BACK TO
TOP
Business

Αποφασίζει την Τετάρτη για ελληνικές τράπεζες και ELA η ΕΚΤ

Κρίσιμες για την Ελλάδα είναι οι αποφάσεις που καλείται να πάρει την Τετάρτη και την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) και την αγορά ελληνικών ομολόγων, αποφάσεις που θα επηρεάσουν και την πολιτική αντιπαράθεση στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Παράταση εγγυήσεων 23 δις προς τις ελληνικές τράπεζες

1
0
Αναλυτές εκτιμούν, ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η ένταξη στα μέτρα Ντράγκι, για να συνδεθεί με τη διατήρηση της χώρας εντός του προγράμματος με την τριμερή.

 

Ειδικότερα, η αρχή αναμένεται να γίνει σήμερα Τετάρτη, με το αίτημα της Τραπέζης της Ελλάδος για πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στον ELA που θα εξεταστεί από το ΔΣ της EKT.

Κύκλοι της ΤτΕ ανέφεραν, πως δεν ισχύουν τα δημοσιεύματα που θέλουν να έχει προεγκριθεί ποσό της τάξης των 40 δισ. ευρώ για τις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Η ΤτΕ έδωσε ρευστότητα μέσω ELA τον Αύγουστο του 2011 και τον Ιούλιο του 2012 αυτή άγγιξε τα 123 δισ. ευρώ. Στα τέλη Απριλίου 2014 η έκθεση των τραπεζών στον έκτακτο μηχανισμό είχε μηδενισθεί, καθώς υποκατέστησαν τη ρευστότητα με χρηματοδότηση από τις αγορές.

 

Τα ελληνικά ομόλογα

Εξάλλου, την Πέμπτη, το ΔΣ της ΕΚΤ αποφασίζει για το, αν θα εξαιρέσει τα ελληνικά ομόλογα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ύψους τουλάχιστον 500 δισεκ. ευρώ.

Αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που είχε μεταδώσει το Spiegel την περασμένη εβδομάδα, θα είναι η πρώτη φορά που το Ευρωσύστημα θα εξαιρέσει την Ελλάδα από το πρόγραμμα νομισματικής πολιτικής.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το δημοσίευμα του Spiegel έχει σημάνει συναγερμό στο οικονομικό επιτελείο, και κυρίως στην Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς μέχρι τώρα, ούτε διαψεύστηκαν ούτε επιβεβαιώθηκαν.

Πάντως, σύμφωνα με κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ, το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «κάθε άλλο παρά επιβεβαιώνεται».

Στο μεταξύ, ο Αντώνης Σαμαράς είχε την Τρίτη επαφές με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι γα τα θέματα αυτά, τονίζοντας ότι «αύριο και μεθαύριο (σ.σ. Τετάρτη και Πέμπτη) κρίνεται από την ΕΚΤ το θέμα του Έκτακτου Μηχανισμού Παροχής Ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Αυτή την ώρα πρωταρχική μου μέριμνα είναι η θωράκιση του τραπεζικού μας συστήματος και βεβαίως της Ελληνικής οικονομίας».

 


(Πηγή: Skai.gr)

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία