BACK TO
TOP
Business

Κρίσιμη μέρα για το πρόστιμο και το μέλλον της ΣΕΚΑΠ

Προσωρινή ανακούφιση στους 170 εργαζόμενους και στις οικογένειές τους, αλλά και σε πλειάδα παραγωγούς και επαγγελματίες που άμεσα ή έμμεσα έχουν συσχετίσει τη δραστηριότητά τους με τη λειτουργία της ΣΕΚΑΠ, έφερε η απόφαση του διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής, με την οποία δίδεται παράταση ζωής στην καπνοβιομηχανία, τουλάχιστον έως και τις 17 Ιανουαρίου.

Διαδικασία παύσης πληρωμών αποφάσισε η ΣΕΚΑΠ

0
0

Η ανησυχία, ωστόσο παραμένει και τα σωματεία εργαζομένων της βιομηχανίας, με ανακοίνωσή τους, δηλώνουν ότι θα βρίσκονται και πάλι στην Κομοτηνή την Τετάρτη 17 του μήνα στις 12:00μμ, προκειμένου με σθένος να δώσουν δυναμικό παρών ενόψει της δικαστικής απόφασης που θα κρίνει εάν θα υπάρξει αναστολή ή όχι του προστίμου που καλείται να καταβάλλει η καπνοβιομηχανία.

Η ανακοίνωση των Σωματείων Εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ Α.Ε.

Εμείς οι εργαζόμενοι της ΣΕΚΑΠ και οι  οικογένειές μας καθώς και όλοι οι τοπικοί φορείς και παράγοντες θα βρισκόμαστε και πάλι στην Κομοτηνή την Τετάρτη 17-1-2018 στις 12:00μμ, ώστε με σθένος να υποστηρίξουμε την θέση μας για την αδιάκοπη λειτουργία της εταιρίας στην ακριτική περιοχή της Θράκης και τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών των καπνοπαραγωγών, αγροτών και εργαζομένων, όπως την οραματίστηκε ο ιδρυτής της.

Θα αγωνιστούμε ώστε να διατηρηθεί σε λειτουργία η ΣΕΚΑΠ, η οποία αποτελεί βασικό οικονομικό πνεύμονα της περιοχής και από τους πυλώνες της κοινωνικής συνοχής με την απαραίτητη διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας ώστε να ανακοπεί το κύμα της αποβιομηχανοποίησης που μαστίζει πλέον την Θράκη.

 Μαζί με το λαό της Θράκης και την τοπική κοινωνία θα τα καταφέρουμε να διατηρήσουμε την ΣΕΚΑΠ ζωντανή, ώστε να οδηγηθεί σε πορεία μεγάλης ανάπτυξης συνεισφέροντας ακόμη πιο δυναμικά στην οικονομία της περιοχή μας.

 

Η απόφαση

«Κερδίσαμε μια μάχη, όχι τον πόλεμο» σχολίασαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων που είχαν συγκεντρωθεί το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 29 Δεκεμβρίου έξω από το δικαστικό μέγαρο Κομοτηνής, όταν έμαθαν την απόφαση της Πρωτοδίκη κ. Ελένης Πιστόλα να κάνει δεκτό το αίτημα της ΣΕΚΑΠ και να αναστείλει έως τις 17 Ιανουαρίου τη λήψη της οριστικής απόφασης για την εκτέλεση ή όχι του προστίμου το οποίο, πλέον, έχει ανέλθει στα 44 εκατ. ευρώ, καθώς έχουν προκύψει τόκοι υπερημερίας σχεδόν 6 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το αρχικό ποσό των 38,2 εκατ. ευρώ.

Μια ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου, η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ σε έκτακτο διοικητικό της συμβούλιο, αποφάσισε να προχωρήσει σε παύση πληρωμών «εάν δεν αποκατασταθεί άμεσα η επαπειλούμενη αδυναμία λειτουργίας - πληρωμών της εταιρείας» και ταυτόχρονα να αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο τα σχετικά θέματα με τη διαδικασία της πτώχευσης καθώς και να ορίσει νέο γενικό διευθυντή, επιτείνοντας το κλίμα ανησυχίας στην τοπική κοινωνία, η οποία μέσω αντιδράσεων, κινητοποιήσεων και ανακοινώσεων, αξίωσε πολιτική παρέμβαση για να λυθεί το ζήτημα, με το επιχείρημα ότι η ιστορική καπνοβιομηχανία έχει επιστρέψει σε κερδοφορία και αποτελεί οικονομικό πνεύμονα για την οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Η διοίκηση της ΣΕΚΑΠ, πάντως, εκτός από τις διαδικασίες αναίρεσης του προστίμου που έχει κινήσει, φέρεται να έχει προσφύγει και στο ΣτΕ για να ακυρωθεί η απόφαση του Εφετείου Κομοτηνής, που έχει κρίνει άμεσα απαιτητή την εξόφληση του προστίμου.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εν τω μεταξύ, αμέσως μετά το δικαστήριο της προηγούμενης Παρασκευής, ο δικηγόρος της ΣΕΚΑΠ, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, διευκρίνισε πως: «Σήμερα συζητήσαμε με την Πρωτοδίκη, κυρία Πιστόλα, τους λόγους για τους οποίους ζητάμε την αναστολή των αποφάσεων για τη ΣΕΚΑΠ. Έκανε λοιπόν δεκτό το αίτημά μας και ανέστειλε προσωρινά όλες τις αναγκαστικές πράξεις έως τις 17 Ιανουαρίου».

Σε ανακοίνωσή της, την ίδια ημέρα, η ΣΕΚΑΠ σημειώνει ότι «η σημερινή απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής ορίζει με προσωρινή διαταγή τη μη άμεση καταβολή του προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ (περιλαμβάνονται και οι τόκοι υπερημερίας) για τη ΣΕΚΑΠ με ταυτόχρονη υποχρέωση του Τελωνείου Ξάνθης τη χορήγηση πίστωσης στην εταιρεία για τη συνέχιση των εμπορικών της δραστηριοτήτων έως τις 17 Ιανουαρίου, όταν και θα εξεταστεί η αίτηση αναστολής των εισπρακτικών μέτρων. Με την απειλή του δυσβάστακτου προστίμου των 44 εκατομμυρίων ευρώ να παραμένει ακόμα ισχυρή και αμετάβλητη, η συγκεκριμένη απόφαση δεν αποτελεί τίποτα περισσότερο από μία σύντομη όσο και αναγκαία ανάσα ζωής για τη συνέχιση της δραστηριότητας της εταιρείας για λίγες ημέρες ακόμα».

Στο θέμα αναφέρθηκε, εξάλλου και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος τόνισε πως «ο στόχος είναι να μην κλείσει η καπνοβιομηχανία» προσθέτοντας ότι «στο όριο όπου μπορούμε να κινηθούμε και στο πλαίσιο της έννομης τάξης θα πάρουμε οποίες πρωτοβουλίες μπορούμε για να μην χαθούν 170 θέσεις εργασίας».

Από την πλευρά της η ΝΔ, μέσω  της εκπροσώπου Μαρίας Σπυράκη, πρότεινε να έρθει η εταιρεία σε επαφή με τις αρχές ώστε να καταστεί δυνατή η τμηματική, με δόσεις δηλαδή, καταβολή του προστίμου.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία