BACK TO
TOP
Πολιτικές

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας, την Τρίτη το κυβερνητικό σχήμα

Με πολιτικό όρκο ορκίστηκε στις 4.00 το μεσημέρι της Δευτέρας 26 Ιανουαρίου πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσιπρας ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια. Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, το πλήρες κυβερνητικό σχήμα θα ανακοινωθεί την Τρίτη 27 Ιανουαρίου.

Ορκίστηκε πρωθυπουργός ο Τσίπρας, την Τρίτη το κυβερνητικό σχήμα

4
0

«Κύριε Πρόεδρε, θέλω να σας διαβεβαίωσω στην τιμή και τη συνειδήσή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους», είπε ο κ. Τσίπρας κατά την ορκωμοσία του.

Ακολούθως μετέβη στο μνημείο πεσόντων στην Καισαριανή όπου κατέθεσε λουλούδια ως φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου και στη συνέχεια στο Μέγαρο Μαξίμου.

Οπως έγινε γνωστό, τελικώς δεν θα συναντηθούν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Αντώνης Σαμαράς για την παράδοση-παραλαβή.

Ο διευθυντής του γραφείου του απελθόντα Πρωθυπουργού, Κώστας Μπούρας, θα ενημερώσει τον διευθυντή του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.

 

Η εντολή σχηματισμού

Λίγο μετά τις 3.30 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο και λίγο πριν από τις 4 μ.μ. έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Κάρολο Παπούλια.

Ο κ. Τσίπρας, αφού δέχθηκε τα συγχαρητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του είπε: «Σας ενημερώνω ότι μετά τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών συναντήθηκα με τον κ. Καμμένο, ο οποίος δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νέα κυβέρνηση. Υπάρχει λοιπόν η δεδηλωμένη, που απαιτεί το Σύνταγμα και ελπίζω ότι η υπάρχουσα πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει μεγαλύτερη».

Ο κ. Παπούλιας απάντησε: «Δεν έχω να κάνω τίποτα περισσότερο, παρά να σας αναθέσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αφού πρώτα σας ορκίσω».

Οι δύο συμφώνησαν ότι πρέπει να επισπευστούν οι διαδικασίες, όπως είπε ο κ. Τσίπρας αποχωρώντας από το γραφείο του ΠτΔ, γιατί υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν.

Στις 7 το απόγευμα ο κ. Τσίπρας έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον Σταύρο Θεοδωράκη.

Η συμφωνία με τον Καμμένο

Είχαν προηγηθεί η πρωινή επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στην Κουμουνδούρου και η συμφωνία του με τον Αλέξη Τσίπρα για σχηματισμό κυβέρνησης με μια πλειοψηφία 162 βουλευτών.

Ο Πάνος Καμμένος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από σχετική πρόσκληση που έλαβε τη νύχτα από τον νικητή των εκλογών Αλέξη Τσίπρα. Η συνάντηση των δύο ανδρών διήρκεσε περί τα 50 λεπτά.

Εξερχόμενος των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ ο Πάνος Καμμένος δήλωσε: «Θέλω να σας ανακοινώσω ότι από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Ο Πρωθυπουργός πρόκειται να μεταβεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να του ανακοινώσει τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης».

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν αποκάλυψε ποια χαρτοφυλάκια θα λάβει το κόμμα του και είπε ότι η σύνθεση του κυβερνητικού σχήματος «θα ανακοινωθεί από τον Πρωθυπουργό».

Ωστόσο κύκλοι των ΑΝΕΛ σημείωσαν ότι ο Πάνος Καμμένος θα συμμετάσχει στο κυβερνητικό σχήμα σε υπουργική θέση χωρίς να διεκδικεί θέση αντιπροέδρου.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης, μιλώντας στον ΒΗΜΑ FM 99,5 είπε ότι «η κυβέρνηση που θα ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει και πρόσωπα πέρα από το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αρκεί να είναι δεσμευμένοι με εντιμότητα, ικανότητα, να δουλέψουμε το πρόγραμμά μας, γιατί ξέρουμε πολύ καλά ότι οι στόχοι που έχουμε θέσει τόσο με την διαπραγμάτευση με τους έξω, με τους εταίρους μας, όσο και για τις αλλαγές μέσα στη χώρα μας απαιτούν όχι απλώς κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά αν είναι δυνατόν και λαϊκή πλειοψηφία».

 

Την Τρίτη η σύνθεση της νέας κυβέρνησης

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί την Τρίτη, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μικρό και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους), ενώ στα υπουργεία αυτά (της νέας κυβέρνησης) θα υπάρχει ένας προϊστάμενος υπουργός και πιθανότατα κάποιοι αναπληρωτές υπουργοί.

Να σημειωθεί τέλος, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία του Γιάννη Δραγασάκη με τον απερχόμενο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, κατά την οποία του επισήμανε ότι η συζήτηση στο σημερινό Eurogroup (στο οποίο την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο κ. Χαρδούβελης) δεν μπορεί να αφορά ουσιαστικά ζητήματα.

 

Στο Προεδρικό Μέγαρο ο Μεϊμαράκης

 Αφού επισημοποιήθηκαν τα αποτελέσματα των εκλογών με τη σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Εσωτερικών προς τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε τον Αλέξη Τσίπρα.

Στη συνέχεια, ο ίδιος μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Κάρολο Παπούλια για το εκλογικό αποτέλεσμα.

«Οι εκλογές έγιναν ομαλά και δεν υπήρξαν προβλήματα και από ό,τι βλέπω δεν θα χρειαστεί να δώσετε δεύτερη και τρίτη εντολή» είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης στον Κάρολο Παπούλια.

«Όχι. Πράγματι, ο κ. Τσίπρας έχει στήριξη από τον κ. Καμμένο. Το απόγευμα θα τον ορκίσω ως πρωθυπουργό» απάντησε ο Κάρολος Παπούλιας.

Όπως έγινε γνωστό ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να δώσει διαβεβαίωση -πολιτικό όρκο- η οποία προβλέπεται από τον νόμο περί κυβερνήσεως και υπουργικού συμβουλίου.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης ευχήθηκε να πάει μπροστά η χώρα, «παρότι ανησυχούμε», όπως είπε και συνέχισε: «Έτσι πρέπει, εμείς θα συμβάλουμε».

Δέχτηκε τα συγχαρητήρια του κ. Παπούλια ο οποίος μάλιστα τον ρώτησε πώς πήγε το ξενύχτι και εκείνος απάντησε ότι οι εκλογές είναι γιορτή και χαρά, δεν είναι το ζήτημα των αποτελεσμάτων που τώρα πια τρέχουν γρήγορα αλλά η συζήτηση, η ανάλυσή τους, το αλατοπίπερο των εκλογών.

 

Ο Τσίπρας στον Παπούλια

Στις 3.30 το μεσημέρι, ο Αλέξης Τσίπρας μετέβη κι αυτός στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ζητώντας και λαμβάνοντας εντολή σχηματισμού κυβέρνησης -κομίζοντας τη σχετική στήριξη από τους ΑΝΕΛ που θα προστεθούν στους 149 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ: συνολικά μια κυβερνητική πλειοψηφία 162 εδρών.

 

Νωρίτερα, ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο με σκοπό να τονίσει την ανάγκη συνεργασίας κράτους εκκλησίας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα.

Οι επαφές με Καμμένο

Το τηλεφώνημα προς τον Πάνο Καμμένο για να συζητηθεί η κυβερνητική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ έγινε όταν, μετά τα μεσάνυχτα, κατέστη σαφές ότι το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα δεν πρόκειται να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία παρά την ευρεία νίκη του. Οντως ο ΣΥΡΙΖΑ έμεινε στις 149 έδρες έχοντας λάβει το 36,34% των ψήφων, έναντι ενός ποσοστού 27,81 της ΝΔ που καταλαμβάνει 76 έδρες.

Μετά τα μεσάνυχτα - και ενώ το θρίλερ για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τελικά την αυτοδυναμία έβαινε προς το τέλος του - έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του στην Κουμουνδούρου τον Πάνο Καμμένο για να συζητήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας σε κυβερνητικό σχήμα που είναι θα είναι έτοιμο το ίδιο απόγευμα - με τον Αλ. Τσίπρα να ορκίζεται αυθημερόν νέος Πρωθυπουργός.

Βέβαια ο Αλ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί στην αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης και θα συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη του Ποταμιού ενώ θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση και προς τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επί τη βάσει της δήλωσης του Δημ. Κουτσούμπα, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει προς ψήφιση φιλολαϊκά μέτρα, το ΚΚΕ θα τα ψηφίσει. Ωστόσο ήδη το ΚΚΕ έσπευσε από το μεσημέρι της Δευτέρας να απορρίψει το ενδεχόμενο συνάντησης του Δημ. Κουτσούμπα με τον Αλ. Τσίπρα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει «αντικείμενο» για αυτό το ραντεβού.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος ήταν από τους πρώτους που το βράδυ της Κυριακής επικοινώνησαν με τον Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για τη νίκη του. Αρχικά μάλιστα, είπε πως τη Δευτέρα θα συνομιλήσει εκ νέου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο από την Κουμουνδούρου έγινε, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, γνωστό πως τη Δευτέρα το πρωί θα υπάρξει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών, ενώ λίγο αργότερα το Mega ανέφερε ότι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ θα συνεργαστούν σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα δίνει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου τουλάχιστον ένα χαρτοφυλάκιο, κατά πάσα πιθανότητα το υπουργείο Ναυτιλίας.

 

Πρωτιά ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς αυτοδυναμία, σε υπερ-υπουργείο το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης

Με ποσοστό 36,34% και 149 έδρες, αλλά χάνοντας οριακά την αυτοδυναμία, αναδείχτηκε πρώτο κόμμα στις εκλογές της25ης Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να προωθεί τον σχηματισμό κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ενώ αναμένεται η δημιουργία ενός υπερ- υπουργείου με το Ανάπτυξης να εμπεριέχει και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ήδη από το βράδυ της Κυριακής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τις τηλεφωνικές επαφές με τους δυνητικούς κυβερνητικούς του συμμάχους, αρχής γενομένης από τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο, ο οποίος όπως διαφαίνεται θα είναι ο κυβερνητικός εταίρος του Α. Τσίπρα στη συγκρότηση της νέας Κυβέρνησης.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα, τρίτο κόμμα έρχεται η Χρυσή Αυγή ενώ εκτός βουλής το κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Μεγάλη άνοδος σημείωσε η Ένωση Κεντρώων και καλά ποσοστά συγκέντρωσε το κόμμα του Απ. Γκλέτσου «Τελεία» με 1,77% Τα μέχρι στιγμής επίσημα αποτελέσματα του υπουργείου Εσωτερικών για τις εκλογές 2015, στο 99,80% της Επικράτειας, έχουν ως εξής:

ΣΥΡΙΖΑ: 36,34%, έδρες 149

ΝΔ: 27,81%, έδρες 76

Χρυσή Αυγή: 6,28%, έδρες 17

ΠΟΤΑΜΙ: 6,05%, έδρες 17

ΚΚΕ: 5,47%, έδρες 15

ΑΝΕΛ: 4,75%, έδρες 13

ΠΑΣΟΚ: 4,68%, έδρες 13

ΚΙΝΗΜΑ: 2,46%, έδρες 0

Ένωση Κεντρώων 1,79%, έδρες 0

Τελεία 1,77%, έδρες 0

Μάχη για την έκτη θέση, αλλά και γοήτρου, προέκυψε τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς το ΠΑΣΟΚ άρχισε να υποχωρεί και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες μοιάζουν να δείχνουν ότι μπορούν να το ξεπεράσουν στο φίνις.

Με καταμετρημένο περίπου το 95% των ψήφων, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες λαμβάνουν το 4,73% και το ΠΑΣΟΚ το 4,66%, το οποίο τους αφήνει στην έβδομη θέση. Τα δύο κόμματα χωρίζουν λιγότερες από 4.000 ψήφοι. Πάντως δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στις έδρες που κερδίζουν (από 13 κάθε κόμμα), όποιο κι αν είναι το τελικό αποτέλεσμα.

Δείτε εδώ τα επίσημα αποτελέσματα:

http://ekloges.ypes.gr/current/more/level.html?lang=el&nav=1&ekl=v

Τα βρήκαν Τσίπρας - Καμμένος, ψήφο εμπιστοσύνης δίνουν οι ΑΝΕΛ

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Πάνο Καμμένο, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα. «Από αυτή τη στιγμή υπάρχει κυβέρνηση στη χώρα. Οι ΑΝΕΛ δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Πρόεδρο της δημοκρατίας για την ορκωμοσία και θα ανακοινώσει την σύνθεση της κυβέρνησης», ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ εξερχόμενος της συνάντησης, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στον ρόλο που θα έχει το κόμμα του στο κυβερνητικό σχήμα.

Η νέα κυβέρνηση θα μετρά τούτων δοθέντων 162 έδρες και ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να μεταβεί στις 15.30 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να λάβει πλέον εντολή σχηματισμού Κυβέρνησης.

 

Ποιοι υπουργοποιούνται

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το capital.gr, υπουργός Οικονομικών της νέας κυβέρνησης θα είναι ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο κ. Δραγασάκης, ο οποίος φερόταν υποψήφιος για τον θωκο του ΥΠΟΙΚ, μάλλον προορίζεται για αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης με ρόλο εποπτικό- συντονισμού υπουργείων.

Στο κυβερνητικό σχήμα είναι βέβαιον ότι θα αξιοποιηθεί -πιθανότατα ως υπουργός Ανάπτυξης με διευρυμένες αρμοδιότητες, ο Γιώργος Σταθάκης.

Τελευταίες πληροφορίες, αναφέρου, ότι χαρτοφυλάκιο - εκπληξη θα αναλάβει και ο μέχρι σήμερα κυβερνητικός Εκπρόσωπος, του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης. Προορίζεται, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές για το τιμόνι του υπερυπουργείου που θα περιλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Δημόσιας Διοικησης-Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη.

Στο κυβερνητικό σχήμα αναμένεται να αξιοποιηθεί μεταξύ άλλων και ο στενός συνεργάτης του Α. Τσίπρα, Νίκος Παππάς ενώ εκπροσώπηση θα έχει και η Αριστερή Πτέρυγα. Ο Δημήτρης Στρατούλης συγκαταλέγεται στους εξ αριστερών υποψηφίους για συμμετοχή στο κυβερνητικό σχήμα ενώ ανοιχτή είναι και η συμμετοχή του Παναγιώτη Λαφαζάνη, πιθανότατα σε παραγωγικό υπουργείο.

Βέβαιη θεωρείται και η αξιοποίηση των Ζωή Κωνσταντοπούλου, Νίκου Κοτζιά και Νάντιας Βαλαβάνη.

Εκπληξη δεν θα αποτελέσει πάντως, η διαφαινομενη  αξιοποίηση του επικεφαλής της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, Παναγιώτη Νικολούδη, ο οποίος αναμένεται να είναι ο επόπτης των ελεγκτικών μηχανισμών, τα οποία όπως είχε προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας γίνονται ενιαίο Σώμα και θα υπάγονται απευθείας στον Πρωθυπουργό.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει ένα μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα με τη σύσταση μόλις 10 υπουργείων.

 

Δηλώσεις Τσίπρα

Για ιστορική, καθαρή και αδιαμφισβήτητη νίκη έκανε λόγο ο Αλ. Τσίπρας στο μήνυμά του από τα Προπύλαια το βράδυ της Κυριακής.

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε πως ο ελληνικός λαός αφήνει πίσω του τη λιτότητα και την καταστροφή και προχωράει με βήματα σταθερά.

«Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού διαγράφει τα μνημόνια και αντικαθιστά την τρόικα», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καταχειροκροτούμενος από χιλιάδες υποστηριχτές του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα αξιοποιήσει την ευκαιρία και θα σχηματίσει κυβέρνηση όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων, προσθέτοντας πως σήμερα δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι. Σήμερα ηττήθηκε η Ελλάδα της υφαρπαγής και της συγκάλυψης.

«Ο λαός μας είναι το δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει. Κάνουμε το βήμα μπροστά για να ανταμώσουμε με τους λαούς όλους της Ευρώπης. Σήμερα έχουμε γιορτή, από αύριο ξεκινάμε σκληρή δουλειά. Η ετυμηγορία του λαού κλείνει τον κύκλο της λιτότητας στη χώρα μας, ακυρώνει τα μνημόνια της καταστροφής».

 «Η τρόικα είναι παρελθόν για το κοινό, ευρωπαϊκό μας πλαίσιο».

 

Συγκυβέρνηση με ΑΝΕΛ

Κυβέρνηση με τους Ανεξάρτητους Έλληνες θα συγκροτήσει, όπως όλα δείχνουν, ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να φαίνεται αποφασισμένος να κλείσει άμεσα το θέμα της συγκρότησης νέας κυβέρνησης και να μη χάσει χρόνο σε διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί σήμερα με τον Πάνο Καμμένο για να οριστικοποιήσουν την κυβερνητική τους συνεργασία, πριν επισκεφτεί το μεσημέρι τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, έτσι ώστε η διερευνητική εντολή που θα λάβει για σχηματισμό κυβέρνησης να είναι στην ουσία και εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Στόχος, δηλαδή, του Αλέξη Τσίπρα είναι να ανακοινώσει, ει δυνατόν, σήμερα το απόγευμα τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.

«Με τον κ. Καμμένο υπήρξε συμφωνία να συναντηθούν ώστε να επιβεβαιωθεί η στήριξη και η πιθανή συμμετοχή των ΑΝΕΛ στο νέο κυβερνητικό σχήμα. Το πιθανότερο είναι να πραγματοποιηθεί η ορκωμοσία του πρωθυπουργού αύριο Δευτέρα και της νέας κυβέρνησης την Τρίτη το απόγευμα ή το αργότερο την Τετάρτη το πρωί», επιβεβαιώνει η Κουμουνδούρου ανεπίσημα.

 

Συναντήσεις με Κουτσούμπα και Θεοδωράκη

Ο κ. Τσίπρας σε μία ένδειξη ότι αναζητά ευρύτερες συμμαχίες σε επιμέρους πράγματα και κυρίως στην προσπάθεια διαπραγμάτευσης με τους εταίρους και δανειστές για το χρέος, θα συναντηθεί, μετά την οριστικοποίηση της κυβερνητικής συνεργασίας με τον κ. Καμμένο, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και με τον επικεφαλής του κόμματος Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναντήσεις αυτές θα γίνουν αφού λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, αλλά πριν από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι ΑΝΕΛ είχαν θέσει όρους για μια πιθανή συνεργασία τους με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Πάνο Καμμένο να μη θέλει στην κυβέρνηση το Ποτάμι.

«Εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και το "Ποτάμι"» είπε.

Αλλά και από την πλευρά του ο Σταύρος Θεοδωράκης έθεσε ως όρο να μην είναι ο Π. Καμμένος στην κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να έχει μεγάλο ενδιαφέρον η συζήτηση των επόμενων ημερών.

Μάλιστα, από την πλευρά του Ποταμιού άφηναν να εννοηθεί ότι «αν ο ΣΥΡΙΖΑ χρειαστεί μια ψήφο, θα μπορούσαμε να τη δώσουμε».

(Mε πληροφορίες από TA NEA)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία