BACK TO
TOP
Green reports

Ανεβάζουν ταχύτητα τα βιοκαύσιμα στην ΕΕ

Καλές προοπτικές για επενδύσεις και νέες θέσεις απασχόλησης για τον κλάδο των βιοκαυσίμων.

Ολοκληρώνεται η διαβούλευση για τη χορήγηση Αδειών Διάθεσης Βιοκαυσίμων

1
0

Φουλάρει… η αγορά των βιοκαυσίμων στην EE, δημιουργώντας ευοίωνες προοπτικές τόσο για την ανάπτυξη επενδύσεων, όσο και για τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Ενδεικτικό της τάσης που παρατηρείται είναι το γεγονός ότι μέχρι το 2020, όπως επισήμανε ο γενικός διευθυντής ενέργειας στην Ε. Ε., κ. Κυριάρκος Μανιάτης, στην ευρωπαϊκή ήπειρο υπολογίζεται πως θα πραγματοποιηθούν επενδύσεις ύψους 9 δισ. ευρώ για την παραγωγή βιοκαυσίμων, από τις οποίες αναμένεται να «γεννηθούν» περίπου 200.000 θέσεις εργασίας.

Μιλώντας στο πλαίσιο της διεθνούς διημερίδας για τα Βιοκαύσιμα στη Ν.Α.Ευρώπη, με τίτλο «Bio4SuD», που πραγματοποιείται στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογίας, ο Έλληνας κοινοτικός αξιωματούχος ξεκαθάρισε πως η παραγωγή βιοκαυσίμων δεν γίνεται σε βάρος της παραγωγής τροφίμων όπως εσφαλμένα θεωρείται.

«Όλη η έμφαση δίδεται στην καλλιέργεια ενεργειακών φυτών ( π.χ. σόργος) αλλά και φυτών όπως το στάρι και το καλαμπόκι, όμως με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, προκειμένου η παραγόμενη βιομάζα να είναι κατάλληλη για την παραγωγή βιοκαυσίμων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μανιάτης, για να προσθέσει πως η Ευρώπη έχει στραφεί πλέον προς τα βιοκαύσιμα 2ης γενιάς. Συγκεκριμένα στη 2η γενικά βιοκαυσίμων, ο σχεδιασμός προβλέπει την παραγωγή 22 δις. λίτρων βιοντήζελ το 2020 και, 12 δις. λίτρων βιοαιθανόλης, με τη δεύτερη να ανοίγει βήμα πλέον για να καλύψει τους μικρότερους ρυθμούς ανάπτυξης.

Παρά τις προοπτικές και τα ώριμα ερευνητικά αποτελέσματα, πάντως, τα βιοκαύσιμα 2ης γενιάς ακόμη βρίσκονται στην περιοχή της «νεκρής ζώνης»,  και αυτό γιατί οι τράπεζες δεν αναλαμβάνουν να χρηματοδοτήσουν την έναρξη παραγωγικών projects επειδή δεν υπάρχουν από πλευράς της βιομηχανίας, συμβόλαια που να εγγυώνται την απορρόφηση των βιοκαυσίμων που θα παραχθούν.

Του Λεωνίδα Λιάμη

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία