BACK TO
TOP
Green reports

Το 96% των Ελλήνων επιλέγουν τον Μπλε Κάδο

Η πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών (96%) πιστεύει ότι είναι σημαντική η ανακύκλωση ενώ το 73% τη θέτει σαν καθημερινή προτεραιότητά του, σύμφωνα με πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η ALCO για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Εκπαιδευτικά προγράμματα για σωστή ανακύκλωση

0
0

Eξαιρετικά ενθαρρυντικά παρουσιάζονται τα ευρήματα της έρευνας που πραγματοποίησε η ALCO για λογαριασμό της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), καθώς όπως φαίνεται το 96% των πολιτών πιστεύει ότι η ανακύκλωση είναι σημαντική και το 73% εξ' αυτών θέτει την ανακύκλωση ως σταθερή προτεραιότητα στην καθημερινότητά τους.

Μάλιστα, οι Έλληνες χρησιμοποιούντους μπλε κάδους σε ποσοστό 88% ενώ ειδικότερα οι γυναίκες σε ποσοστό 91%. Επιπλέον, σύμφωνα με την έρευνα η σύνδεση των μπλε κάδων με την διαδικασία της ανακύκλωσης φτάνει στο 88% του ελληνικού πληθυσμού και μάλιστα το 95% όσων ανακυκλώνουν δήλωσε ότι επισκέπτεται τους μπλε κάδους τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα έχοντας παράλληλα επίγνωση του τι ανακυκλώνεται και με ποιο τρόπο. Επιπλέον, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 76% των Ελλήνων εκτιμά ότι υπάρχει μπλε κάδος σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων από το σπίτι του. Τέλος, αξίζει να ημειωθεί ότι και το υπόλοιπο 12% των ερωτηθέντων οι οποίοι δεν ανακυκλώνουν συσκευασίες, επικαλούνται στην πλειοψηφία τους (61%) χρηστικούς ή πρακτικούς λόγους, χωρίς να αμφισβητούν τη διαδικασία λειτουργίας της Ανακύκλωσης Συσκευασιών και μάλιστα το 60% σηλώνειέτοιμο να το κάνει αν αντιμετωπιστούν ορισμένα πρακτικά ζητήματα, με κυριότερο την εγκύτητα του κάδου στην οικεία τους.

Τα σημαντικότερα εμπόδια για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας της ανακύκλωσης, επισημάνθηκαν επίσης από την έρευνα και ήταν η αφαίρεση αντικειμένων από τους κάδους από διάφορους «γυρολόγους» αλλά και η τοποθέτηση συμβατικών απορριμάτων σε αυτούς.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΕΕΑΑ, Γιάννης Ραζής, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, δήλωσε: «Η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης σταθερά προσηλωμένη στην ενίσχυση της Ανακύκλωσης Συσκευασιών στην Ελλάδα και την επίτευξη των Εθνικών μας Στόχων, συνεχίζει να αναπτύσσεται δυναμικά με στόχο τη βέλτιστη λειτουργία του Συστήματος του Μπλε Κάδου στη χώρα μας. Τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Η θετική ανταπόκριση των πολιτών απέναντι στην ανακύκλωση και τον Μπλε Κάδο, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η ανακύκλωση συσκευασιών στον Μπλε Κάδο είναι μια απλή, αλλά ταυτόχρονα σημαντική διαδικασία που έχει γίνει ήδη αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Έχει γίνει τρόπος ζωής.

Τα αποτελέσματα της έρευνας μας γεμίζουν μεν αισιοδοξία, αλλά και μας δημιουργούν επιπλέον ευθύνη για τη συνέχεια. Είναι χρήσιμη η καταγραφή προβλημάτων που επισημαίνουν οι πολίτες για τα οποία η ΕΕΑΑ σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς (ΟΤΑ, πολιτεία) θα αναλάβει πρόσθετες πρωτοβουλίες.

Παρά τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία, η ΕΕΑΑ δεσμεύεται να συνεχίσει δυναμικά τόσο με την ενίσχυση του δικτύου του Μπλε Κάδου όσο και με την ανάπτυξη νέων μηχανισμών αναβάθμισης της ανακύκλωσης (π.χ ανάπτυξη μπλε κώδωνα για τη χωριστή συλλογή γυαλιού, εντατικοποίηση & εμπλουτισμός περιεχομένου και μορφών δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης, περαιτέρω βελτίωση της συνεργασίας με ΟΤΑ κλπ), προκειμένου όλοι μαζί να συμβάλουμε στη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επόμενες γενιές»

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία