα από το 2013 τα τιμολόγια χαμηλής τάσης

1
0

Νέες επιβαρύνσεις στο ρεύμα αγροτικής χρήσης προοιωνίζεται το κείμενο του νέου Μνημονίου που δόθηκε στη δημοσιότητα. Πέρα από την πρόσφατη αύξηση στο τέλος ΑΠΕ (ΕΤΜΕΑΡ) το οποίο μάλιστα, όπως αναφέρεται, θα αναθεωρείται εφεξής σε εξάμηνη βάση, στο κείμενο γίνεται λόγος για «πολιτική αντίσταση στην αύξηση των τιμών του ρεύματος για τους καταναλωτές στη χαμηλή τάση, τη στιγμή που πρέπει να διαμορφωθούν τιμολόγια με βάση την ανάκτηση του κόστους του ηλεκτρισμού, προκειμένου να ενισχυθεί η είσοδος νέων εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, να αμβλυνθούν οι πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζει η ΔΕΗ και να μειωθεί το κόστος ηλεκτρισμού για τη βιομηχανία».

Η αναφορά «φωτογραφίζει» τα τιμολόγια αγροτικής και οικιακής χρήσης, καθώς και αυτά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα οποία «κατηγορούνται» ότι τυγχάνουν επιδότησης από το «βιομηχανικό» ρεύμα.


Μέχρι το Σεπτέμβριο το νέο «κούρεμα» στα φωτοβολταϊκά

Παράλληλα, στο Μνημόνιο αναφέρεται ότι μέχρι το Σεπτέμβριο θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για τις ήδη λειτουργούσες μονάδες ΑΠΕ και δη τα φωτοβολταϊκά. Πρόκειται ουσιαστικά για το νέο «κούρεμα» στις εγγυημένες τιμές αγοράς του ρεύματος το οποίο ήδη προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Στις υπόλοιπες παρεμβάσεις στο χώρο της ενέργειας, το Μνημόνιο κάνει λόγο για επιβολή  πλαφόν στην ισχύ μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που μπορεί να διαθέτει ή να λειτουργεί οποιοσδήποτε ηλεκτροπαραγωγός, συμπεριλαμβανομένης της ΔΕΗ, με στόχο, προφανώς, η πώληση του 30% των μονάδων της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, που περιλαμβάνεται στο σχέδιο αποκρατικοποίησης, να μην οδηγήσει στη δημιουργία ενός νέου παίκτη με δεσπόζουσα θέση στην αγορά.

 

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία