BACK TO
TOP
Μακροοικονομικά

Γερμανικό τελεσίγραφο για σχέδιο μέχρι την Τετάρτη

Επιμένει στη θέση για πρόγραμμα-γέφυρα η ελληνική πλευρά και δεν υπογράφει παράταση.

«Πιθανό να χρειαστεί νέα βοήθεια η Ελλάδα», λέει ο Σόιμπλε

1
0

Εντείνονται οι πιέσεις προς την ελληνική κυβέρνηση, με το Βερολίνο να ζητάει από την Αθήνα να παρουσιάσει τις θέσεις της μέχρι το έκτακτο Eurogroup της ερχόμενης Τετάρτης 11 Φεβρουαρίου ώστε, αν γίνουν δεκτές, να εγκριθούν στην επίσημη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της ευρωζώνης στις 16 Φεβρουαρίου.

Η δήλωση μάλιστα του  εκπρόσωπου Γερμανικού ΥΠΟΙΚ,  Μάρτιν Γιέγκερ , ήταν σαφής και κάθετη ως προς τα χρονικά περιθώρια.

«Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να παρουσιάσει τα σχέδιά της σχετικά με το πρόβλημα του χρέους της στο έκτακτο Eurogroup», τόνισε προσθέτοντας ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

«Είναι απολύτως "ανοιχτό" τι θα συμβεί μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης» δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ όπως αποκάλυψε το ζήτημα της Ελλάδας θα συζητηθεί και στη συγκέντρωση των G20 στην Κωνσταντινούπολη που θα πραγματοποιηθεί στις 9-10 Φεβρουαρίου και θα παρευρεθούν υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες.

Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει λίγες ώρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, που είναι προγραμματισμένη για την Πέμπτη, ενώ το κρίσιμο Εurogroup όπου θα πρέπει να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις θα γίνει στις 16 Φεβρουαρίου στις Βρυξέλλες.

Το έκτακτο  Eurogroup, κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες, της Παρασκευής. Το κλίμα στη συνεδρίαση ήταν αρνητικό για τη χώρα μας και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότεροι εταίροι με επικεφαλής τη Γερμανία πιέζουν την ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει παράταση του ισχύοντος προγράμματος μέχρι το καλοκαίρι, απορρίπτοντας την αντιπρόταση της Αθήνας για ένα πρόγραμμα «γέφυρα» δύο μηνών μέχρι να βρεθεί συνολική συμφωνία.

Οι πιέσεις από την γερμανική πλευρά θα εντείνονται όλο και πιο πολύ τις επόμενες ημέρες δημιουργώντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο προς την ελληνική κυβέρνηση, που ετοιμάζεται να δώσει απαντήσεις μέσω των προγραμματικών δηλώσεων της Κυριακής.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, η κυβέρνηση εντείνει  τις διεργασίες, και μέσω συνεχόμενων συνεδριάσεων, συντονίζεται ώστε να παρουσιάσει τις θέσεις της. Η εντολή του Πρωθυπουργού στο κυβερνητικό συμβούλιο ήταν σαφέστατη. Δουλειά και σιωπητήριο μέχρι την ανάγνωση των  προγραμματικών δηλώσεων, ώστε να αποφευχθούν κακοφωνίες αλλά και στην αποφυγή εξαγγελιών που επιβαρύνουν δημοσιονομικά τον προϋπολογισμό, χωρίς μάλιστα και την επαρκή τεκμηρίωση.

Την ίδια ώρα που συνεδρίαζε το κυβερνητικό συμβούλιο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, έδινε ακόμα ένα σαφές δείγμα της και της στάσης που θα κρατήσει στις διαπραγματεύσεις. Κάνοντας μια αποτίμηση της συνάντησής του με τον Γιάννη Βαρουφάκη,  επανέλαβε πως οι δυο πλευρές δεν κατάφεραν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών απέρριψε, την ιδέα ενός προγράμματος – γέφυρας και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα μόνο με τους τρεις θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) μπορεί να διαπραγματευτεί.

Ταυτόχρονα έστειλε νέο  μήνυμα προς την Αθήνα,   ότι οποιαδήποτε αλλαγή του προγράμματος θα έπρεπε να περάσει για έγκριση από τη Γερμανική   Βουλή,  γεγονός που όπως εξήγησε δεν ήταν δυνατόν από την πλευρά του, αφού ένα  τέτοιο αίτημα το θεωρεί λάθος.

Στην ίδια γραμμή κινείται και η Πορτογαλία, με τον ΥΠΟΙΚ, Αντόνιο Πιρές ντε Λίμα, ότι η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της σε εταίρους, ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε οποιουδήποτε είδους επαναδιαπραγμάτευση του χρέους της Ελλάδας, λέγοντας πως η Αθήνα πρέπει να παίξει με βάση τους κανόνες του παιγνιδιού που ορίσθηκαν από τα μέλη του ευρώ, ιδιαίτερα δεδομένων των θυσιών που έκανε η Πορτογαλία, μια χώρα που μπήκε επίσης σε πρόγραμμα στήριξης.

Ο Πιρές ντε Λίμα δήλωσε πως δεν τον ανησυχεί το ενδεχόμενο να υπάρξει οποιαδήποτε μετάδοση από την Ελλάδα στην Πορτογαλία, επισημαίνοντας πως το σχέδιο του ενιαίου νομίσματος δεν κινδυνεύει και όπως είπε ότι «στο κάτω - κάτω της γραφής, η Ελλάδα είναι κυρία του πεπρωμένου της».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία