BACK TO
TOP
Πολιτικές

Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού

Με αφορμή τη παγκόσμια ημέρα της αγρότισσας (15 Οκτωβρίου) και τη σημερινή παγκόσμια ημέρα επισιτισμού (16 Οκτωβρίου) ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ και το γραφείο Τύπου της Unicef κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραματικές διαστάσεις που έχουν λάβει ο υποσιτισμός και η φτώχεια στις αναπτυσσόμενες περιοχές. Θίγεται παράλληλα και ο ρόλος των γυναικών της υπαίθρου στην εξάλειψη της πείνας μέσω της προώθησης της αειφόρου αγροτικής ανάπτυξης.

Στις 16 Οκτωβρίου η Παγκόσμια Ημέρα Τροφίμων του FAO

1
0

Ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν σε μήνυμά του, τη Δευτέρα 15 Οκτωβρίου, για την Παγκόσμια Ημέρα της Αγρότισσας τόνισε την ανάγκη ανάδειξης του ρόλου των γυναικών στην παραγωγή ως μέρος της λύσης του επισιτιστικού ελλείμματος του κόσμου, της φτώχειας και της φροντίδας για το περιβάλλον.

«Με το να αρνούνται τα δικαιώματα των γυναικών και τις ευκαιρίες, αρνούμαστε στα παιδιά τους και τις κοινωνίες ένα καλύτερο μέλλον», είπε, σημειώνοντας ότι η καθημερινή πραγματικότητα για πάρα πολλές γυναίκες της υπαίθρου είναι εκείνη κατά την οποία δεν είναι ιδιοκτήτες της έκτασης της εκμετάλλευσής τους και στερούνται των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που θα μπορούσαν να τους βγάλει από τη φτώχεια.

Συνεχίζοντας ο Γεν. Γραμματέας του ΟΗΕ, πρόσθεσε ότι: «Με την ίδια πρόσβαση στη γη, πίστωση και στους παραγωγικούς πόρους, οι γυναίκες της υπαίθρου μπορούν να αυξήσουν την παραγωγικότητά τους και να πωλούν τα προϊόντα τους. Ως ισότιμα μέλη της κοινωνίας, οι γυναίκες της υπαίθρου μπορούν να υψώσουν τη φωνή τους ως φορείς λήψης αποφάσεων και να ωθήσουν την αειφόρο ανάπτυξη».

Μέσα της θέσπισης της Παγκόσμιας μέρας για την Αγρότισσα αναγνωρίζεται ο ρόλος και η συμβολή των γυναικών της υπαίθρου, συμπεριλαμβανομένων των αυτοχθόνων γυναικών, για την ενίσχυση της γεωργίας και της αγροτικής ανάπτυξης, τη βελτίωση της ασφάλειας των τροφίμων και την εξάλειψη της φτώχειας στις αγροτικές περιοχές.

Ταυτόχρονα, η Παγκόσμια Ημέρα Επισιτισμού (16 Οκτωβρίου) και η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου), φέρνουν στο προσκήνιο δύο σημαντικά προβλήματα που επηρεάζουν τη ζωή και την ευημερία των ανθρώπων ιδιαιτέρως των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο υποσιτισμός και η φτώχεια είναι φαινόμενα αλληλένδετα και οι προσπάθειες μείωσης του παιδικού υποσιτισμού στον κόσμο βοηθά ταυτόχρονα στην καταπολέμηση της φτώχειας. Οι ρίζες του υποσιτισμού βρίσκονται στη φτώχεια, την έλλειψη εκπαίδευσης και τις ανισότητες και χρειάζεται κάτι περισσότερο από την απλή παροχή τροφίμων για να καταπολεμηθεί. Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα:

  • Ο υποσιτισμός συντελεί σε περισσότερους από το 1/3 όλων των θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών. Πάνω από το 1/3 των παιδιών που πεθαίνουν από πνευμονία, διάρροια και άλλες ασθένειες θα μπορούσαν να είχαν επιβιώσει αν δεν ήταν υποσιτισμένα.
  • Περίπου το 40% των παιδιών στον αναπτυσσόμενο κόσμο - πάνω από μισό δισεκατομμύριο παιδιά - αγωνίζονται να επιβιώσουν με λιγότερο από 1 δολάριο την ημέρα.
  • Τα παιδιά που επιβιώνουν από υποσιτισμό συχνά έχουν ασθενή υγεία σε όλη τη ζωή τους και μειωμένες νοητικές ικανότητες που περιορίζουν τη δυνατότητά τους να πάνε σχολείο και να κερδίσουν όταν μεγαλώσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Έτσι παγιδεύονται σε ένα φαύλο κύκλο ασθενικής υγείας και φτώχειας από γενιά σε γενιά.

Στην πρόσφατη μεγάλη επισιτιστική κρίση στο Κέρας της Αφρικής η UNICEF έσωσε χιλιάδες ζωές παρέχοντας επείγουσα θεραπευτική διατροφή σε περισσότερα από 1.000 επισιτιστικά κέντρα που δημιούργησε.

Η εξάλειψη της ακραίας φτώχειας και πείνας αποτελούν κορυφαία παγκόσμια προτεραιότητα. Ο Πρώτος Αναπτυξιακός Στόχος της Χιλιετίας απαιτεί:

  1. Μείωση στο μισό, μεταξύ 1990 και 2015, του ποσοστού των ανθρώπων των οποίων το εισόδημα είναι μικρότερο από ένα δολάριο την ημέρα.
  2. Πλήρη παραγωγική απασχόληση και αξιοπρεπή εργασία για όλους, συμπεριλαμβανόμενων των γυναικών και των νέων.
  3. Μείωση στο μισό, μεταξύ 1990 και 2015, του ποσοστού των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα.

Σημειώνεται ότι και στην Ελλάδα, πρόσφατη έκθεση της Ελληνικής Επιτροπής της UNICEF, έδειξε ότι περισσότερα από 439.000 παιδιά ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Επίσης το 37,1% και το 18,4% των φτωχών παιδιών, διαβιούν σε νοικοκυριά που δηλώνουν αντίστοιχα αδυναμία ικανοποιητικής θέρμανσης και ελλείψεις βασικών ανέσεων στο νοικοκυριό.

Πηγές: unicef.gr, un.org

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία