BACK TO
TOP
Συνεντεύξεις

Αλέξανδρος Γεωργιάδης: Πρόεδρος της KRINOS Foods

«Πάντα ξεκινάει κανείς από ένα καλό προϊόν. Ένα κακό προϊόν θέλει τεράστια προσπάθεια για να γίνει µέτριο, καλό δεν θα γίνει ποτέ» µε αυτά τα λόγια ο κ. Αλέξανδρος Γεωργιάδης προτάσσει το συγκριτικό πλεονέκτηµα της ελληνικής ελιάς έναντι του διεθνούς ανταγωνισµού. Το γεγονός ότι η Καλαµών είναι ένα εξαιρετικό προϊόν, είναι σύµφωνα µε τον κ. Γεωργιάδη η αιτία που οι εξαγωγές κινούνται µε θετικό ρυθµό, καθιστώντας την τη νούµερο 1 βρώσιµη ελιά στον κόσµο αυτή τη στιγµή, παρά τις απότοµες αυξοµειώσεις στις τιµές και την έλλειψη σταθερότητας. Όσον αφορά το µέλλον της χώρας µας στην καλλιέργεια της ελιάς, ο Πρόεδρος της KRINOS Foods εµφανίζεται αισιόδοξος, καθώς θεωρεί ιδιαίτερα θετικό το γεγονός πως, ελέω της κρίσης, όλο και περισσότεροι νέοι, µορφωµένοι άνθρωποι ασχολούνται επαγγελµατικά µε την καλλιέργεια ελαιόδεντρων. Κατά τον έµπειρο επιχειρηµατία αυτό µπορεί να βοηθήσει την Ελλάδα να γίνει πρωτοπόρος όχι µόνο από πλευράς κιλών αλλά και στον τοµέα της εξέλιξης του καρπού.

Αλέξανδρος Γεωργιάδης: Πρόεδρος της KRINOS Foods

6
0
Κύριε, Γεωργιάδη ποια είναι η γνώµη σας για τα δυνατά στοιχεία της επιτραπέζιας ελιάς και πως βλέπετε την εξέλιξή της στην παγκόσµια κατανάλωση;Η επιτραπέζια ελιά η ελληνική, ξεκινώντας απ’ την Καλαµών, και πηγαίνοντας τώρα και στις ελιές Χαλκιδικής, οι οποίες έχουν µεγάλη άνοδο τα τελευταία χρόνια, δεν παύει να έχει µια πολύ ισχυρή παρουσία σε όλες τις αγορές. Θεωρείται δηλαδή η ελιά Καλαµών αυτή τη στιγµή νούµερο 1 βρώσιµη ελιά στον κόσµο. Εποµένως, από πλευράς προϊόντος βρίσκεται σε µια δεσπόζουσα θέση και σε ένα πολύ καλό επίπεδο

Μιλήσατε για τις ελιές Καλαµών και αναφέρατε ότι συγκεντρώνουν το ενδιαφέρον των αγορών και κινούνται σε πάρα πολύ καλό επίπεδο, βλέπετε να αλλάζει κάτι πάνω σε αυτό ή η κατάσταση θα παραµείνει όπως την ξέρουµε και τα επόµενα χρόνια; Υπάρχουν αρκετοί κίνδυνοι για το µέλλον. Βλέποντας κανείς ότι παράγονται ελιές «τύπου Καλαµών» και σε άλλες χώρες, όπως είναι η Αίγυπτος και η Τουρκία, σίγουρα υπάρχει ο κίνδυνος, αν δεν δηµιουργήσουµε µια σωστή στρατηγική για το προϊόν, να πάθουµε αυτό το οποίο έχει συµβεί µε το ελληνικό ελαιόλαδο
Ασφαλώς αυτές οι ποικιλίες µπορούν να κερδίσουν ένα σηµαντικό µερίδιο της αγοράς και να αρχίσει πλέον το ξένο προϊόν να ανταγωνίζεται το ελληνικό µε βάση την τιµή.  Οι ελιές Καλαµών να ανταγωνίζονται ας πούµε τις αιγυπτιακές ελιές, οι οποίες θα έχουν καλύτερη τιµή. Για αυτό χρειάζεται η ανάπτυξη σωστής στρατηγικής, έτσι ώστε να µην καταλήξουµε να υποβιβάσουµε ένα προϊόν το οποίο πάει παρά πολύ καλά

Μιλώντας για τις διεθνείς αγορές, πόσο σας ανησυχεί εσάς προσωπικά το ενδεχόµενο ενός διεθνoύς εµπορικού πολέµου, βλέποντας και την κατάσταση µεταξύ ΗΠΑ και Κίνας; Θα µπορούσε να επηρεάσει µια τέτοια αναταραχή την αγορά της επιτραπέζιας ελιάς;∆εν υπάρχει αυτή τη στιγµή κάποιο τέτοιο σχέδιο. Βεβαίως υπήρξαν ορισµένες συζητήσεις για τις ισπανικές ελιές, σε σχέση µε τις ελιές που υπάρχουν στην Αµερική και συγκεκριµένα στην Καλιφόρνια. Το να γίνει ένας εµπορικός πόλεµος και να µπει κάποιος έκτακτος δασµός στις ελληνικές ελιές; Ελπίζω να µην το δούµε και αυτό. Εάν τώρα επιβληθεί δασµός στις ευρωπαϊκές ελιές, γιατί δεν θα επιβληθεί στις ελληνικές µόνο, χωρίς ωστόσο να επιβληθεί αντίστοιχος στις τούρκικες ή τις αιγυπτιακές, θα δηµιουργήσει µεγάλο πρόβληµα γιατί θα ανοίξει ακόµα πιο πολύ η ψαλίδα της τιµής.
Θεωρείτε ότι είναι η ποικιλία που σηµατοδοτεί την ποιότητα της ελιάς, είναι η περιοχή στην οποία το προϊόν παράγεται ή έχει τελικά µεγαλύτερη σηµασία η επεξεργασία που γίνεται στο τελικό στάδιο της παραγωγής;Πάντα ξεκινάει κανείς από ένα καλό προϊόν. Ένα κακό προϊόν θέλει τεράστια προσπάθεια για να γίνει µέτριο, καλό δεν θα γίνει ποτέ. Άρα ξεκινάµε απ’ το ότι έχουµε ένα πολύ καλό προϊόν, έναν πολύ καλό καρπό, που µε τη σωστή επεξεργασία µπορεί να γίνει ακόµα καλύτερος. Αυτό ισχύει σε όλα, ακόµα και στη δική µας τη δουλειά που είναι το εµπόριο. Όλα ξεκινάνε από το εάν κάνει κανείς µία καλή αγορά. Μετά µπορεί να έχει και καλές πωλήσεις, να έχει το κέρδος του και να προωθήσει στους πελάτες του ένα καλό προϊόν. Αν ξεκινήσεις µε µία κακή αγορά δύσκολα διορθώνεται στην πορεία

Τι ποσοστό αντιπροσωπεύουν στις ποσότητες που εσείς διακινείτε διεθνώς οι ελιές της εγχώριας παραγωγής και τι αντιπροσωπεύει η ελληνική ελιά στην παγκόσµια κατανάλωση; Νούµερα δεν ξέρω ακριβώς. Μπορώ να σας πω όµως ότι η δική µας εταιρεία, του Καναδά και των Ηνωµένων Πολιτειών, πρέπει να είναι αυτή τη στιγµή µέσα στους τρεις, τέσσερις µεγαλύτερους αγοραστές ελληνικών ελιών. Από εκεί και πέρα, ειδικά στις Η.Π.Α, οι ποσότητες ελιάς τις οποίες εισάγουµε και διανέµουµε είναι πολύ σηµαντικές . Όχι µόνο στις Καλαµών αλλά και στις ελιές Χαλκιδικής, οι οποίες έχουν αρχίσει και κατακτούν την αγορά λόγω της ποιότητας και του µεγέθους τους. Είναι ιδιαίτερα µεγάλες σε σχέση µε τις ισπανικές , τις οποίες ανταγωνιζόµαστε.
Μιλήσατε και πριν για τις ελιές Χαλκιδικής, είναι µόνο η ποιότητα και το µέγεθος που τις κάνουν να ξεχωρίζουν ή υπάρχουν και άλλοι παράγοντες; Ναι, είναι η ποιότητα και το µέγεθος, αλλά υπάρχει και ένας δεύτερος παράγοντας που έχουµε δει τα τελευταία χρόνια, που δυστυχώς δεν υπάρχει στην Καλαµών. Η ύπαρξη µιας σχετικής σταθερότητας στις τιµές. ∆υστυχώς στις ελιές Καλαµών οι τιµές δεν είναι σταθερές. Στις Χαλκιδικής το έχουµε πετύχει αυτό και µας βοηθάει πάρα πολύ. Οι τιµές είναι παράλληλα και πολύ ανταγωνιστικές.
Η Καλαµών από την άλλη, ενώ είναι ένα εξαιρετικό προϊόν  σίγουρα επηρεάζεται από απότοµες αυξοµειώσεις στις τιµές. Κυρίως, έχω την εντύπωση ότι οφείλεται στο σύστηµα που έχουµε στην Ελλάδα µε τους µεσίτες, οι οποίοι προσπαθούνε να χαλιναγωγήσουνε τις τιµές, πολλές φορές στοκάρουνε οι ίδιοι και τις ανεβάζουν τεχνητά, για να µπορέσουν αργότερα να πουλήσουν και να βγάλουν µεγαλύτερο κέρδος
Πιστεύετε ότι θα µπορούσε να υπάρξει µία αλλαγή στον τρόπο που διακινούνται οι ελιές; ∆ηµιουργούνται προβλήµατα στην αγορά και χάνουµε πωλήσεις, λόγω του συστήµατος µε τους µεσίτες που υπάρχει σήµερα, οι οποίοι πολλές φορές επιλέγουν να µην πουλήσουν, περιµένοντας να ανέβουν οι τιµές. Για παράδειγµα, όταν θέλεις εκπυρηνωµένη ελιά και δεν υπάρχει διαθέσιµη στην Ελλάδα, πολλοί πελάτες του εξωτερικού θα στραφούν σε εκπυρηνωµένες ελιές, «τύπου Καλαµών», που ποιοτικά δεν είναι το ίδιο πράγµα σε καµία περίπτωση, από την Τουρκία. Έχουν φύγει πάρα πολλά φορτία από την Τουρκία σε εκπυρηνωµένες ελιές. Μου έρχονται συχνά e-mail από εταιρείες της Αιγύπτου, οι οποίες µου προσφέρουν αιγυπτιακές, σε πολύ χαµηλότερες τιµές. Αυτή είναι η πραγµατικότητα και αυτό έχει χειροτερέψει λόγω του ότι δεν υπάρχει µια σταθερή ροή ώστε να µπορούν να προωθήσουν και οι Έλληνες εξαγωγείς το ελληνικό προϊόν σωστά.

Ποιες είναι οι ποικιλίες στις οποίες θα πρέπει να δώσει η χώρα µας µεγάλη βαρύτητα;Η ποικιλία Χαλκιδικής και η Καλαµών βέβαια. Πιστεύω όµως ότι µε την κατάλληλη καλλιέργεια και την βελτίωση του καρπού έχει µεγάλες δυνατότητες και η χονδροελιά Αµφίσσης. Είναι ένας καρπός µε αρκετές δυνατότητες

Σχετικά µε τις τεχνολογικές εξελίξεις, στον τοµέα της ελιάς, θα µπορούσαµε να έχουµε κάποια σηµαντική αλλαγή τα επόµενα χρόνια;
Έχουµε σηµαντικές αλλαγές, αλλά θα έλεγα, χώρια από τις τεχνολογικές εξελίξεις, η πιο σηµαντική αλλαγή είναι, ας µου επιτραπεί η έκφραση, το θετικό κοµµάτι της κρίσης. Αυτό που έχουµε δει είναι ότι πάρα πολύς νέος κόσµος, µορφωµένος, έχει επιστρέψει πίσω στην επαρχία και ασχολείται µε τον αγροτικό τοµέα, ο οποίος είναι και πολύ επικερδής, αν ασχοληθεί κάποιος σωστά. Πλέον έχουµε πολύ καλούς αγρότες, ο οποίοι και καλλιεργούν µεγαλύτερες εκτάσεις, κάνοντάς το µάλιστα πολύ πιο επαγγελµατικά.
Τεχνολογικά, έχουν γίνει σηµαντικά πράγµατα, όπως η αποκωδικοποίηση του DNA της ελιάς. Μπορούµε πλέον να έχουµε ένα επίπεδο ιχνηλασιµότητας το οποίο µας επιτρέπει να γνωρίζουµε για µια ελιά, όχι µόνο αν έχει παραχθεί στην Ελλάδα ή στην Αίγυπτο, αλλά και σε ποιο µέρος της Ελλάδας έχει παραχθεί, µε πολύ µεγάλη ακρίβεια. Επίσης οι τεχνολογικές εξελίξεις επιτρέπουν στον αγρότη να έχει πολύ µεγαλύτερες αποδόσεις ανά στρέµµα

Ερχόµαστε λίγο στα της εταιρείας σας τώρα, στηρίξατε εξ αρχής το εργαστήριο ΚΡΙΝΟΣ της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής και σήµερα το 1ο Παγκόσµιο Συνέδριο για την επιτραπέζια ελιά. Που αποβλέπουν αυτές οι πρωτοβουλίες της εταιρείας σας; Θέλουµε µέσω του Συνεδρίου να κάνουµε βήµατα για να αντιµετωπίσουµε τα προβλήµατα που ανακύπτουν. Η Ελλάδα, όντας ένας από τους πιο σηµαντικούς εξαγωγείς βρωσίµων ελαιών, οφείλει να είναι πρωτοπόρος όχι µόνο από πλευράς κιλών αλλά και στον τοµέα της εξέλιξης. Θέλουµε να επικεντρωθούµε δηλαδή στην εξέλιξη αυτού του καρπού και να γίνουµε εµείς πρωταγωνιστές των εξελίξεων του αύριο στον τοµέα της βρώσιµης ελιάς

Τι πιστεύετε ότι θα µπορούσε να προσθέσει το Συνέδριο στη γνώση µας γύρω από την επιτραπέζια ελιά;    
Πρώτον σχετικά µε την κλιµατική αλλαγή. Πως επηρεάζει ας πούµε τον καρπό της ελιάς; ∆εύτερο θέµα που  περιµένω να ακούσω µε µεγάλο ενδιαφέρον είναι η ιχνηλασιµότητα, που ανέφερα πριν
Πως ξεκινάει η σχέση σας µε την επιτραπέζια ελιά και που φθάνει σήµερα η δραστηριότητά σας γύρω από το προϊόν;
Για την εταιρεία µας, η επιτραπέζια ελιά αποτελεί αναπόσπαστο κοµµάτι της ιστορίας µας. Από εκεί ξεκινήσαµε. Μπορεί άλλα προϊόντα να έχουν πολύ µεγαλύτερη κερδοφορία, αλλά η εταιρεία Κρίνος χωρίς ελιά δεν νοείται, δεν υφίσταται και δεν πρόκειται να υπάρξει.
Ο Αλέξανδρος Γεωργιάδης είναι πρόεδρος της Krinos Foods Canada. Έχει γεννηθεί στην Αθήνα και σπούδασε στο πανεπιστήµιο Κολούµπια της Νέας Υόρκης. Επέστρεψε στην Ελλάδα για ένα σύντοµο χρονικό διάστηµα, µέχρι να τελειώσει τη στρατιωτική του θητεία και κατόπιν ανέλαβε τις δραστηριότητες του οµίλου στον Καναδά. Είναι παντρεµένος και έχει 4 παιδιά.  Ο κ. Γεωργιάδης χρηµατοδοτεί τη λειτουργία του Ινστιτούτου Ελιάς της Αµερικανικής Γεωργικής Σχολής, το οποίο φέρει το όνοµα της εταιρείας του, «KRINOS». 
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία