BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ετήσια απώλεια 52 εκατ. από το Brexit στο ιταλικό κρασί

Το Brexit θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ευρωπαϊκή αμπελοοινική βιομηχανία, με τους Ιταλούς παραγωγούς να έρχονται αντιμέτωποι με ετήσιες απώλειες χρηματοδότησης ύψους 52 εκατ. ευρώ από τη στιγμή που το Ηνωμένο Βασίλειο σταματήσει να αυξάνει τις συνεισφορές του στο ευρωπαϊκό μπλοκ, σύμφωνα με νέα έκθεση.

Ετήσια απώλεια 52 εκατ. από το Brexit στο ιταλικό κρασί

1
0

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιομηχανιών Οίνου (CEEV), η ιταλική βιομηχανία οίνου, αντιμετωπίζει κίνδυνο «καταστροφής» με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και αυτό λόγω της τεράστιας οικονομικής «μαύρης τρύπας» ύψους έως και 14 δισ. ευρώ ετησίως, που θα αποφέρει σκληρό χτύπημα στην χρηματοδότηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μελέτη, οι περικοπές στην ΚΑΠ θα μετακυλιστούν ιδιαίτερα στη βιομηχανία οίνου, η οποία θα μπορούσε να χάσει το 15% των συνεισφορών της.

Για ένα σημαντικό παραγωγό κρασιού στην Ιταλία, αυτό θα σήμαινε μείωση κατά 372 εκατ. ευρώ τα έτη από το 2021 έως το 2027, ανέφερε η ιταλική εφημερίδα, Il Sole 24 Ore, υπολογίζοντας ότι αυτό επιτυγχάνεται με μείωση του προϋπολογισμού κατά 52 εκατ. ευρώ κάθε έτος.

«Οι παραγωγοί στηρίζονται σε αυτή τη χρηματοδότηση για τη συντήρηση των αμπελώνων τους, επενδύουν στα κελάρια τους, ασφαλίζουν και εμπορεύονται τα μπουκάλια τους. Και η απώλεια της χρηματοδότησης είναι πιθανό να τους προκαλέσει μαζικά προβλήματα προσεχώς», αναφέρει η εφημερίδα.


Ο Paolo Castelletti, από την Ιταλική Ένωση κρασιών, δήλωσε ότι οι προβλέψεις είναι εξαιρετικά ανησυχητικές. «Πρόκειται για ανησυχητικές προβλέψεις που ελπίζουμε να αποφύγουμε γιατί αυτό θα μπορούσε να τιμωρήσει μερικούς βασικούς μοχλούς της ανταγωνιστικότητας του ιταλικού κρασιού. Θα αγωνιστούμε για το κρασί για να διατηρήσουμε την ιδιαιτερότητα και τον προϋπολογισμό του στον αγροτικό τομέα της ΕΕ», τόνισε.

Να σημειωθεί ότι οι εκπρόσωποι του κλάδου κρασιού και οινοπνευματωδών ποτών συναντήθηκαν την 1η Φεβρουαρίου με την ομάδα του Michel Barnier για να πιέσουν προς την επίτευξη μιας συμφέρουσας εμπορικής συμφωνίας με το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία