BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Εύσημα από Κομισιόν για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας

Για «εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή» που έχει συντελεσθεί στην Ελλάδα και η οποία είχε ως αποτέλεσμα να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα κάνει λόγο η Κομισιόν στην έκθεσή της για την ελληνική οικονομία.

Εύσημα αλλά και... αστερίσκοι στην έκθεση της Κομισιόν

2
0

Η Επιτροπή προβλέπει, επίσης, επιστροφή στην ανάπτυξη με ρυθμό 0,6% το 2014 ενώ εκτιμά ότι οι ρυθμοί αυτοί θα αυξηθούν στο 2,9% το 2015 και στο 3,7% το 2016.

Πάντως δεν παραλείπει να σημειώσει αρκετές καθυστερήσεις σε διάφορα πεδία οι οποίες, όπως λέει, πρέπει να ξεπεραστούν. Επιπλέον διαπιστώνει ότι η δυναμική του ελληνικού χρέους έχει επιδεινωθεί ελαφρώς και η χώρα εξαρτάται από τους διεθνείς δανειστές της προκειμένου να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει καθυστερημένη, αλλά τελικά ουσιαστική πρόοδο από την τελευταία αξιολόγηση που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2013. Κάνοντας μια εντυπωσιακή προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ξεπέρασε τον δημοσιονομικό της στόχο το 2013, καθώς καταγράφηκε πρωτογενές πλεόνασμα βάσει των όρων του προγράμματος», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν.

Για το χρέος αναφέρεται ότι έχει επιδεινωθεί ελαφρώς η δυναμική του, ωστόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα μειωθεί ορατά από το 2015 κι έπειτα καθώς θα ενισχύεται η ανάπτυξη και το πρωτογενές πλεόνασμα θα γίνεται πιο ουσιαστικό. Συγκεκριμένα, αναμένεται ότι το χρέος θα διαμορφωθεί γύρω στο 125% του ΑΕΠ το 2020 και στο 112% του ΑΕΠ το 2022.

Υπενθυμίζεται ότι στην προηγούμενη ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, οι δανειστές έβλεπαν το χρέος στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και «πολύ πιο κάτω» από το 110% του ΑΕΠ το 2022. Η Κομισιόν αποδίδει την υποβάθμιση αυτή σε διάφορους παράγοντες, όπως τις χαμηλότερες προβλέψεις για το ονομαστικό ΑΕΠ αλλά και για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις.

Σε γενικές γραμμές, η Επιτροπή χαιρετίζει τη σημαντική πρόοδο που συντελέστηκε από την τελευταία αξιολόγηση και εκφράζει ικανοποίηση για την εντυπωσιακή δημοσιονομική προσαρμογή που οδήγησε στην επίτευξη του στόχου έναν χρόνο νωρίτερα για το πρωτογενές πλεόνασμα.

Επισημαίνει, ωστόσο, ότι είναι ουσιώδους σημασίας να συνεχιστεί η πλήρης εφαρμογή της μεταρρυθμιστικής ατζέντας ώστε να καλυφθούν τα εναπομείναντα δημοσιονομικά κενά. Προς τον σκοπό αυτό, η Κομισιόν επιμένει ότι είναι σημαντικό τους επόμενους μήνες να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας και γενικά των δημοσίων δαπανών ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα, η αποτελεσματικότητα και ο δίκαιος χαρακτήρας του συστήματος.

Η Κομισιόν διαπιστώνει ακόμα χρηματοδοτικό κενό 5,5 δισ. ευρώ μέχρι τον Μάιο του 2015, ενώ υπολογίζει το δημοσιονομικό κενό του 2015 στο 1,1% του ΑΕΠ, έναντι 1,8% που εκτιμούσε τον Ιούλιο του 2013.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών  

"H Ελλάδα βρίσκεται πια στο δρόμο της ανάκαμψης σύμφωνα με την σημερινή ανακοίνωση της Κομισιόν. Η οποία προβλέπει ότι φέτος, το 2014, θα υπάρξει για πρώτη φορά άνοδος του ΑΕΠ κατά 0,6% μετά από 6 συνεχόμενα χρόνια λιτότητας. Του χρόνου, το 2015 προβλέπει σημαντική ανάπτυξη κατά 2,9%, ενώ την επόμενη χρονιά, το 2016 προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά 3,7%! Κι όλα αυτά σημαίνουν ασφαλώς και εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις αυτές είναι ιδιαίτερα συντηρητικές και δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές που έγιναν ήδη ή γίνονται τώρα και οι οποίες θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Επίσης δεν συμπεριλαμβάνουν τις θετικές εξελίξεις στον τομέα της ρευστότητας, ούτε τις θετικές επιπτώσεις από τι διανομή του κοινωνικού μερίσματος.

Η Ελλάδα κατάφερε τα τελευταία δύο χρόνια να πάει καλύτερα από τις προβλέψεις και από το πρόγραμμα. Το ίδιο θα συνεχίσει από δω και μπρός.

Η χώρα μας γυρίζει πλέον σελίδα και μπαίνει στο δρόμο της ανάκαμψης. Το παραδέχονται πια και επίσημα οι πιο αυστηροί κριτές, με τα πιο συντηρητικά κριτήρια".

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία