BACK TO
TOP
Business

Το «οικολογικό» κοτόπουλο

Ένα πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα παραγωγής κρέατος κοτόπουλου με χαμηλό ενεργειακό αποτύπωμα αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2013 από τις δύο μεγάλες συνεταιριστικές του κλάδου, τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας και τον Αγροτικό Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων «Πίνδος».

Το «οικολογικό» κοτόπουλο

1
0

Πρόκειται για κάτι νέο, ένα πρότζεκτ που έχει ως στόχο τη χρήση τεχνικών και τεχνολογιών φιλικότερων στο περιβάλλον για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφικών μονάδων. Η αξία του προγράμματος είναι διπλή για τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν, αφού γειτνιάζουν με ευαίσθητα και προστατευόμενα περιβαλλοντικά συστήματα, όπως του Αμβρακικού κόλπου και της Παμβώτιδας λίμνης.

Ουσιαστικά, το πρότζεκτ αυτό ευελπιστεί να προσδώσει μια πιο «οικολογική» αξία στο παραγόμενο προϊόν, δηλαδή το κρέας κοτόπουλου.

Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τις δύο πτηνοτροφικές εταιρείες με επικεφαλής επιστημονικούς εταίρους και συντονιστές το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογίας και Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Κ.Ε.ΤΕ.Α.Θ.) με επιστημονικό υπεύθυνο τον ερευνητή κ. Θωμά Μπαρζάνα και το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου με επιστημονικό υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γιάννη Σκούφο.

Τόσο το Τμήμα Ζωικής Παραγωγής όσο και το ΚΕ.ΤΕ.Α.Θ. θα συμβάλουν στην παραγωγή καινοτόμων προϊόντων στους δύο συνεταιρισμούς, με τη χρήση πρώτων υλών στα σιτηρέσια των πτηνών που θα αφομοιώνονται καλύτερα και θα παράγουν μικρότερο όγκο στερεών και υγρών αποβλήτων.

Παράλληλα, θα γίνεται χρήση φυσικών φυτοπροστατευτικών ουσιών και μιγμάτων από φυσικά εκχυλίσματα αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας που συμβάλουν ενεργά στην υγεία των ζώων και στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τελικού προϊόντος.

Στο πλαίσιο του προγράμματος θα γίνει δοκιμή νέων ζωοτροφών από φυσικά προϊόντα όπως και ειδικών φυτικών εκχυλισμάτων με φυσική αντιμικροβιακή δράση. Επίσης, θα υπάρξει τεχνικός ανασχεδιασμός συγκεκριμένων πτηνοτροφείων για να παράγεται ορνίθειο κρέας με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και ταυτόχρονη μείωση των αέριων ρύπων.

Τέλος, θα υπάρξει περιβαλλοντική αποτίμηση των προτεινόμενων τεχνολογιών για τη διαπίστωση της παραγωγής κοτόπουλου με μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και προφανώς η παραγωγή ειδικού κοτόπουλου με υψηλά φιλοπεριβαλλοντικά πρότυπα.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία