BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Το street juice δίνει αβάντα στο χυμοποιήσιμο πορτοκάλι

Πεδίο δόξης λαµπρό για τους αγρότες που καλλιεργούν χυµοποιήσιµες ποικιλίες πορτοκαλιού ανοίγει η ραγδαία επέκταση του λεγόµενου «street juice», των πωλήσεων δηλαδή φυσικού χυµού στο… δρόµο από αυτόµατους πωλητές ή επιχειρήσεις εστίασης που διαθέτουν ειδικές συσκευές (στιφτήρια), στα µεγάλα αστικά κέντρα σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Agrenda.

Το street juice δίνει αβάντα στο χυμοποιήσιμο πορτοκάλι

3
0
Είναι ενδεικτικό πως οι τιµές παραγωγού για το πορτοκάλι, κυρίως Βαλέντσια, το οποίο προορίζεται να τοποθετηθεί σε αυτόµατους πωλητές φυσικού χυµού και σε στίφτες «σκαρφάλωσαν» φέτος στα 20 λεπτά το κιλό, όταν πέρσι δεν ξεπέρασαν τα 10 λεπτά του ευρώ. Αντίστοιχη άνθιση είχαν γνωρίσει οι τιµές παραγωγού στο προϊόν, καθαρά για λόγους συγκυρίας και δυο χρόνια πριν

Σηµειωτέον ότι αυτόµατοι πωλητές φυσικού χυµού πορτοκαλιού τοποθετούνται συνήθως  σε χώρους, εσωτερικούς ή εξωτερικούς µε µεγάλη διέλευση, ενώ οι στίφτες σε µικρές καφετέριες και juice bars. Η παρουσία των juice bars µάλιστα αυξάνει µε γεωµετρική περίοδο, ιδίως στην περιοχή της πρωτεύουσας και σε τουριστικές περιοχές, καθώς η τάση των καταναλωτών να αναζητούν πιο υγιεινά ροφήµατα εντείνεται



Αυτόµατες µηχανές πώλησης, την εκµετάλλευση των οποίων και την ευθύνη τροφοδότησης έχουν ιδιωτικές εταιρείες, έχει την δυνατότητα να συναντήσει κανείς κυρίως στο νοµό Αττικής εντός µεγάλων νοσοκοµείων, στρατοπέδων, γυµναστηρίων κ.λπ., αλλά και σε µεγάλες επαρχιακές πόλεις

«Η εκµετάλλευσή τους ωστόσο δεν είναι µια απλή και εύκολη υπόθεση», λέει στην Agrenda, γνώστης της αγοράς, καθώς «απαιτείται καθηµερινή φροντίδα (κυρίως καθαρισµός), όπως άλλωστε συµβαίνει και στην περίπτωση των αυτόµατων πωλητών φρέσκου γάλακτος, που υπάρχουν σε διάφορες πόλεις, δεδοµένου ότι το πορτοκάλι, όταν στύβεται, αφήνει υπολλείµατα»

Δίκτυο µε ΑΤΜ χυµού θέλει να στήσει ο ΑΣ Γεωργίου Sparta Orange

Με αυτά τα δεδοµένα, στο στάδιο της µελέτης για την τοποθέτηση ενός «πυκνού» δικτύου αυτόµατων πωλητών φυσικού χυµού πορτοκαλιού σε µεγάλα αστικά κέντρα της χώρας, ώστε να διασφαλίζεται η απορρόφηση της σοδειάς των παραγωγών και να υπάρχουν πρόσθετα έσοδα για την συνεταιριστική επιχείρηση βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange.
«Ένα πρώτο business plan προβλέπει την τοποθέτηση αυτόµατων µηχανηµάτων πωλήσεων στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και το Ηράκλειο, µε στόχο να απορροφάται καθηµερινά µια ποσότητα 60-70 τόνων χυµοποιήσιµου πορτοκαλιού», αναφέρει στην Agrenda ο Πέτρος Μπλέτας.

Σηµειωτέον ότι η εν λόγω επένδυση είναι απαιτητική, προβλέπεται να έχει προϋπολογισµό δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ και από τον αγροτικό συνεταιρισµό βρίσκονται σε αναζήτηση συνεργατών, ώστε να την υλοποιήσουν το επόµενο διάστηµα, καθώς διαβλέπουν προοπτική κέρδους, γεγονός που φαίνεται ήδη από την ζήτηση πρώτης ύλης, εκ µέρους αντίστοιχων µαγαζιών της Αθήνας (µεµονωµένων αυτόµατων πωλητών), αλλά και από τα juice bars. «Καθηµερινά φεύγουν από τη Λακωνία µεγάλες ποσότητες πορτοκαλιού µόνο για τα στιφτήρια και µεµονωµένους αυτόµατους πωλητές της Αθήνας», συµπληρώνει ο κ. Μπλέτας.

Αξίζει να σηµειωθεί, τέλος, πως η διακίνηση των πορτοκαλιών γίνεται συνήθως µέσω χονδρέµπορων που δραστηριοποιούνται στις κεντρικές αγορές. Εκεί, απευθύνονται συνήθως επιχειρηµατίες από τις µεγάλες πόλεις για να  προµηθευτούν την πρώτη ύλη για τα µηχανήµατά τους.

Κοντά 60 τόνους χυµοποιήσιµο πορτοκάλι στέλνει στην Αθήνα καθηµερινά η Λακωνία

«∆εν αποκλείεται φέτος να είναι ελλειµµατική η χρονιά», τονίζει µιλώντας στην Agrenda ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισµού Εσπεριδοειδών Αγίου Γεωργίου Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange Πέτρος Μπλέτας.
Παράλληλα, εξηγεί ότι «µεγαλύτερη είναι η ζήτηση για τις κατηγορίες τεµαχισµού 5,6,7 και 8, από την στιγµή που τα εν λόγω αυτόµατα µηχανήµατα, δέχονται συγκεκριµένου µεγέθους καρπό».
Αξίζει να σηµειωθεί ότι ο µέσος όγκος παραγωγής χυµοποιήσιµου πορτοκαλιού στην χώρα µας, που συγκοµίζεται την περίοδο που ξεκινά από τον Απρίλιο και τελειώνει µέσα στον Σεπτέµβριο κυµαίνεται µεταξύ 150.000-200.000 τόνων, ενώ όπως λέει ο κ. Μπλέτας στην Agrenda, «δεν γίνονται εισαγωγές προς ώρας τουλάχιστον».

Θεσµός για ΗΠΑ  οι αυτόµατες πωλήσεις υγιεινών σνακ στα σχολεία

Η αρχή για τη στροφή των αυτόµατων πωλητών σε υγιεινές επιλογές, µεταξύ αυτών και στο φυσικό χυµό πορτοκαλιού έγινε στην πόλη Γκλέντεϊλ της Αριζόνα, όπου φιλοδοξούν το 100% αυτών των µηχανηµάτων να πωλούν υγιεινά σνακ, φυσικούς χυµούς, γιαούρτια, φρέσκα φρούτα, σαλάτες και νερό.
Επιπρόσθετα, το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αποφάσισε εδώ και δυο χρόνια περίπου, να θέσει υψηλά πρότυπα στα τρόφιµα που πωλούνται µέσω αυτών πωλητών στα σχολεία µε σκοπό να διαφυλάξει την υγεία των µαθητών.

Αποχυµωτές και στα σχολεία θέλει να βάλει ο δήµος Αρταίων

«Ζεστά» έχει πάρει το θέµα της διάθεσης φυσικού χυµού, ο δήµος Αρταίων, που προγραµµατίζει δράσεις, οι οποίες γίνονται ασφαλώς για το καλό και των αγροτών της περιοχής. Όπως δήλωσε ο δήµαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, «έχουµε ξεκινήσει τις διαδικασίες ώστε να βάλουµε αποχυµωτές φυσικού χυµού στα κυλικεία των σχολείων µε δωρεά του δήµου Αρταίων, ώστε να προωθήσουµε τη διάθεση του πορτοκαλιού, ενώ σε καταστήµατα που ενοικιάζει ο δήµος, όπως στα Ψαροπλιά, είχαµε όρο στην ∆ιακήρυξη την διάθεση φυσικού χυµού από τοπικά προϊόντα».

Στην Ήπειρο το πρώτο μαζικό δίκτυο

∆υο αυτόµατοι πωλητές φυσικού χυµού πορτοκαλιού έχουν τοποθετηθεί εδώ και λίγες ηµέρες σε κεντρικά σηµεία της Άρτας, στην πλατεία του Αγίου ∆ηµητρίου και στην πλατεία Κιλκίς. Πρόκειται αν µη τι άλλο για µια πρωτοποριακή κίνηση, την πρώτη οργανωµένη, σε πανελλαδικό επίπεδο, καθώς οι καταναλωτές µπορούν µε µια απλή κίνηση να πιουν φρεσκοστυµένο χυµό από πορτοκάλια Άρτας.

Η υλοποίηση της ιδέας ανήκει στην εταιρεία «ΑΡΤΑ ΦΥΣΙΚΑ», µε τον δήµο Αρταίων να στηρίζει και να χορηγεί τις απαραίτητες άδειες και εγκρίσεις.

Σηµειωτέον ότι στους συγκεκριµένους αυτόµατους πωλητές προβάλλονται σε ειδική οθόνη και βίντεο µε τα αξιοθέατα του δήµου Αρταίων, ενώ υπάρχει και έντυπο τουριστικό υλικό το οποίο µπορούν να προµηθευτούν οι επισκέπτες της πόλης.

«Συγχαίρουµε την πρωτοβουλία της Αρτινής εταιρείας να επενδύσει στην περιοχή µας και να προβάλλει µε αυτόν τον τρόπο τα εξαίρετα πορτοκάλια µας. Ήταν υποχρέωσή µας να στηρίξουµε τέτοιες προσπάθειες, που στόχο έχουν την στήριξη του πρωτογενούς τοµέα στην περιοχή µας και δίνουν το ερέθισµα σε ακόµη περισσότερους παραγωγούς να αξιοποιήσουν την παραγωγή τους. Ήδη οι Αρτινοί φαίνεται ότι έχουν αγκαλιάσει την προσπάθεια», ανέφερε, µεταξύ άλλων, ο δήµαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης, ο οποίος βρέθηκε στους αυτόµατους πωλητές φυσικού χυµού, µαζί µε τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Πέτρο Φασιά.

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι στο άµεσο µέλλον θα τοποθετηθούν πωλητές φυσικού χυµού και σε τουριστικές περιοχές εκτός Άρτας, όπως η Πρέβεζα, η Πάργα και τα Γιάννενα, ενώ θα προβάλλονται τα µνηµεία και όλα τα αξιοθέατα της περιοχής, µε στόχο την γνωριµία όλο και περισσότερων Ελλήνων, αλλά και ξένων επισκεπτών µε αυτά.
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία