BACK TO
TOP

Οικονομία και Πολιτική

viomhxaniaee_2

Ο γενικός δείκτης επιχειρηματικού κλίματος για τη βιομηχανία γεωργικών μηχανημάτων στην Ευρώπη επιδεινώθηκε και πάλι, ελαφρά μετά την απότομη ύφεση των προηγούμενων μηνών.

eurozone-evolvejpg

Στη νέα της έκθεση για τις χώρες G7 και τη Δυτική Ευρώπη (Απρίλιος 2024), η Consensus Economics σημειώνει ότι η διαφορά μεταξύ των οικονομικών επιδόσεων των Ηνωμένων Πολιτειών και των άλλων χωρών της G7 συνεχίζει να διευρύνεται.

mesh-anatolh-oikonomia

Μια νέα ενεργειακή κρίση, η οποία θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2022 και τις Κεντρικές τράπεζες να αναβάλλουν επ' αόριστο την μείωση επιτοκίων είναι το χειρότερο σενάριο για την "επόμενη" μέρα της επίθεσης του Ιράν στο Ισραήλ.

-1x-1

Ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση της Πολωνίας ολοκληρώνει ένα πακέτο επιδοτήσεων με σκοπό να υποστηρίξει τους αγρότες που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές των σιτηρών. Η πρωτοβουλία αυτή δεν προορίζεται για εμπορικές εταιρείες, αλλά αποσκοπεί στην παροχή βοήθειας αποκλειστικά στους αγρότες.

mhtsotakhs-varsovia

Στη Βαρσοβία βρίσκεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από την επίσκεψή του στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Σήμερα Παρασκευή, θα συναντηθεί στις 12:15 (ώρα Ελλάδος) με τον Πολωνό ομόλογό του Ντόναλντ Τουσκ.

giannis-stornaras-ekt-fed

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρέπει να φοβάται να αλλάξει την "υπερβολικά συνετή” στάση της όσον αφορά τα επιτόκια και να διαφοροποιηθεί από τη στάση που κρατά η Federal Reserve, δήλωσε την Τρίτη ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

wall-street-pempth

Οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με άνοδο την Πέμπτη, με τις μετοχές που σχετίζονται με την τεχνολογία να οδηγούν την κίνηση, καθώς τα νέα οικονομικά στοιχεία αναζωπύρωσαν τις ελπίδες ότι ο πληθωρισμός παραμένει σε τάση… ψύξης.

petrelaio-times-kalokairi

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυτό το καλοκαίρι αναμένεται να είναι ισχυρή καθώς η κατανάλωση καυσίμων μεταφορών αναμένεται να αυξηθεί σε γενικές γραμμές και σε όλες τις περιφέρειες, καθώς τα καλοκαιρινά ταξίδια και τα ταξίδια διακοπών αυξάνονται, αναφέρει σε προβλέψεις του ο ΟΠΕΚ την Πέμπτη. Ο οργανισμός βλέπει μια «ισχυρή προοπτική ζήτησης πετρελαίου για τους καλοκαιρινούς μήνες».

lagarde-lagkarnt-ap

Με σχόλιο για τη σταδιακή αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων ξεκίνησε την τοποθέτησή της στην καθιερωμένη Συνέντευξη Τύπου μετά τη διατήρηση των επιτοκίων σε αμετάβλητο επίπεδο για πέμπτη συνεχόμενη φορά, η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, διαμηνύοντας πως δεν θα υπάρξει καμία προκαταβολική δέσμευση για μείωση του κόστους δανεισμού.

kanones-shmanshs-eurokoinovoulio

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε- με 603 ψήφους υπέρ, 9 κατά και 10 αποχές - τις «οδηγίες για το πρωινό» και συγκεκριμένα την προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων όπως μέλι, μαρμελάδα, χυμοί.

soybeans_0

Μικρές διαφοροποιήσεις στις εκτιμήσεις παραγωγής της ΕΕ για ελαιούχους σπόρους, φυτικά έλαια και αλεύρια ενόψει της σεζόν 2024/25 κάνει το Αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας, αναμένοντας μικρή αύξηση της παραγωγής ελαιούχων σπόρων - φυτικών ελαίων αλλά και ήπια μείωση της παραγωγής αλεύρων

stocks-down

Στο κόκκινο έκλεισε η Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου που κινήθηκε υψηλότερα από το αναμενόμενο, ψαλιδίζοντας τις προσδοκίες για τη μείωση των επιτοκίων.Το κλίμα επιβαρύνθηκε περαιτέρω με τη δημοσίευση των πρακτικών της συνεδρίασης της Fed τον Μάρτιο, τα οποία καταγράφουν τις ανησυχίες των αξιωματούχων για την πορεία του πληθωρισμού.

lagarde-christine_2

Δύο στοιχεία που ανακοινώθηκαν με διαφορά πέντε ημερών στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανατρέπουν τα δεδομένα στα στοιχήματα των αγορών για τα επιτόκια, και επί του παρόντος δείχνουν να δικαιώνουν τον επικεφαλής της Federal Reserve, Τζέι Πάουελ, που λέει ότι «δεν πρέπει να βιαστούμε να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική»: η αγορά εργασίας παρέμεινε ισχυρή, και τα χθεσινά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Μαρτίου, δείχνουν ότι οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν.

china-plithorismos

Οι τιμές καταναλωτή της Κίνας σημείωσαν άνοδο τον Μάρτιο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών και υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση, σύμφωνα με τους FT.

exorixi

Οι ψίθυροι ότι τα futures του brent θα πιάσουν το ψυχολογικό ορόσημο των 100 δολ. το βαρέλι ακούγονται τελευταία όλο και πιο δυνατά. Το Brent του σκαρφάλωσε στα 91,59 δολ. την περασμένη Παρασκευή για να κινηθεί πτωτικά στη συνέχεια και να κυμαίνεται πλέον στα επίπεδα των 89 δολ., που και πάλι δεν είχαν παρατηρηθεί από τα τέλη Οκτωβρίου.

times-ladi-martio

Αυξητικές τάσεις εμφάνισε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάρτιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,2% από 2,9% ένα μήνα πριν με την κατηγορία των τροφίμων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ να συνεχίζει να ασκεί ισχυρές πιέσεις.

medium_2024-04-09-30e1cd0a4e

Δέκα χιλιάδες αγρότες συγκεντρώθηκαν τη Δευτέρα 9 Απριλίου στο πέρασμα Μπρένερ της Ιταλίας για να εκφράσουν την αντίθεσή τους και να μαζέψουν υπογραφές για ένα ψήφισμα κατά των εισαγόμενων τροφίμων που πλασάρονται ως αυθεντικά ιταλικά προϊόντα.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία