
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρχουν και δομικές αλλαγές, πέραν των αλλαγών των προσώπων (γίνεται λόγος για ένα υφυπουργείο Επενδύσεων και ένα υφυπουργείο που θα έχει χαρτοφυλάκιο τον χρηματοπιστωτικό τομέα και τα κόκκινα δάνεια), ενώ αναμένεται μετά την επιλογή της συμβιβαστικής λύσης στο κόμμα, στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας να επιλέξει τη ριζοσπαστική οδό με αλλαγές βασικών υπουργών, πολλών αναπληρωτών και υφυπουργών και την είσοδο στην κυβέρνηση προσώπων που θα σηματοδοτήσουν την αμφίπλευρη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία αναμένεται να συνεχιστεί στην επιλογή των υποψηφίων για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η εκλογή Σκουρλέτη
Με την πρότασή του, ο κ. Τσίπρας επέλεξε να κινηθεί ενωτικά στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις λίγες αντιδράσεις των «προεδρικών» και των «πασοκογενών» που αποτυπώθηκαν και στην ψηφοφορία. Τα καλά λόγια που είπαν για τον κ. Σκουρλέτη τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς που αποτέλεσε την πρόταση των στελεχών της πλειοψηφίας πριν συμφωνήσουν Τσίπρας και Σκουρλέτης, ήταν αναμενόμενα, είναι όμως βέβαιο ότι το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος θα απασχολεί από εδώ και στο εξής περισσότερο το πολιτικό ρεπορτάζ.
Ο κ. Τσίπρας έκανε μία επιλογή με προεκλογική, αλλά κυρίως μετεκλογική σημασία. Σε μία κρίσιμη πολιτική χρονιά με τουλάχιστον τρεις εκλογικές αναμετρήσεις (ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές εκλογές και εθνικές εκλογές) αναθέτει το κόμμα σε ένα κορυφαίο στέλεχος που δεν θεωρείται του δικού του περιβάλλοντος και στηρίζεται και από τους 53+. Με αυτόν τον τρόπο, η εσωκομματική αντιπολίτευση αναλαμβάνει ευθύνες και ο πρωθυπουργός δείχνει ότι εκτός από το προεκλογικό τοπίο στο οποίο κινείται στη λογική «όλοι μαζί», επιχειρεί από τώρα να διαχειριστεί και το μετεκλογικό τοπίο και κυρίως ενδεχόμενες αντιδράσεις από αρνητικά εκλογικά αποτελέσματα για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό, δεν ήταν τυχαίο το μήνυμα που έστειλε σε διαφωνούντες και όσους ασκούν κριτική στις επιλογές του, λέγοντας ότι «το κόμμα είναι το δημοκρατικό μας όπλο, το μεγάλο μας πλεονέκτημα απέναντι στους αντιπάλους μας, που πρέπει να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού, αποτρέποντας με όλη την δημοκρατική αυστηρότητα αν χρειαστεί είτε προσωπικές στρατηγικές, είτε συσπειρώσεις χωρίς αρχές και εκφάνσεις ατομικής ιδιοποίηση της συλλογικής κομματικής δουλειάς».
Ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα επιθετικός και χρησιμοποίησε πολύ υψηλούς τόνους έναντι της Ν.Δ. και προσωπικά έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έκανε λόγο για «περιθωριακό, ακροδεξιό μόρφωμα», ενώ για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι είναι «νεοφιλελεύθερος οπαδός των μνημονίων» και τον κατηγόρησε για πολιτική εκμετάλλευση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι, αλλά και της υπόθεσης της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Με φράσεις όπως «για τη Ν.Δ. το μνημόνιο ήταν τελικά ευλογία, καθώς ήταν η καλύτερη αφορμή για να υλοποιήσουν κατά γράμμα την πιο ακραία αντικοινωνική πολιτική που εφαρμόστηκε στον τόπο εδώ και 40 χρόνια» και «υπόσχονται ακόμα χειρότερα και παράλληλα, δεν σταματούν να βρίζουν και να απειλούν, να μιλάνε για ελαττωματικές ιδέες, να προαναγγέλλουν θεσμικές παρεμβάσεις για να μη μπορεί ποτέ να κυβερνήσει η αριστερά», κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση για επιστροφή στη μετεμφυλιακή Ελλάδα, ρίχνοντας νέο λάδι στη φωτιά στη αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ..
Οι αμετακίνητοι
Στους σταθερούς της Κυβέρνησης συγκαταλέγονται οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.
Οι πληροφορίες επιμένουν ότι δεν πρόκειται να φύγει από το υπουργείο Οικονομίας ούτε ο κ. Δραγασάκης.
Αμετακίνητος από το υπουργείο Εθνικής Αμύνης, φαίνεται πως είναι και ο Πάνος Καμμένος, εφόσον ο ίδιος δεν επιθυμεί καμία αλλαγή σε χαρτοφυλάκιο.
Στα «σταθερά» χαρτιά της Κυβέρνησης συγκαταλέγεται ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη και ο Αλέκος Φλαμπουράρης.
Αλλαγές
Με τη μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στην Κουμουνδούρου, κενή προς πλήρωση μένει η θέση του υπουργού Εσωτερικών, για την οποία επικρατέστερος υποψήφιος, εμφανίζεται ο νυν υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.
Δυνατή εναλλακτική αποτελεί και ο Χρήστος Σπίρτζης, παρότι οι αρμοδιότητες που έχει αναλάβει στην ανασυγκρότηση της πληγείσης περιοχής στο Μάτι, είναι πολύ πιθανό να τον έχουν καταστήσει «αμετακίνητο» από το Υποδομών.
Πρόκληση παραμένει για τον Αλέξη Τσίπρα η συμπλήρωση του κενού που άφησε η «παραίτηση» του Νίκου Τόσκα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Διευρύνσεις
Το βασικό ερώτημα του επικείμενου ανασχηματισμού είναι εάν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιλέξει να κάνει διεύρυνση προς Κέντρο και δεξιά και με ποια πρόσωπα.
Το όνομα της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ακούγεται εδώ και ημέρες ως πιθανή επιλογή Τσίπρα για άνοιγμα προς την Κεντροαριστερά ενώ έχει ενδιαφέρον πώς θα καταλήξουν τελικά οι συζητήσεις μεταξύ Καμένου, Τσίπρα, Παπακώστα.
Η πρώην βουλευτής της Ν.Δ, έχει δηλώσει ανοιχτά «παρούσα» στο ενδεχόμενο υπουργοποίησής της. Εάν τελικώς ευοδοθεί το σενάριο που τη φέρει προ του υπουργικού συμβουλίου, τότε την επιλογή «χρεώνεται» ο συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα, Πάνος Καμμένος.