BACK TO
TOP
Πολιτικές

Οι πρώτες αντιδράσεις για το αποτέλεσμα από Ευρώπη, ΗΠΑ και Κίνα

Ικανοποίηση από το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά και τα πρώτα «μηνύματα» προς την νέα-υπό σχηματισμό- κυβέρνηση να συνεχίσει στο δρόμο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και της τήρησης των συμφωνιών περιλαμβάνουν οι αρχικές αντιδράσεις από το διεθνή πολιτικό χώρο.

«Στο ράφι το 80% των επιδοτήσεων για νέους»

0
0
«Οι Έλληνες πολίτες μίλησαν. Σεβόμαστε πλήρως τη δημοκρατική επιλογή. Ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα επιτρέψουν μια κυβέρνηση να σχηματιστεί άμεσα», αναφέρουν σε κοινό μήνυμά τους ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο
Αναφέρουν ακόμη ότι σήμερα, «χαιρετίζουμε το κουράγιο των Ελλήνων πολιτών, έχοντας πλήρη επίγνωση των θυσιών που απαιτούνται από αυτούς ώστε η ελληνική οικονομία να χτίσει νέα, βιώσιμη ανάπτυξη για τη χώρα»
Προσθέτουν ακόμη ότι θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα ως μέρος της ευρωπαϊκής οικογένειας και της οικογένειας της ευρωζώνης. «Ανυπομονούμε να εργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση και να στηρίξουμε τις συνεχιζόμενες προσπάθειες  της Ελλάδας να βάλει την οικονομία της σε βιώσιμο μονοπάτι»
Επίσης, τονίζουν ότι το δεύτερο πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής που συμφωνήθηκε μεταξύ της Ελλάδας και του Eurogroup είναι η βάση πάνω στην οποία θα βασιστεί η τόνωση της ανάπτυξης, η ευημερία και οι νέες θέσεις εργασίας για τους Έλληνες. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να βοηθούμε την Ελλάδα στην επίτευξη αυτών των στόχων»
Εξάλλου, την ανάγκη επιβολής των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση επανέλαβε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την επομένη των εκλογών στην Ελλάδα και ενόψει της συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 28 Ιουνίου.
«Η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων ενάντια στην κρίση θα είναι σημαντική για να καθησυχάσουν οι αγορές» δήλωσε ο κ. Amadeu Altafaj μιλώντας σε ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό.

«Παράθυρο» για επιμήκυνση από Γερμανία

Από την πλευρά του, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκαν Σόιμπλε χαιρέτισε τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι πρόκειται για ξεκάθαρο μήνυμα πως η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεχίσει στο δρόμο της οικονομικής μεταρρύθμισης.

«Εάν τα αρχικά αποτελέσματα των κοινοβουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα επιβεβαιώνονται, η Νέα Δημοκρατία θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εδρών στη νέα Βουλή. Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί αυτό το αποτέλεσμα ως μια απόφαση των Ελλήνων ψηφοφόρων να συνεχίσουν την εφαρμογή των οικονομικών και δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα», ανέφερε ο Schaeuble σε ανακοίνωσή του από το Βερολίνο προτού επιβιβαστεί σε αεροπλάνο για τη σύνοδο της G20.

Πρόσθεσε ακόμη ότι προκειμένου το ελληνικό πρόγραμμα να μειώσει το χρέος της χώρας μέχρι το 2020, χρειάζεται να υπάρχει μια σταθερή κυβέρνηση.

Έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα τις χρονικές παραμέτρους του Μνημονίου αλλά όχι την ουσία του καθαυτή είναι η Γερμανία, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Γκουίντο Βερστερβέλε.

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να συζητήσει με την Ελλάδα το χρονικό πλαίσιο του προγράμματος» δήλωσε συγκεκριμένα ο Βεστερβέλε διευκρινίζοντας ωστόσο ότι  η ουσία του προγράμματος μεταρρυθμίσεων δεν τελεί υπό διαπραγμάτευση.

Η Γερμανία περιμένει από τη νέα ελληνική κυβέρνηση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, δήλωσε ο Γερμανός υφυπουργός Οικονονικών Στέφεν Κάμπετερ και πρόσθεσε πως μελλοντικές δόσεις του δανείου συνδέονται με τη δέσμευσή της για μεταρρυθμίσεις.
Ο ίδιος τόνισε όμως πως είναι σαφές ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να πιεστεί πολύ σκληρά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας να εννοηθεί πως υπάρχει τάση για την άμβλυνση της πίεσης.

"Είναι σαφές πως η Ελλάδα δεν πρέπει να πιεστεί σε μεγάλο βαθμό", είπε χαρακτηριστικά.

Ραχόι, Μόντι: Μήνυμα για την Ευρώπη
«Στην Ελλάδα πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα κυβέρνηση για να τύχουν σεβασμού οι δεσμεύσεις με την Ευρώπη», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι, κατά την άφιξή του στο Μεξικό, για την διεξαγωγή της συνόδου του G8.

«Η ελληνική ψήφος είναι ένα μεγάλο μήνυμα για την Ευρώπη, προσφέρει μια πιο γαλήνια προοπτική για την Ευρώπη και για το κοινό της νόμισμα», εκτίμησε ο κ. Μόντι ενώ υπογράμμισε ότι «σε ότι αφορά, δε, την ανάπτυξη, γνωρίζετε τις θέσεις της Ιταλίας, πιστεύω ότι ο κατάλληλος χρόνος πλησιάζει».

«Οι Έλληνες πολίτες προχωρούν προς τη σωστή κατεύθυνση. Είμαι σίγουρος πως αυτό ενδυναμώνει το ευρώ», δήλωσε από το Μεξικό όπου έχει μεταβεί ενόψει του G20 ο Ισπανός πρωθυπουργός.

Το αποτέλεσμα, σημείωσε ο Rajoy, είναι «καλό νέο για την Ελλάδα, το ευρώ και την Ισπανία».

Ο ίδιος υποστήριξε πως οι χώρες του G20 που θα συνεδριάσουν τη Δευτέρα στο Μεξικό θα μεταφέρουν ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στο ευρώ. Ο ίδιος ανέφερε ότι θα στηρίξει μια ισχυρή δημοσιονομική και τραπεζική ολοκλήρωση στην Ε.Ε. 


Ολλανδία: Συνεχίστε τις μεταρρυθμίσε

Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει με το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διορθώσει τα δημόσια οικονομικά της, δήλωσε αργά το βράδυ της Κυριακής ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jan Kees de Jager.
«Δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο» φέρεται να δήλωσε ο de Jager. «Μόνο με αυτό τον τρόπο ο ελληνικός λαός θα έχει ένα καλύτερο μέλλον μακροπρόθεσμα. Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις» δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών μετά το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών όπου αναδείχτηκε νικήτρια η Νέα Δημοκρατία.


Αναπροσαρμογή 10-15 ετών για το πρόγραμμα θέλει ο Βέλγος ΥΠΕΞ
Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί δήλωσε ότι με τους ομολόγους του της ευρωζώνης συζήτησαν το βράδυ της Κυριακής για την Ελλάδα και σκοπεύουν να εκδώσουν μια ανακοίνωση για το αποτέλεσμα των εκλογών.

 «Υπήρξαν έντονες διαβουλεύσεις σήμερα το απόγευμα και σύντομα θα εκδοθεί ανακοίνωση, η οποία έχει προετοιμαστεί και λέει πώς επιθυμούμε να προσεγγίσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα», επεσήμανε ο Μοσκοβισί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο France 2.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς μετά την ανακοίνωση των πρώτων έξιτ πολ είχε σημειώσει ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να συζητήσει για το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος λιτότητας της Ελλάδας με οποιαδήποτε κυβέρνηση σχηματιστεί.

Υπάρχει «ένα περιθώριο διαλόγου για το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του μνημονίου», εκτίμησε ο Ρέιντερς, ο οποίος όμως δεν θέλησε να δώσει «λευκή επιταγή» στην Αθήνα.

«Πρέπει να σκεφτούμε μια αναπροσαρμογή δέκα ή δεκαπέντε ετών», είπε ο Βέλγος ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε ότι τάσσεται υπέρ του να επιτραπεί μια παράταση σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στην Ελλάδα για τη μείωση του ελλείμματος, όπως επέτρεψε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμβεί στην περίπτωση της Ισπανίας.

«Είναι καλύτερο να αντιμετωπίζουμε ανθρώπους που είναι έτοιμοι να συνομιλήσουν», πρόσθεσε ο Ρέιντερς, σύμφωνα με το πρακτορείο Belga, προφανώς αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία.


Άμεσα κυβέρνηση θέλει ο Λευκός Οίκος

Σε άμεσο σχηματισμό κυβέρνησης στην Ελλάδα η οποία θα κάνει την αναγκαία πρόοδο για τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα, ευελπιστεί ο Λευκός Οίκος, επισήμανε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπός του ο Τζέι Κάρνεϊ.

«Συγχαίρουμε τον ελληνικό λαό για την διεξαγωγή των εκλογών σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία», υπογράμμισε.

«Ελπίζουμε», συνέχισε, «ότι αυτές οι εκλογές θα οδηγήσουν γρήγορα στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης που θα μπορέσει να κάνει την απαραίτητη πρόοδο στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός.

Ο εκπρόσωπος επανέλαβε την θέση του προέδρου Ομπάμα και άλλων ηγετών ότι «είναι προς το συμφέρον όλων μας να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη με σεβασμό της δέσμευσης για μεταρρυθμίσεις».

Ικανοποίηση Κίνας για το αποτέλεσμα

Η Κίνα καλωσόρισε το αποτέλεσμα των ελληνικών βουλευτικών εκλογών, δίνοντας παράλληλα μεγάλη έμφαση στην αναγκαιότητα της Αθήνας να παραμείνει στο ευρώ.

"Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην ευρωζώνη, ώστε να διατηρηθεί η ακεραιότητα και η σταθερότητα στην ευρωζώνη" υπογράμμισε ο Υφυπουργούς Οικονομικών της Κίνας, Ζιου Γκουάνγκγιαο στο Λος Κάμπος του Μεξικό, λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής της G20.

"Ελπίζουμε πως η νέα κυβέρνηση θα έχει σταθερές βάσεις και θα μπορεί να διατηρήσει τη σταθερότητα" δήλωσε ο Ζιου, τονίζοντας την πεποίθηση του Πεκίνου ότι η Ευρώπη μπορεί να ξεπεράσει τα οικονομικά προβλήματα.

Η Ελλάδα πρέπει να συνεργαστεί με την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και των χρηματοοικονομικών αγορών, δήλωσε ο Ζιου, ο οποίος μετέβη στο Μεξικό μαζί με τον πρόεδρο της Κίνας, Χιου Τζιντάο.

 

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία