BACK TO
TOP
Πολιτικές

Χάος στο Παρίσι από την πορεία 1.700 τρακτέρ

Τεράστιο κομβόι με περισσότερα από 1.700 τρακτέρ προκάλεσε χάος το πρωί της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, όταν Γάλλοι αγρότες διαδήλωσαν κατά της πτώσης των τιμών των τροφίμων.

Χάος στο Παρίσι από την πορεία 1.700 τρακτέρ

2
0

Η μαζική διαδήλωση οδήγησε σε κυκλοφοριακή συμφόρηση που έφτασε τα 10 μίλια, με κάποιες οδούς να είναι εντελώς αποκλεισμένες από τα αργοκίνητα οχήματα. Τα λεωφορεία που μετέφεραν πάνω από 5.000 αγρότες στην πρωτεύουσα, έλαβαν επίσης μέρος.

Τα πρώτα τρακτέρ οργισμένων Γάλλων αγροτών έφθασαν το πρωί της Πέμπτης 3 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι, σε μία επίδειξη δύναμης προκειμένου να διεκδικήσουν βοήθεια και βαθιές μεταρρυθμίσεις που θα αντισταθμίσουν την κατάρρευση των εισοδημάτων τους.

Με αφετηρία το δυτικό τμήμα της χώρας, που έχει πληγεί περισσότερο από την κρίση, η πρώτη φάλαγγα από έξι τρακτέρ εισήλθε γύρω στις 10:00 (11:00) ώρα Ελλάδας στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου. Έφτασαν μέσω της περιφερειακής οδού του Παρισιού και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς την Place de la Nation μέσα στην πόλη του Παρισιού.

Όπως αναφέρει η FNSEA, το μεγαλύτερο συνδικάτο των Γάλλων αγροτών, περισσότερα από 1.700 τρακτέρ αναμένεται να αναπτυχθούν συνολικά, με τη συνεπικουρία 4.000-7.000 διαδηλωτών που έχουν φθάσει στο Παρίσι με λεωφορεία ή τρένα.

Χιλιάδες επισκέπτες του Παρισιού είχαν εγκλωβιστεί στη σημερινή διαδήλωση. Ένα από τα μεγαλύτερα κομβόι ήταν στον αυτοκινητόδρομο Α1, στο βόρειο τμήμα της πόλης, που οδηγεί στη σήραγγα της Μάγχης και τα λιμάνια.

Έπειτα από μια σειρά από κρίσεις που έπληξαν τους παραγωγούς γάλακτος, βοδινού και χοιρινού, το συνδικάτο κάλεσε τους αγρότες να διαδηλώσουν την ανησυχία τους στους δρόμους του Παρισιού «ώστε να αποτραπεί το ξεπούλημα της γαλλικής γεωργίας».

Περίπου 22.000 αγρότες στη Γαλλία - το 10% του συνόλου- είναι στα πρόθυρα πτώχευσης με συνολικό χρέος που πλησιάζει το £ 1 δις. Κατά τη διάρκεια κάποιων βίαιων διαμαρτυριών που έγιναν το καλοκαίρι, αγρότες εμπόδισαν τουρίστες να επισκεφτούν το  Mont Saint-Michel (μία μικρή νησίδα) στη Νορμανδία και άδειασαν κοπριά έξω από σούπερ μάρκετ.

«Όσο το φαγητό γίνεται φθηνότερο, εμείς γινόμαστε φτωχότεροι και οι τιμές πέφτουν «στα πατώματα» αυτή τη στιγμή». Ο χοιροτρόφος  Dimitri Ducher, από το Μπρίτανι, δήλωσε: «Δεν τα παρατάμε. Νομίζω πως οι Παριζιάνοι θα μας στηρίξουν».

Αντιπροσωπεία των αγροτών αναμένεται να μεταβεί και στην Εθνοσυνέλευση συνοδευόμενη από περίπου δέκα τρακτέρ, ενώ στη συνέχεια οι κυριότεροι ηγέτες των συνδικαλιστών θα γίνουν δεκτοί από τον πρωθυπουργό Μανουέλ Βαλς.

Οι αγρότες, που πραγματοποίησαν περισσότερες από 500 δράσεις στη διάρκεια του καλοκαιριού, αναμένουν μια «δέσμευση εκ μέρους των δημοσίων αρχών» υπέρ των καλλιεργητών με χαμηλά εισοδήματα. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε στις 22 Ιουλίου ένα έκτακτο πρόγραμμα για τους κτηνοτρόφους ύψους 600 εκατ. ευρώ που συμπεριελάμβανε φορολογικές ελαφρύνσεις και εγγυήσεις δανείων για τους αγρότες, αλλά οι διαφωνούντες λένε πως δεν είναι αρκετό κατηγορώντας την σοσιαλιστική κυβέρνηση για τα οικονομικά τους δεινά. «Δεν κάνουν αρκετά για να μας προστατεύσουν από τις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και από τον ξένο ανταγωνισμό», δήλωσε ο Pierre Durand ένας αγρότης βοοειδών από το Μπρίτανι.

Δείτε το βίντεο εδώ

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία