BACK TO
TOP
Πολιτικές

Στη Βουλή, ο προσανατολισμός της ελληνικής γεωργίας

Το ζήτημα του προσανατολισμού της ελληνικής γεωργίας, καθώς και εκείνο που αφορά στην επιδότηση κτηνοτρόφων για την αγορά ντόπιων φυλών ζώων με μεγάλη απόδοση στο γάλα, έφερε πρόσφατα στη Βουλή, με δυο σχετικές ερωτήσεις του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Αλ. Κοντό, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μαν. Στρατάκης.

Στρατάκης: Πάταξη των παράνομων ελληνοποιήσεων

0
0

Το περιεχόμενο των ερωτήσεων του κ. Στρατάκη έχει ως εξής:

Προσανατολισμός ελληνικής γεωργίας

 «Σύμφωνα με ομόφωνη απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, η ΠΑΣΕΓΕΣ, με βάση ένα συγκεκριμένο σκεπτικό, προτίθεται να επικεντρώσει τις προσπάθειές της στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

- Εθνική πολιτική για τη στήριξη της αγροτικής οικονομίας, με μέτρα όπως μια μορφή συμπληρωματικής σύνταξης στους αγρότες, αντιμετώπιση ζητημάτων παιδείας, υγείας, κ.ά.

- Ολοκληρωμένη πολιτική χρήσης γης, διαχείρισης του νερού και του περιβάλλοντος, με σαφή διαχωρισμό ως προς τη χρήση γης (γεωργική-αστική) και έμφαση στην επάρκεια νερού.

- Εξυγίανση του εμπορικού κυκλώματος και της αγοράς αγροτικών προϊόντων.

- Ευέλικτες και αποδοτικές επενδύσεις με μείωση της γραφειοκρατίας και εγγυοδοσία του δημοσίου.

- Σύγχρονη και αποτελεσματική έρευνα και αξιοποίηση της γεωργικής τεχνολογίας.

- Ενίσχυση και αναδιάταξη του συνεταιριστικού κινήματος, μέσω ενός νέου θεσμικού πλαισίου ώστε το συνεταιριστικό κίνημα να αλλάξει δομή και να απαλλαχθεί από τους συνεταιρισμούς «σφραγίδες».

- Σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τις τουριστικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες.

- Ισχυροποίηση των επαγγελματικών οργανώσεων των αγροτών.

- Δημιουργία μηχανισμού διαχείρισης οικονομικών, διατροφικών και περιβαλλοντικών κρίσεων.      

Επειδή πολλές από αυτές τις δράσεις, στο βαθμό που έχουν την αποδοχή συνολικά του αγροτικού κόσμου, αλλά και πολλές άλλες, για να αποδώσουν πρέπει να τύχουν της στήριξης της πολιτείας.

Επειδή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέχρι σήμερα συμφωνεί με την ΠΑΣΕΓΕΣ μόνο σε ό,τι δεν δημιουργεί επιβάρυνση στον προϋπολογισμό αλλά αντίθετα τον διευκολύνει.

Επειδή δεν έχει χαράξει ολοκληρωμένη δική του πολιτική, αλλά ευκαιριακά αντιμετωπίζει τα διάφορα προβλήματα.

Επειδή τόσο στην 7525/28-2-2008 όσο και στην 10620/16-4-2008 Ερώτησή μου για το ίδιο θέμα δεν έχω λάβει μέχρι σήμερα καμιά απάντηση,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ. Υπουργός:

Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεται να πάρει για να στηρίξει τις συγκεκριμένες δράσεις ή άλλες που έχει εγκρίνει, ποιες είναι αυτές και πότε πρόκειται να υλοποιηθούν».

Επιδότηση κτηνοτρόφων

«Την επιδότηση των κτηνοτρόφων, μέσω του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης, για την αγορά ντόπιων φυλών ζώων με μεγάλη απόδοση στο γάλα, ήδη προσαρμοσμένων στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κρήτης, προτείνει το παράρτημα Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου.

Σύμφωνα με το Π/Κ του ΓΕΩΤΕΕ, σε ορισμένες περιοχές της Κρήτης έχει επιτευχθεί η βελτίωση της ντόπιας φυλής από μεμονωμένους παραγωγούς οι οποίοι κατάφεραν να ανεβάσουν τη μέση απόδοση παραγωγής γάλακτος, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την προβατίνα φυλής Σφακίων η οποία παράγει 200 κιλά γάλα ανά γαλακτική περίοδο.

Επειδή οι εκτροφές αυτές έχουν πραγματοποιηθεί εκτός περιοχής εφαρμογής του προγράμματος γενετικής βελτίωσης.

Επειδή στην Ελλάδα υπάρχουν περισσότερες από δέκα φυλές προβάτων και αιγών  ορισμένες από τις οποίες κατατάσσονται ζωοτεχνικά στις καλύτερες του κόσμου σε ότι αφορά τη γαλακτοπαραγωγή

Επειδή, όπως επισημαίνεται και με βάση τα παραπάνω, θα μπορούσε να εξεταστεί η δυνατότητα να χρηματοδοτηθεί η αγορά ντόπιων βελτιωμένων ζώων από τις συγκεκριμένες εκτροφές, παρά το ότι αυτές δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα γενετικής βελτίωσης.

Επειδή με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί η δυνατότητα να αποφευχθούν προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων και κυρίως η διασταύρωσή τους με ντόπια ζώα.

Επειδή η παραγωγή γάλακτος από ντόπιες φυλές ζώων θα αποτελέσει «ασπίδα» για τη διαφύλαξη της παραγωγής γνήσιων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης, όπως η γραβιέρα  και η ξυνομυζήθρα Κρήτης.

Επειδή τόσο στην 7713/3-3-08 όσο και στην 16-4-2008 Ερώτησή μου για το σημαντικό αυτό ζήτημα δεν έχω λάβει καμιά απάντηση μέχρι σήμερα,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ

Ο κ.  Υπουργός:

Αν προτίθεται να επιδοτήσει τους κτηνοτρόφους της Κρήτης, μέσω του προγράμματος των σχεδίων βελτίωσης, για την αγορά ντόπιων φυλών ζώων με μεγάλη απόδοση στο γάλα, ήδη προσαρμοσμένων στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της Κρήτης, προκειμένου αφενός να αποφευχθούν προβλήματα που δημιουργεί η ανεξέλεγκτη εισαγωγή ζώων και κυρίως η διασταύρωσή τους με ντόπια ζώα και αφετέρου να διαφυλαχθεί η παραγωγή γνήσιων Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία