BACK TO
TOP
Δρώμενα

Η βιοποικιλότητα «ευθύνεται» για την ανάπτυξη του πολιτισμού

Μεγάλη γλωσσική ποικιλομορφία παρουσιάζουν οι περιοχές της Γης που χαρακτηρίζονται από πλούσια βιοποικιλότητα των ειδών, σύμφωνα με το συμπέρασμα νέας αμερικανο-βρετανικής επιστημονικής έρευνας, που αναφέρει ότι το 70% των γλωσσών του πλανήτη μας μιλιούνται στα κατ' εξοχήν σημεία όπου ανθεί η βιοποικιλότητα.

Η βιοποικιλότητα «ευθύνεται» για την ανάπτυξη του πολιτισμού

2
0

Όπως αναφέρεται στην έρευνα, όπου παρατηρείται απώλεια της βιοποικιλότητας του ζωικού και φυτικού βασιλείου, εκεί παράλληλα υπάρχει μείωση της γλωσσικής και γενικότερα της πολιτισμικής ποικιλομορφίας.
Από τις 6.900 περίπου γλώσσες που μιλιούνται σήμερα στη Γη, περισσότερες από τις 4.800 επιβιώνουν εκεί όπου υπάρχει πλούσια βιοποικιλότητα. Δυστυχώς, όπως επισημαίνεται, αυτές οι περιοχές σιγά-σιγά λιγοστεύουν σε αριθμό και συρρικνώνονται σε έκταση, με όποιες συνέπειες έχει κάτι τέτοιο για τον βιολογικό και πολιτισμικό πλούτο.
Οι ερευνητές, μ’ επικεφαλής τον Λάρι Γκορένφλο του πολιτειακού πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PΝAS), σύμφωνα με το BBC, συνέλλεξαν συγκριτικά στοιχεία από το πεδίο της βιολογίας και του πολιτισμού, δείχνοντας ότι όπου διαχρονικά υποβαθμίζεται το περιβάλλον, εκεί ακριβώς χάνονται οι τοπικές κουλτούρες και γλώσσες. «Οι βιολόγοι εκτιμούν ότι η ετήσια απώλεια των ειδών είναι πλέον τουλάχιστον 1.000 φορές μεγαλύτερη από την ιστορική τάση, ενώ οι γλωσσολόγοι προβλέπουν ότι το 50% έως 90% των γλωσσών του πλανήτη θα εξαφανιστούν έως το τέλος του αιώνα μας», σύμφωνα με τους ερευνητές.
Προηγούμενες έρευνες είχαν επίσης κάνει το συσχετισμό ανάμεσα στην απώλεια της βιοποικιλότητας και στη σταδιακή μείωση των γλωσσών, είναι όμως η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο επιβεβαιώνεται με λεπτομερέστερο τρόπο από ποτέ, χάρη στην αξιοποίηση περισσότερων διεθνών δεδομένων, ακόμα και σε επίπεδο πολύ μικρότερων περιοχών όπως τα εθνικά πάρκα και οι λοιπές προστατευόμενες περιοχές. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι δεν είναι βέβαιοι γιατί οι δύο μορφές απώλειας συμβαδίζουν, όμως, σύμφωνα με τον Γκορένφλο, αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή εξαρχής η βιοποικιλότητα στη Γη εξελίχθηκε χέρι-χέρι με την πολιτισμική ποικιλομορφία και αντιστρόφως.
Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη οι βιολόγοι και οι οικολόγοι να συντονίσουν τις προσπάθειές τους με όσους αγωνίζονται για την προστασία των τοπικών πολιτισμών και των γλωσσών, έτσι ώστε από κοινού να είναι πιο αποτελεσματικές οι δράσεις τους. «Ένα πράγμα που συνειδητοποιούν πλέον οι βιολόγοι και οι οικολόγοι, είναι ότι και οι άνθρωποι συνιστούν τμήμα των οικοσυστημάτων», τόνισε ο Γκορένφλο.
Για την πρωτότυπη επιστημονική έρευνα (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.pnas.org/content/early/2012/05/03/1117511109.abstract?sid=e8749eef-2317-494c-975a-906e63b0423a

Πηγή: Καθημερινή, ΑΠΕ

 
 



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία