BACK TO
TOP
Αγορά Προϊόντων

Πτώση 14% στο αγροτικό εισόδημα ως το 2026

Πτώση του συνολικού αγροτικού εισοδήματος κατά 14% αναμένεται μέχρι το 2026, κυρίως λόγω των χαμηλών τιμών των αγροτικών εμπορευμάτων και του αυξημένου κόστους εισροών, σύμφωνα με τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν που παρουσιάστηκαν στις Βρυξέλλες. Ως εκ τούτου ο Επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, υποσχέθηκε ότι θα γίνουν επεμβάσεις στην αγορά για την ενδυνάμωση των αγροτών στην αλυσίδα παραγωγής και θα θεσπιστεί ένα δίχτυ ασφαλείας για προστασία των παραγωγών από πτώσεις τιμών.

Πτώση 14% στο αγροτικό εισόδημα ως το 2026

3
0
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Χόγκαν, δρομολογείται παράλληλα η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου (Free Trade Agreement) με την Ιαπωνία που αναμένεται να ολοκληρωθεί σύντομα, ανοίγοντας μια σημαντική αγορά για την ευρωπαϊκή γεωργία

Όσον αφορά για το δίχτυ ασφαλείας, ο Επίτροπος Γεωργίας ανέφερε ότι το εισόδημα των αγροτών θα πρέπει να προστατευτεί περισσότερο στα πλαίσια της ΚΑΠ μέσω ενός μηχανισμού ασφαλείας, ενώ παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα σε επίπεδο ΕΕ ώστε οι αγρότες να λαμβάνουν μεγαλύτερο κομμάτι από την τελική τιμή πώλησης του προϊόντος τους στα ράφια του λιανεμπορίου

Επιπλέον ο κ. Χόγκαν υποστήριξε ότι σχεδιάζεται από το 2017 ένα ειδικό χρηματοδοτικό εργαλείο για νέους αγρότες, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB)

Μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της Κομισιόν για βασικά αγροτικά εμπορεύματα:
Αγροτικό εισόδημα: Το πραγματικό αγροτικό εισόδημα ανά μονάδα εργασίας (AWU) αναμένεται να αυξηθεί οριακά (+2%) κατά την περίοδο 2016-2026, ως αποτέλεσμα της μείωσης του εργατικού δυναμικού. Το συνολικό αγροτικό εισόδημα αναμένεται να μειωθεί σημαντικά σε πραγματικούς όρους κατά 14%, κυρίως λόγω των χαμηλών αγροτικών εμπορευμάτων και του αυξημένου κόστους εισροών

Δημητριακά: Μεταξύ των 160-170 ευρώ ο τόνος κατά μέσο όρο αναμένεται να κινηθούν οι τιμές για τα δημητριακά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και παράλληλα η ζήτηση τους θα αυξηθεί κατά 6% μέχρι το 2026 κυρίως λόγω της δυναμικής που θα έχουν για κτηνοτροφική χρήση (όπως είναι το καλαμπόκι). Πιο αναλυτικά, όσον αφορά τις προβλέψεις για την αγορά των δημητριακών στην ΕΕ την επόμενη 10ετία οι αναλυτές της Κομισιόν εκτιμούν ότι θα υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση σε βασικά εμπορεύματα όπως το μαλακό σιτάρι, το καλαμπόκι και το κριθάρι σε βάρος των υπόλοιπων δημητριακών. Οι εξαγωγικές προοπτικές παραμένουν θετικές για το μαλακό σιτάρι και σε λιγότερο βαθμό για το κριθάρι.    

Ελαιούχοι σπόροι: Γίνεται πιο εμφανής η στροφή από την ελαιοκράμβη στη σόγια και αυτό φαίνεται από τη μείωση των εκτάσεων της ελαιοκράμβης και την αύξηση των εισαγωγών σόγιας σε επίπεδο ΕΕ. Αυτή η τάση που σηματοδοτεί μια αντιστροφή σε σύγκριση με την προηγούμενη δεκαετία αντικατοπτρίζει αφενός την αβεβαιότητα που υπάρχει στη ζήτηση για βιοκαύσιμα και αφετέρου τη δυναμική που έχουν οι ελαιούχοι σπόροι για κτηνοτροφική χρήση

Πρωτεινούχοι σπόροι: Λόγω των επιδοτήσεων, οι πρωτεινούχες καλλιέργειες θα σημειώσουν ισχυρή ανάκαμψη στην παραγωγή τους

Ζάχαρη: Η αγορά ζάχαρης έχει εισέλθει σε μια φάση όπου η κατανάλωση ξεπερνά την παραγωγή, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερες τιμές του προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Η λήξη των ποσοστώσεων στη ζάχαρη και στην ισογλυκόζη έχει προγραμματιστεί για τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 και αναμένεται ότι θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αγορά ζάχαρης. Στην εσωτερική αγορά, η ζάχαρης της ΕΕ θα πρέπει να ανταγωνιστεί με την ισογλυκόζη, η οποία αναμένεται ότι θα γίνει σημαντική γλυκαντική ουσία στις περιοχές όπου η παραγωγή ζάχαρης είναι δύσκολη. Ως τα τέλη του 2026 η ΕΕ θα γίνει καθαρός εξαγωγέας  άσπρης ζάχαρης στις κοντινές αγορές της

Γάλα: Οι διεθνείς αγορές γάλακτος βρίσκονται σε αναταραχή τα τελευταία 2 χρόνια, λόγω του ρωσικού εμπάργκο, της απότομης μείωσης της κινεζικής ζήτησης και της πρωτοφανούς αύξησης της παγκόσμιας παραγωγής. Μες την επόμενη 10ετία η παραγωγή γάλακτος της ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί με μέτριο ρυθμό (+1,3 εκατ. τόνοι γάλακτος ετησίως κατά μέσο όρο). Παρόλα αυτά η ΕΕ αναμένεται ότι θα ξεπεράσει τη Νέα Ζηλανδία και θα κατακτήσει την πρώτη θέση ως παγκόσμιος εξαγωγέας γαλακτοκομικών προϊόντων ως το 2026.

Κρέας:  Η παγκόσμια κατανάλωση κρέατος αναμένεται να αυξηθεί κατά 13,5% ή κατά 42,6 εκατ. τόνους το διάστημα 2016-2026. Αυτή η αύξηση είναι μικρότερη από την προηγούμενη δεκαετία αλλά κοντά στην ετήσια συνολική παραγωγή κρέατος της ΕΕ

Βοδινό: Μετά την αύξηση το 2015 και το 2016, αναμένεται ότι η παραγωγή βοδινού θα επιστρέψει σε πτωτικές τάσεις, αγγίζοντας τους 7,5 εκατ. τόνους ως το 2026.

Αιγοπρόβειο κρέας: Η παραγωγή της ΕΕ θα σταθεροποιηθεί στα τρέχοντα επίπεδα χάρη στα περιθώρια κέρδους (συνδεδεμένη ενίσχυση) και στη ζήτηση που παραμένει σταθερή παρά τις αυξημένες τιμές
 
Χοιρινό: Η παραγωγή χοιρινού αναμένεται να αυξηθεί οριακά, λιγότερο από 1,3% ως το 2026 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2016. Ισχυρός θα είναι ο ανταγωνισμός των τιμών από ΗΠΑ και Βραζιλία

Πουλερικά: Η παραγωγή πουλερικών θα αυξηθεί περίπου κατά 5% ως το 2026. Οδηγός στην αύξηση της παραγωγής θα είναι η ισχυρή διεθνής ζήτηση. Μάλιστα, οι εξαγωγές της ΕΕ θα αυξηθούν κατά 15% ως το 2026 φτάνοντας τους 1,7 εκατ. τόνους.  Όμως, οι τιμές θα βρίσκονται υπό πίεση κάτω από τα επίπεδα του 2011-2015 λόγω του αυξημένου ανταγωνισμού στη διεθνή αγορά

Των Φ. Γιαννακοπούλου και Γ. Κοντονή.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία