BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στήριξη των νέων αγροτών με κοινοτικά κονδύλια ζήτησε ο Τσαυτάρης

Την αναγκαιότητα λήψης μέτρων για τη στήριξη της κτηνοτροφίας έθεσε στο Άτυπο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε στην Κύπρο, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητής, Αθανάσιος Τσαυτάρης. Παράλληλα, πρότεινε από κοινού με τον Ιταλό ομόλογό του τη στήριξη των ανθρώπων – εργαζομένων ή ανέργων- που θέλουν να επιστρέψουν στη γεωργία, με κάποιο αρχικό κεφάλαιο.

Διχασμένα τα κράτη-μέλη για στήριξη στην τιμή γάλακτος

0
1

Η επισιτιστική ασφάλεια και η αυτάρκεια της Ευρώπης σε τρόφιμα με βάση την αειφορία, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα που τέθηκαν στο πλαίσιο των εργασιών του Άτυπου Συμβουλίου (9 με 11 Σεπτεμβρίου).

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκε το θέμα της διαχείρισης του νερού που είναι ο πιο περιορισμένος πόρος στη γεωργία, ειδικά της Νότιας Ευρώπης και κυρίως σε συνάρτηση με τις επερχόμενες κλιματικές αλλαγές.

Εκτενής συζήτηση έγινε για τον τρόπο που η νέα ΚΑΠ θα πετύχει τους παραπάνω στόχους, αλλά και για την εξειδίκευση και την εφαρμογή των κατάλληλων δράσεων, για την αειφορία και την αποδοτική χρήση των φυσικών πόρων.

Στη συζήτησε τέθηκε και το θέμα του ανθρώπινου δυναμικού στη γεωργία.
Είτε αυτό αφορά τους επαγγελματίες νέους αγρότες, όπου ο κ. Τσαυτάρης υποστήριξε τις θέσεις τους, όπως αυτές παρουσιάστηκαν από τον Πρόεδρο της Πανευρωπαϊκής Ένωσης Νέων Αγροτών, ο οποίος είχε κληθεί στο Συμβούλιο, μαζί με τους Προέδρους των Συνεταιριστικών Οργανώσεων.

Είτε την επιστροφή ανθρώπων που ήταν ως πρόσφατα εκτός του αγροτικού επαγγέλματος, επιθυμούν όμως να επιστρέψουν και να δραστηριοποιηθούν στη γεωργία.
Επιπλέον, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, από κοινού με τον Ιταλό συνάδελφό του, ζήτησαν από την Επιτροπή, να ενσωματωθεί στο νέο πρόγραμμα η υποστήριξη και αυτής της κατηγορίας εργαζομένων ή ανέργων, με ένα σημαντικό αρχικό κεφάλαιο.

Τέλος, ο κ. Τσαυτάρης στην εισήγησή του, αφού ευχαρίστησε και συνεχάρη την Κυπριακή Προεδρία και ειδικά τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου κ. Σοφοκλή Αλετράρη, έθεσε υπ’ όψιν του Συμβουλίου Υπουργών τη δεινή θέση, ιδιαίτερα των Ελλήνων κτηνοτρόφων, στην προσπάθεια τους να εξασφαλίσουν φθηνές ζωοτροφές για τα ζώα τους, ειδικά μετά τις ραγδαίες αυξήσεις των τιμών των τροφών, αλλά και των ζωοτροφών διεθνώς.

Πρότεινε μάλιστα συγκεκριμένα βραχυπρόθεσμα, αλλά και μεσοπρόθεσμα μέτρα για την αντιμετώπιση του οξυμμένου προβλήματος. Η θέση αυτή του Έλληνα Υπουργού έτυχε της υποστήριξης τόσο του Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Κύπρου, όσο και άλλων Υπουργών.

Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του Συμβουλίου Υπουργών σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν στην τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου, στις 24 Σεπτεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

Αναγκαιότητα η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής
Την ίδια ώρα, την προσήλωσή τους στην ανάγκη για λήψη μέτρων μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής επανεπιβεβαίωσαν οι Υπουργοί Γεωργίας των Κρατών Μελών. Η λειψυδρία και η εγκατάλειψη της γης που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή βρέθηκαν άλλωστε στο επίκεντρο του Άτυπου Συμβουλίου Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2012 στην Λευκωσία.

Οι εργασίες του Άτυπου Συμβουλίου Γεωργίας που πραγματοποιήθηκε στην Κύπρο από τις 9-11 Σεπτεμβρίου 2012 ολοκληρώθηκαν την Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου. Βασικό αντικείμενο συζήτησης στην συνάντηση της Τρίτης αποτέλεσε η προσπάθεια για διατήρηση της δυνατότητας της Ευρώπης για βιώσιμη παραγωγή τροφίμων, και δημοσίων αγαθών.

Κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, κ. Σοφοκλής Αλετράρης δήλωσε: «Στη σημερινή συνεδρίαση επανεπιβεβαιώθηκε η προσήλωση των Κρατών Μελών στην ανάγκη για λήψη μέτρων μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής».

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής
Οι Υπουργοί κατά την παραμονή τους στην Κύπρο είχαν την ευκαιρία να βιώσουν τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, και να αναγνωρίσουν τις σημαντικές προσπάθειες που γίνονται για να σταματήσει η απώλεια της βιοποικιλότητας και να αποτραπεί η διάβρωση του εδάφους. Βεβαίως, παρόμοια προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης παρουσιάζονται σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή επικράτεια.  

Η συζήτηση στο σημερινό Άτυπο Συμβούλιο Γεωργίας, περιστράφηκε στην βάση ενός εγγράφου που ετοίμασε η Κυπριακή Προεδρία. Κατά τη διάρκειά της ακούστηκαν πολλές και ενδιαφέρουσες απόψεις και προτάσεις τόσο επί των γενικών θεμάτων πολιτικής όσο και σε συνάρτηση με τα επί μέρους θέματα της διαχείρισης του νερού, της προστασίας της γης και του εδάφους και της προσαρμογής στη κλιματική αλλαγή.

Νωρίτερα, τη Δευτέρα, οι Υπουργοί είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν περιοχές στην επαρχία Λεμεσού όπου φαίνονται τα σημάδια της εγκατάλειψης της γης λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επισκέφτηκαν επίσης το Φράγμα του Κούρρη, το οποίο αποτελεί ένα σημαντικό έργο διαχείρισης του νερού στην Κύπρου.

Πηγές: CY2012.EU, ΥΠΑΑΤ

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

15-09-2012 01:57θανασης

ΜΑΚΑΡΙ! περιμενω προγραμμα εδω και ενα χρονο περιπου, ειμαστε ετοιμοι εγω και η αρραβωνιαστικια μου να φυγουμε απο Θεσσαλονικη αλλα χρειαζομαστε μια βαση. Αραγε θα βγει προγραμμα αμεσα?

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία