BACK TO
TOP
Πολιτικές

Φοροελαφρύνσεις σε ενοικιαστές γης στην Ιρλανδία

Πακέτο 25 µέτρων εκ των οποίων τα 12 αφορούν ειδικές φοροελαφρύνσεις για τους αγρότες ανακοίνωσε ο Ιρλανδός υπουργός οικονοµικών, Μάικλ Νούναν στα πλαίσια του προϋπολογισµού του 2015. Στόχος της ιρλανδικής κυβέρνησης είναι να αυξήσει την πρόσβαση των αγροτών ειδικά των νέων σε καλλιεργήσιµη γη και γίνει πιο παραγωγική αξιοποίηση της γης της χώρας, ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός γεωργίας, τροφίµων και αλιείας, Σάιµον Κόβενει στις ιστοσελίδες Irish Times και AGRILAND.

Φοροελαφρύνσεις σε ενοικιαστές γης στην Ιρλανδία

0
0
Ειδικότερα, 5 µέτρα ανταποκρίνονται στον παραπάνω στόχο
1. Αύξηση κατά 50% του αφορολόγητου εισοδήµατος στους ιδιοκτήτες γης (κίνητρα για να µην µένουν ανεκµετάλλευτα τα χωράφια)
2. Τέταρτη κατηγορία φοροελαφρύνσεων για περιόδους µίσθωσης 15 ετών ή περισσότερο
3. Καταργείται το κάτω όριο ηλικίας των 40 ετών για την επιλεξιµότητα για τις φοροελαφρύνσεις
4. Επιτρέπεται σε µη συνδεδεµένες εταιρείες περιορισµένης ευθύνης να είναι επιλέξιµες ως µισθώτριες
5. Εξαλείφονται τα τέλη χαρτοσήµου για µακροχρόνιες µισθώσεις (5 χρόνια ή περισσότερο) για τις γεωργικές γαίες
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το εν λόγω φορολογικό πακέτο είναι το αποτέλεσµα διαπραγµατεύσεων για περισσότερο από 10 µήνες µεταξύ του υπουργείου γεωργίας και του υπουργείου οικονοµικών της Ιρλανδίας. Το αφορολόγητο ορίστηκε στα 18.000 ευρώ (από 7.000 ευρώ), αν κάποιος έχει αρκετή γη. Απαλλαγές της τάξης µέχρι και 22.500 ευρώ ετησίως για όσους νοικιάζουν από 7-10 χρόνια.
Μάλιστα, εάν κάποιος νοικιάζει για 10-15 χρόνια τώρα µπορεί να κερδίσει µέχρι και 30.000 ευρώ αφορολόγητα ανά έτος.
Για περισσότερα από 15 χρόνια µίσθωσης µπορεί να κερδίσει µέχρι και 40.000 ευρώ ετησίως.

Τέλος στη λιτότηταΑνάµεσα στις φοροελαφρύνσεις περιλαµβάνεται και µείωση του φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά εισοδήµατα από το 41% στο 40%. Το πιο ριζοσπαστικό µέτρο, είναι η κατάργηση του νόµου που επιτρέπει στις πολυεθνικές να φοροδιαφεύγουν, χρησιµοποιώντας ως έδρα την Ιρλανδία (“Double Irish”).  Επιπλέον, προβλέπεται αύξηση του εισοδηµατικού ορίου για την επιβολή της εισφοράς κοινωνικής αλληλεγγύης σε πάνω από 12.000 ευρώ, κίνηση που εκτιµάται ότι αφαιρεί από την καταβολή εισφοράς περίπου 80.000 χαµηλόµισθους εργαζόµενους. «Η αναθεώρηση των αγροτικών φόρων αποτελεί µια ολοκληρωµένη στρατηγική για τη φορολόγηση του τοµέα. Η δέσµευση της κυβέρνησης για τη γεωργία αποδεικνύεται έµπρακτα», ανέφερε µεταξύ άλλων ο υπουργός οικονοµίας της χώρας, Μάικλ Νούναν.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία