BACK TO
TOP
Πολιτικές

Σύννεφα πάνω από το ραντεβού Τσίπρα με Μέρκελ, Ολάντ

Υπό αμφισβήτηση θέτουν την αποψινή (Τετάρτη 10 Ιουνίου) συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ και την Άγκελα Μέρκελ οι τελευταίες πληροφορίες που μεταδίδουν από το Παρίσι και το Βερολίνο αντίστοιχα τα ξένα πρακτορεία.

Δηκτικός ο γερμανικός Τύπος για το τηλέφωνο Τσίπρα- Μέρκελ

2
0

Γαλλική πηγή δηλώνει στο Reuters ότι «δεν έχει καθοριστεί ραντεβού σε αυτό το στάδιο, θα δούμε τι θα γίνει όταν φτάσουμε εκεί [Βρυξέλλες]».

Ανάλογες πληροφορίες διακινούνται και από την πλευρά του Βερολίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνάντηση περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού που ανακοινώθηκε την Τρίτη 9 Ιουνίου και πηγές του Μαξίμου αναφέρουν ότι δεν έχουν κάποια ενημέρωση σχετικά με μη πραγματοποίησή της.
Στο κλίμα αυτό προστίθεται και η επιδείνωση των σχέσεων με τον επικεφαλής της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ o οποίος, σύμφωνα με τους Financial Times, επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση κατά τη συνάντηση των  29 Επιτρόπων στο Στρασβούργο λέγοντας ότι  η Αθήνα «έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» ενώ με δηλώσεις του λίγο αργότερα φέρεται να χαρακτήρισε «χάσιμο χρόνου» μια συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Ανεπαρκείς, κατά την Κομισιόν, οι ελληνικές προτάσεις

Δεν επαρκούν οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική πλευρά, ενημέρωσε πριν από λίγο ο επίτροπος Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί το Μαξίμου. 

Η τοποθέτηση του Μοσκοβισί έρχεται μετά τις διαμαρτυρίες της Αθήνας για έλλειψη επίσημης ενημέρωσης όσον αφορά τα συμπληρωματικά έγγραφα που κατέθεσε το βράδυ της Δευτέρας κι ενώ διαρροές από Παρίσι και Βερολίνο θέτουν υπό αμφισβήτηση ακόμα και την πραγματοποίηση της αποψινής συνάντησης Τσίπρα με Μέρκελ και Ολάντ.


Είχε προηγηθεί έντονη φημολογία σε ξένα αλλά και εγχώρια μέσα ενημέρωσης ότι η θέση της Κομισιόν στις νέες ελληνικές προτάσεις είναι αρνητική. Κάτι που ανάγκασε τον εκπρόσωπο Τύπου, Μαργαρίτη Σχοινά να παρέμβει με διευκρινίζοντας ότι οι πληροφορίες που διακινούνταν δεν αντικατόπτριζαν τις θέσεις της Κομισιόν.

Nωρίτερα το Agronews μετέδιδε:

Συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ θα έχει την Τετάρτη 10 Ιουνίου ο Αλέξης Τσίπρας στις Βρυξέλλες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. με τις χώρες της Λατινικής Αμερικής (CELAC).

Η συνάντηση έρχεται μια μέρα μετά την κατάθεση της νέας πρότασης της ελληνικής πλευράς προς την Κομισιόν κι ενώ είχε προηγηθεί η προειδοποίηση της Γερμανίδας καγκελαδίου στο πλαίσιο των G7 ότι η «Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο για να κλείσει τη συμφωνία» και ότι «η αλληλεγγύη με τις ευρωπαϊκές χώρες και το ΔΝΤ απαιτεί η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα και να τα προτείνει». Από το ίδιο βήμα ο Γάλλος πρόεδρος είχε ζητήσει μετά τη Σύνοδο των G7 επιτάχυνση των συνομιλιών προκειμένου Ελλάδα και πιστωτές να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος Ιουνίου.

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα εφημερίδα Corriere della Sera, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι στη σημερινή τριμερή συνάντηση «θα γίνει μια συζήτηση που θα μπει στην ουσία της προόδου που έχει επιτελεσθεί έως τώρα». «Θα ορίσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία», ανέφερε, προσθέτοντας πάντως ότι «όλα αυτά θα έχουν νόημα στον βαθμό που και από τη πλευρά των θεσμών υπάρχει διάθεση για την εξεύρεση σοβαρών λύσεων, στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Άγκελα Μέρκελ και ο καγκελάριος και ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ είχαν την Τρίτη έκτακτη συνάντηση με αντικείμενο τον συντονισμό της γερμανικής κυβέρνησης στο θέμα του ελληνικού προγράμματος.

Γιάννης Τσατσάκης

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία