BACK TO
TOP
Παρουσιάσεις

Στη συσκευή πρόβλεψης της παραγωγής ενός ελαιώνα το πρώτο βραβείο του Olive Challenge

Οι δέκα (από τις συνολικά 15) καινοτόμες προτάσεις που διακρίθηκαν μέσα από on line ψηφοφορία του κοινού (στη διάρκεια του Demo day, με την παρουσίαση των προτάσεων από τους διαγωνιζόμενους) βράβευσε ο διαγωνισμός Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας για τον ελαιοκομικό τομέα «Olive Challenge» που διοργανώθηκε από την επιστημονική Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ» στα πλαίσια της φετινής Food Expo 2018. Η Agrenda και το Agronews ήταν χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Στη συσκευή πρόβλεψης της παραγωγής ενός ελαιώνα το πρώτο βραβείο του Olive Challenge

3
0

Κατά τη διάρκεια του «Olive Challenge» και πριν την παρουσίαση των 15 συμμετεχόντων τον λόγω έλαβαν ο πρόεδρος Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου «ΦΙΛΑΙΟΣ» Βαγγέλης Διβάρης ο οποίος παρουσίασε τη δράση της οργάνωσης καθώς και την σημασία του ελαιοκομικού τομέα στην ελληνική οικονομία. Από την πλευρά του ο συνιδρυτής της Οργάνωσης ΓΗ και της Aephoria και μέλος του Advisory Committee του Διαγωνισμού, Πέτρος Κόκκαλης, εξήγησε τους λόγους για τους οποίους συνδράμει στην Πρωτοβουλία OliveChallenge.

«Η ελιά ομοιάζει με την θάλασσα αφού ο ελαιοκομικός τομέας όπως και οι ναυτιλιακές επιχειρήσεις διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην παγκόσμια οικονομία. Ο ρόλος της καινοτομίας θα πρέπει να είναι αυτός που θα δημιουργήσει προϊόντα και υπηρεσίες που θα είναι ανταγωνιστικά σε διεθνές επίπεδο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Π. Κόκκαλης.

Από τους 40 στους 10 καλύτερους

Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη φάση του διαγωνισμού περιελάμβανε 40 καινοτόμες προτάσεις για την ανάπτυξη του ελαιοκομικού τομέα, οι 15 εκ των οποίων προχώρησαν στη δεύτερη φάση, συγκεντρώνοντας την υψηλότερη βαθμολογία από την Επιτροπή Αξιολόγησης.

Οι 15 προτάσεις οι οποίες έφτασαν στην τελική φάση αφορούσαν στη δημιουργία νέων υπηρεσιών και προϊόντων στον ελαιοκομικό τομέα, στη σύνδεση της παραγωγής ελαιολάδου και ελιάς με τις τεχνολογικές εξελίξεις, στην αύξηση θέσεων εργασίας, στη διάδοση και ενίσχυση πρακτικών βιώσιμης επιχειρηματικότητας στον τομέα, στην περαιτέρω ενίσχυση της εξωστρέφειας του ελαιολάδου & της επιτραπέζιας ελιάς και στην ανάπτυξη συνεργειών και ενδοτομεακής συνεργασίας.

Οι νικητήριες προτάσεις που εντυπωσίασαν με την καινοτομία, την αποτελεσματικότητα και το επιχειρηματικό τους πλάνο επιλέχθηκαν από τη Συμβουλευτική Επιτροπή του διαγωνισμού, ενώ σημαντικό ρόλο στην ανάδειξή τους έπαιξε και το κοινό που τις παρακολούθησε με την ψήφο του που γινόταν live, ηλεκτρονικά.

 

Οι τρεις πρώτοι

Μεγάλος νικητής του διαγωνισμού αναδείχθηκε το project «OLIVE PREDICTOR», με επικεφαλής και συντονιστή τον κ. Προκόπη Μαγιάτη, αναπληρωτή καθηγητή φαρμακευτικής ΕΚΠΑ, και μέλη της ομάδας τούς κκ Δρ. Ελένη Μέλλιου, Π. Διαμαντάκο, Ηλ. Καλαμπόκη, Τρ. Γανναρά, Αιμ. Ρηγάκου, δρ. Χρ. Παπανικολάου, δρ. Γ. Σταυρόπουλο, Αth. Gadanidis, δρ. Ν. Κρημνιανιώτη.

Το OLIVE PREDICTOR αποτελεί μια συστοιχία συσκευών που δίνει τη δυνατότητα σε κάθε παραγωγό, με ελάχιστη ποσότητα καρπού, μόλις 200 γρ., και με ελάχιστο κόστος (20 ευρώ) να προβλέψει την ποιότητα και την απόδοση του ελαιολάδου που θα παράγει πριν κάνει συγκομιδή και πριν πάει στο ελαιοτριβείο. Η διαδικασία άλεσης/μάλαξης διαρκεί 30 λεπτά και ο έλεγχος ποιότητα επιπλέον 30. Το όλο project προσφέρει τη δυνατότητα ακόμα και στον πιο μικρό παραγωγό να έχει σωστή πρόβλεψη για τη βέλτιστη στιγμή συγκομιδής, για την αναμενόμενη ποσότητα, καθώς και τους προσδοκώμενους ισχυρισμούς υγείας. Ήδη το σύστημα χρησιμοποιείται πειραματικά εντός και εκτός Ελλάδας σε χώρες όπως η Κύπρος, η Κροατία και η Ισπανία.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν οι «Bιολογικές Ανάλατες Ελιές», με επικεφαλής του project τον οικονομολόγο κ. Δημήτρη Τσαμπαρλή, ιδιοκτήτη της εταιρείας Γνήσιες Γεύσεις. Πρόκειται για μια καινοτόμα μέθοδο που επιτυγχάνει διπλάσια συμπυκνωμένη γεύση και άρωμα από τον αρχικό καρπό και διάρκεια ζωής ένα έτος, χωρίς χρήση χημικών ή πρόσθετων και χωρίς απόβλητα.


Η τρίτη θέση δόθηκε στην πρόταση «Olive Flynet», με ομάδα έργου τους κκ. Θ. Τσιλικιρίδης, καθηγητή στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δ. Περδίκη, επίκουρο καθηγητή του ΓΠΑ και Κ. Ποντικάκο, διδάκτορα του ΓΠΑ. Αποτελεί μια ψηφιοποίηση των ελαιώνων και κατασκευή ηλεκτρονικών παγίδων για τη μεταφορά πολυμεσικών δεδομένων, εικόνας και μικροκλιματικών δεδομένων σε κεντρικό εξυπηρέτη, με στόχο την αυτόματη αναγνώριση –καταμέτρηση των ατόμων του δάκου.

Η Συμβουλευτική Επιτροπή απαρτιζόταν από εμπειρογνώμονες, εξειδικευμένους επιστήμονες, επιχειρηματίες, εκπροσώπους επαγγελματικών οργανώσεων και κοινωνικών φορέων, ενώ 10 συνολικά εταιρείες από τις 15 συμμετέχουσες, μεταξύ τους και οι τρεις βασικού νικητές, θα μπουν στο πρόγραμμα επώασης (1/4/2018-30/10/2018), της προετοιμασίας δηλαδή για την είσοδό τους στην επιχειρηματική κοινότητα.

 

Στάδιο «επώασης»

Τι κερδίζουν οι νικητές στο στάδιο της «επώασης»:

- Coaching από διακεκριμένους επιχειρηματίες και εξειδικευμένους leadership coaches.

- Mentoring από επιτυχημένους επιχειρηματίες

- Εκπαίδευση στο πλαίσιο συνεργασίας με Ανώτατα και Ανώτερα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, καθώς και Ιδιωτικά Κολλέγια και Πανεπιστήμια

- Σεμινάρια και εργαστήρια από καταξιωμένους επιστήμονες

- Δικτύωση με τις σημαντικότερες επιχειρήσεις του τομέα στην Ελλάδα

- Υποστήριξη στο πλαίσιο αναζήτησης επιχειρηματικών κεφαλαίων με στόχο την υλοποίηση των ιδεών – προτάσεων των διαγωνιζομένων

- Δικαίωμα χρήσης του λογοτύπου OLIVE CHALLENGE στο επικοινωνιακό υλικό και το site τους.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία