BACK TO
TOP
Business

Μετωπική από την πρόταση για μείωση μισθών στην ΕΒΖ

«Μπαρούτι μυρίζει» εκ νέου στο εσωτερικό της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, μετά την κίνηση της διοίκησης να στείλει στις 28 Δεκεμβρίου επιστολή – πρόσκληση στην ομοσπονδία και τους επιμέρους συλλόγους εργαζομένων, με την οποία τους ζητά να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης την Τετάρτη 3 Ιανουαρίου, με σκοπό τη μείωση του μισθολογικού κόστους, που χαρακτηρίζεται ως «εξαιρετικά υψηλό».

Τι περιλαμβάνει η ατζέντα της γενικής συνέλευσης της ΕΒΖ

0
1

Τόσο το timing, όσο και το περιεχόμενο της επιστολής, θεωρούνται ως αιτία «πολέμου» από τους εργαζόμενους, οι οποίοι αφήνουν να φανεί ότι οσονούπω «θα αρχίσουν τα όργανα» των κινητοποιήσεων, πιθανώς σε συμπαράταξη με τους παραγωγούς που παραμένουν απλήρωτοι για την καμπάνια ζάχαρης του 2017, παρά τις δεσμεύσεις για την εξόφλησή τους μέχρι τα Χριστούγεννα.

«Δεν μπορείς να στέλνεις την πρόσκληση ουσιαστικά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και να ζητάς να γίνει συνάντηση την πρώτη εργάσιμη του νέου έτους και μάλιστα με μια επιστολή που έχει επιθετικό ύφος, αφού υπονοεί πως αν δεν δεχθούμε περικοπές μισθών, η διοίκηση θα προβεί σε μείωση του ωραρίου απασχόλησης και σε εκ περιτροπής εργασία», σχολίασε στο Agronews ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στη ζαχαροβιομηχανία, Χριστόδουλος Βαρκάκης.

Ο ίδιος πρόσθεσε, επίσης, πως αυτά που ζητούνται από τη διοίκηση δεν μπορεί να εφαρμοστούν, γιατί, όπως εξήγησε, «αλλιώς τί νόημα έχει η τριετής συλλογική σύμβαση που υπογράψαμε για την περίοδο 2016-18, μετά από προσφυγή, μάλιστα, της πρώην διοίκησης στον οργανισμό μεσολάβησης και διαιτησίας, από την εφαρμογή της οποίας ήδη η ΕΒΖ ωφελείται με 4 εκατ. ευρώ;».

Τούτων δοθέντων κι ενόψει της σημερινής συνάντησης που έχει οριστεί για τις 11 το πρωί στα κεντρικά της ΕΒΖ στη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση να θέλει να παρίστανται στη συζήτηση και νομικοί της σύμβουλοι και τους συνδικαλιστές να απειλούν να μην μπουν στην αίθουσα παρουσία των δικηγόρων, ο κ. Βαρκάκης μίλησε για «μοντέλο άσκησης διοίκησης άλλων δεκαετιών» και προέβλεψε ότι σύντομα «θα αρχίσουν οι μάχες».

Στην επιστολή– πρόσκληση της διοίκησης, πάντως, δεν γίνεται αναφορά στο ποσοστό της μισθολογικής μείωσης που θα ζητηθεί, αν κι ορισμένες πληροφορίες από την πλευρά των εργαζομένων μιλούν για μια πρόταση κοντά στο 40%, που θα έρθει να προστεθεί στο «ψαλίδι» 20% το οποίο έχουν ήδη υποστεί στη μισθοδοσία τους τα προηγούμενα χρόνια.

Δίδονται, ωστόσο, οικονομικά στοιχεία που δείχνουν πως η εικόνα του ισολογισμού της καταχρεωμένης εταιρείας μοιάζει με ελβετικό τυρί. Πιο συγκεκριμένα, τονίζεται πως το 2015 η ΕΒΖ είχε ζημίες 58 εκατ. ευρώ, το 2016 το ζημιογόνο αποτέλεσμα ήταν 40,3 εκατ. ευρώ και 23 εκατ. ευρώ το 2017. Ως εκ τούτου η αρνητική καθαρή θέση της βιομηχανίας επιδεινώθηκε και από -51,3 εκατ. ευρώ το 2015 διαμορφώθηκε το 2017 στα 115,3 εκατ. με αντίστοιχη μείωση του ενεργητικού από 177 εκατ. ευρώ το 2015 σε 119 εκατ. ευρώ το 2017.

Επιπλέον, τους τελευταίους μήνες του 2017 παρατηρήθηκε σημαντικός και ανησυχητικός περιορισμός των εργασιών της. Ιδίως, συρρικνώθηκε κατά 50% ο τζίρος, μείωση που οφείλεται στη μείωση της παραγωγής και την είσοδο πληθώρας ανταγωνιστών στην αγορά ζάχαρης μετά την πρόσφατη απελευθέρωσή της, καθώς και στη δραστική πτώση της τιμής της ζάχαρης κατά περίπου 30% έναντι του προηγούμενου έτους. Όπως επισημαίνει η διοίκηση, η μείωση των δραστηριοτήτων της επιχείρησης αναμένεται με βεβαιότητα να συνεχισθεί ή και να ενταθεί το προσεχές διάστημα.

Το Agronews επιχείρησε να έρθει σε επαφή και με το διευθύνοντα σύμβουλο της ζαχαροβιομηχανίας, για να ζητηθεί και η άποψη της διοίκησης, ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

03-01-2018 15:15Αγρότης

Κλείστε το, το μπ@@@@@λοιπόν αρκετά..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία