BACK TO
TOP
Εργασιακά

Δεν κόβεται η σύνταξη ενεργών ως να γίνει ο ΕΦΚΑ

Πλήρως επιβεβαίωσε το σχετικό δημοσίευμα της Agrenda ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος, σχετικά με το ενδεχόμενο περικοπής συντάξεων των ενεργών αγροτών. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού Σερρών της ΝΔ, Φωτεινής Αραμπατζή στη Βουλή το απόγευμα της Δευτέρας, κάλεσε τους αγρότες να μην ανησυχούν, αφησε να εννοηθεί πως μέχρι 1/1/2017, οπότε θα συσταθεί ο ΕΦΚΑ δεν θα υποστούν περικοπές ούτε οι (φετινοί) νέοι συνταξιούχοι, παραπέμποντας ωστόσο σε ερμηνευτικές εγκυλίους που έπονται για το τι θα ισχύσει μετέπειτα.

Λύσεις με το σταγονόμετρο για την επιστροφή του ΦΠΑ

4
0

Με βάση τα όσα έχουν γίνει γνωστά ως σήμερα, καλυµµένοι είναι οι παλιοί (βγήκαν στην σύνταξη πριν τις 12 Μάη, οπότε πήρε ΦΕΚ ο νόμος Κατρούγκαλου) του ΟΓΑ που καλλιεργούν, στον αέρα μένουν ετεροεπαγγελµατίες µε αγροτικά (παλιοί και νέοι), ενώ απ' ότι φαίνεται έρχεται πρόβλεψη προστασίας για όσους έκαναν χαρτιά σύνταξης πριν τις 12 Μαΐου (δηλαδή οι φετινοί συνταξιούχοι του ΟΓΑ).

Από την πλευρά της, η Φωτεινή Αραμπατζή με σχόλιό της στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook κάνει λόγο για «ασάφειες» εκ μέρους του υπουργού.

«Η σημερινή Επίκαιρη Ερώτησή μου για την περικοπή του 60% της σύνταξης των αγροτών, που συνεχίζουν να καλλιεργούν τη γη τους. Ασαφείς οι απαντήσεις του Υφυπουργού Εργασίας κ. Α. Πετρόπουλου, που κρύφτηκε πίσω από την έκδοση των σχετικών εγκυκλίων. Ενάμιση μήνα μετά την ψήφιση του Νόμου, εγκύκλιος δεν έχει βγει! Τί φοβούνται;», ανέφερε στο σχόλιό της.

Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο


Πλήρης επιβεβαίωση Agrenda

Σημειωτέον πως, σε µεταβατική περίοδο προσαρµογής στα νέα δεδοµένα που δηµιουργεί ο νόµος Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό προσανατολίζεται η κυβέρνηση, για να µην κοπούν άµεσα οι αποδοχές όσων βγουν εφεξής σε σύνταξη από τον ΟΓΑ, αλλά ταυτόχρονα µείνουν ενεργοί αγρότες, συνεχίζοντας να καλλιεργούν ή και να παίρνουν δικαιώµατα, όπως αποκαλύπτει το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Agrenda.

Αυτή φαίνεται ξεκάθαρα ότι προκρίνουν πλέον ως µέση λύση στο αρµόδιο υπουργείο Εργασίας, µετά τις έντονες αντιδράσεις από κόµµατα της αντιπολίτευσης  (κυρίως ∆ηµοκρατική Συµπαράταξη και Ν∆), αλλά και πιο «χλιαρών», µερίδας βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι τέτοιο φάνηκε άλλωστε από την απάντηση του αρµόδιου υφυπουργού Εργασίας, Τάσου Πετρόπουλου στη βουλή, σε ερώτηση του βουλευτή Σερρών της ∆ηµοκρατικής Συµπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη, µε πιο πιθανό το σενάριο να µην κοπεί καµιά σύνταξη τουλάχιστον ως την 1/1/2017, οπότε αρχίζει να λειτουργεί το νέο υπερ-ταµείο (ΕΦΚΑ).

Ο υφυπουργός, αν και κράτησε αποστάσεις από την εφαρµογή της επίµαχης διάταξης άµεσα, παραπέµποντας σε εφαρµοστικές εγκυκλίους, παρότρυνε εντούτοις όσους θα βγουν στη σύνταξη και έχουν αγροτική δραστηριότητα, να ξεκινήσουν τις διαδικασίες µεταβιβάσεων, ακόµη και των δικαιωµάτων, που τυχόν διαθέτουν.

Συνεχίζοντας τις ήξεις-αφίξεις για το σοβαρό αυτό θέµα που απασχολεί χιλιάδες αγρότες τόνισε πως: «∆εν πρέπει να υπάρχει σε καµιά περίπτωση λόγος για τους αγρότες να ανησυχούν -µε αφορµή τη δήλωση των δικαιωµάτων για τις επιδοτήσεις ξεκίνησε αυτή η σκέψη- ότι θα γίνει στη φάση αυτή περικοπή των συντάξεων. Λόγω και της µετάβασης σε ένα άλλο καθεστώς εισφορών και απολαβής συντάξεων, η οποία δεν είναι από την αρχή 384 ευρώ -υπάρχει και προβλέπεται από τον νόµο µια σταδιακή σύγκλιση του συστήµατος- θα το αντιµετωπίσουµε αυτό το θέµα και δεν θα υπάρξει τέτοιο πρόβληµα και τέτοια ανάγκη».

Βέβαια, αµέσως µετά κάλεσε τους αγρότες να: «Μην επαναπαύονται σ’ αυτή τη µετάβαση, γιατί κάποια στιγµή πρέπει να το κάνουν. Θα ρυθµίσουµε τον τρόπο και τη χρονική στιγµή µε την εγκύκλιο. Θα είναι όλοι ενήµεροι. Θα πρέπει, λοιπόν, να δουν εκείνο που ήδη προβλέπεται, ότι δηλαδή µεταβίβαση µερίδων, κλήρων, κλπ, στη διαδικασία της οργάνωσης της αγροτικής παραγωγής προβλέπεται και από άλλες διατάξεις».

«Εποµένως, καλό θα είναι να ρυθµίσει κανείς τα θέµατα της αγροτικής του περιουσίας και τις καλλιέργειες, για να τα µεταβιβάσει στα παιδιά του», είπε εν κατακλείδι απευθυνόµενος στο Μιχ. Τζελέπη, ο υφυπουργός.

Χωρίς ποινές οι παλιοί του ΟΓΑ

Από την άλλη, επιβεβαιώνοντας όσα έχει γράψει η Agrenda από καιρό, ο Τάσος Πετρόπουλος απέκλεισε κατηγορηµατικά το ενδεχόµενο περικοπής σύνταξης για όσους ενεργούς αγρότες συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 12 Μάη, οπότε άρχισε να ισχύει ο νόµος Κατρούγκαλου.

Εκείνο που ακόµη ωστόσο παραµένει θολό είναι τί θα συµβεί µε τις αποδοχές όσων ετερο-επαγγελµατιών συνταξιοδοτήθηκαν, πριν τεθεί σε ισχύ ο νόµος Κατρούγκαλου, καθώς µε βάση το νόµο που πήρε ΦΕΚ, δεν µπορεί κανείς να πει µε βεβαιότητα τι θα συµβεί.


Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία