BACK TO
TOP
Business

Στήνει 10.000 τηλεμετρικούς σταθμούς η Πειραιώς

Στη χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου project με εγκατάσταση 10.000 «έξυπνων» σταθμών τηλεμετρικής σε όλη την επικράτεια θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα η Τράπεζα Πειραιώς, σε μια προσπάθεια υποστήριξης των αγροτών σε θέματα τεχνολογίας και πρακτικής. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Gaia-Επιχειρείν στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου για την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας με θέμα: «Οι αγρότες και οι οργανώσεις τους επιχειρούν και σηματοδοτούν την επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας», που οργάνωσε η Gaia-Επιχειρείν στο Ζάππειο Μέγαρο.

Στήνει 10.000 τηλεμετρικούς σταθμούς η Πειραιώς

2
0

Όπως είπε ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης σκοπός του προγράμματος που θα ολοκληρωθεί μέσα σε μια πενταετία είναι η υποστήριξη των αγροτών, ιδίως σε θέματα καλλιεργητικά και όχι μόνο, ώστε να ενισχυθεί η γεωργία ακρίβειας, στα πρότυπα χωρών, όπως το Ισραήλ κ.ά.

Οι σταθμοί αυτοί θα συλλέγουν στοιχεία για τη λίπανση, την άρδευση, τα καιρικά φαινόμενα και όχι μόνο, με σκοπό να τίθενται στην διάθεση των αγροτών, για να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να υπάρξει εξορθολογισμός στη χρήση φυσικών πόρων και να αυξηθεί ποιοτικά και ποσοτικά η παραγωγή.
Κατά τα άλλα, ο πρόεδρος της Gaia Επιχειρείν τόνισε πως υπάρχει ανάγκη για ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης του αγροτικού τομέα.

Διαβάστε εδώ το σχετικό δελτίο τύπου της Τράπεζας Πειραιώς: Ανάπτυξη Eυφυούς Γεωργίας.pdf


Χάθηκαν 600 εκατ. ευρώ από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης

Καταπέλτης για τον τρόπο διαχείρισης των κονδυλίων της προηγούμενης Προγραμματικής Περιόδου από τις ηγεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ήταν στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος της Gaia-Επιχειρείν, Γιάννης Κουφουδάκης.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασε ο τρόπος διαχείρισης ήταν αναποτελεσματικός, κάτι που αποδεικνύεται από το ότι μόλις το 92% των έργων συμβασιοποιήθηκαν, ενώ μόνο το 2/3 των επενδύσεων πληρώθηκαν (συμπεριλαμβανομένων της ενιαίας ενίσχυσης όμως).
Αναφορικά με το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης ο διευθύνων σύμβουλος της Gaia τόνισε πως πρωταρχικός στόχος θα πρέπει να είναι η μείωση του κόστους παραγωγής.
«Η αξία των αγροτικών προϊόντων που μπορεί να παράξουν οι αγρότες στην Ελλάδα, μπορεί να φτάσει τα 20 δις ευρώ και όχι 4,7 δις ευρώ  που είναι σήμερα, η αξία των συναλλαγών με βάση παραστατικά και 10-11 δις ευρώ που διακινούνται επί πραγματικής βάσης.

Ευθύνη των Ενώσεων τα ακριβά τιμολόγια για το ΟΣΔΕ

Στις διοικήσεις ορισμένων Ενώσεων έριξε την ευθύνη για τα κακώς κείμενα στο ΟΣΔΕ τα προηγούμενα χρόνια ο πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας, προσθέτοντας πως οι γκρίνιες και οι διαμαρτυρίες των παραγωγών «έκαναν κακό στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στο συνεργατισμό γενικότερα». Αυτός ήταν ο λόγος που το έργο κατέληξε στη Gaia-Επιχειρείν, σημείωσε.

«Το γεγονός ότι δεν υπήρχε ενιαίος τιμοκατάλογος υπηρεσιών και ορισμένοι πρόεδροι έβαζαν διαφορετικές τιμές, έκανε κακό στην ΠΑΣΕΓΕΣ και τους συνεταιρισμούς, πολλοί πρόεδροι των οποίων είναι εδώ σήμερα. Βέβαια σήμερα το κάνουν καλά και όχι όπως στο παρελθόν οπότε το κόστος του έργου έφτανε τα 100 εκατ. ευρώ», είπε χαρακτηριστικά ο Τζανέτος Καραμίχας, εκφράζοντας παράλληλα αμφιβολίες για το αν και πότε θα πληρωθεί η ενιαία ενίσχυση. Πάνω σ’ αυτό δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει «κοινωνική επιχείρηση» τη Gaia-Επιχειρείν, η οποία όπως είπε «έκανε έγκαιρα τη δουλειά με το ΟΣΔΕ και περιμένει το υπουργείο ακόμα να ολοκληρώσει τη δική του».

Σε σχέση με τη φορολογία ο Τζανέτος Καραμίχας απευθυνόμενος στον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Μάρκο Μπόλαρη είπε πως "μ’ αυτά που διαρρέει η κυβέρνηση δημιουργούνται εσφαλμένες εντυπώσεις και οδηγούμαστε στον κοινωνικό αυτοματισμό να στρέφεται η μία τάξη εναντίον της άλλης".

Μηνύματα ξένων

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συνέδρους ο Επίτροπος Γεωργίας Φιλ Χόγκαν τόνισε ότι ο αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να έχει καθοριστικό ρόλο στον δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης για την Ελλάδα, μέσω της αξιοποίησης των 19 δισ. ευρώ που διατίθενται συνολικά για τη χώρα στο πλαίσιο της ΚΑΠ, αλλά και με έμφαση στην ποιότητα, την καινοτομία και τον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών γεωργικών προϊόντων.

Τη βαρύτητα που αποκτά η ενίσχυση της θέσης των αγροτών και των οργανώσεών τους στην εφοδιαστική αλυσίδα, επισήμανε η αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μαϊρίντ Μακ Γκίνες, ενημερώνοντας τους συνέδρους σχετικά με τις πρωτοβουλίες της να καλέσει την Κομισιόν να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την εξάλειψη των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Τζιάνι Πιτέλα τόνισε ότι η προστασία της ποιότητας των αγροδιατροφικών προϊόντων εξασφαλίζεται αποτελεσματικότερα στο πλαίσιο μίας ισχυρής κοινότητας Συνεταιρισμών και Οργανώσεων Παραγωγών.

Ο Πάολο Ντε Κάστρο, Συντονιστής της Ομάδας των Σοσιαλιστών & Δημοκρατών στην Επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, επισήμανε ότι απαιτείται και μία οργανωτική ικανότητα που θα καθιστά τις γεωργικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισμούς ικανούς να προωθήσουν τα προϊόντα τους στις αγορές όπου υπάρχει ζήτηση και που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν μία τιμή που θα φέρει εισόδημα στους παραγωγούς.

«Η χώρα έχει εγκατασταθεί πολυτελώς στην κρίση γιατί υπάρχει πρόβλημα με την κατάρρευση του παραγωγικού της προτύπου», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάρκος Μπόλαρης, τονίζοντας ότι απαιτείται «να διδαχθούμε απ’ ότι έγινε και να αξιοποιήσουμε όλες τις δυνατότητες του τόπου». Αφού ανέφερε ότι αποτελεί στοίχημα η ανάπτυξη της εγχώριας παραγωγής, σημείωσε ότι απαιτούνται συνέργειες προς ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο ανάταξης του πρωτογενούς τομέα.

Το συνέδριο συνεχίζεται την Πέμπτη 5 Νοεμβρίου
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία